Gadgets

Mali i veliki flagship: Samsung Galaxy S23 i S23 Ultra recenzija

Samsung Galaxy S telefoni su bili sinonim za nešto na samom vrhu ponude Android telefona praktično od kada su nastali. Neki konkurenti su uspevali manje ili više da im se približe, ali Samsung sve vreme drži jaku poziciju u tom domenu. S druge strane su pokušavali da ‘’razdvoje’’ svoje proizvode tako što su uveli Note seriju, ali su na kraju shvatili da nema potrebe da budu sopstvena konkurencija, pa su tako nedavno sve unifikovali u Galaxy S uz mogućnost da prema dimenzijama odredite da li želite običnu verziju, plus ili Ultra. Svi telefoni dele praktično istu osnovu ali se razlikuju po nekim karakteristikama. Međutim treba imati u vidu da su i najmanji modeli zapravo pravi flagship – to jest najmoćniji uređaji u Android svetu, nema kompromisa oko toga. Kroz ovaj tekst ćemo pokušati da ih uporedimo kako bi korisnici lakše napravili izbor ovih modela, koji bi verovatno najviše odgovarao njihovim potrebama, a i budžetu. 

Dimenzije i ekran

Glavna razlika između S23 i S23 Ultra jeste u veličini ekrana, a samim tim i celog telefona – iako su danas ekrani praktično došli skoro do ivice i zauzimaju ceo prednji deo uređaja, uz rupu za selfie kameru, sama činjenica da S23 ima dijagonalu od 6.1“ a Ultra model od 6.8“ znači da je Ultra skoro 2 cm viši i skoro 1 cm širi, što je poprilična razlika kada ih držite u ruci. Zanimljivo je da se debljina razlikuje samo za 1mm što je zanemarljivo, ali s druge strane Ultra je težak celih 234 grama u poređenju sa 168g kod običnog, pa se i to i te kako oseti prilikom rukovanja. Jedna stvar koju treba naglasiti jeste da je na Ultra modelu ekran blago zakrivljen ka ivicama, doduše dosta svedenije nego kod ranijih modela, a da tog zakrivljenja nema kod S23 – nekome će ovo biti dobro a nekome loše, zavisno od preferencija.

Oba telefona imaju najmoderniji Samsung AMOLED 2X ekran sa 120Hz osvežavanjem i HDR10+ podrškom, s tim da je kod Ultra verzije rezolucija 1440 x 3088, dok je kod običnog 1080 x 2340 piksela, ali se objektivno gledano s obzirom na manji ekran ne primeti razlika u oštrini. Oba su opremljena najnovijim Gorilla Glass Victus 2 zaštitnim staklom, i dele isti dizajnerski jezik i sa zadnje strane, s tim da S23 ima dva manje modula za kameru. Možete birati od nekoliko različitih, uglavnom pastelnih, boja kod oba modela. Tu su i napredne funkcije kao što je Always-On ekran, ultrazvučni senzor otiska prsta ispod ekrana koji zaista radi neverovatnom brzinom i preciznošću, dok se kod Ultra modela u donjem delu nalazi i skrivena Stylus olovka koja može biti izuzetno korisna za hvatanje beleški, opaljivanje selfija i slično. Oba telefona imaju odlične stereo zvučnike koji sada imaju i vrlo solidan bas, što je super ukoliko želite nešto da poslušate. Konačno, oba telefona su izuzetno orijentisana i prema biznis korisnicima – imaju podršku za Samsung DeX virtuelni desktop, pa je dovoljno da ih povežete i bežično na bilo koji televizor koji podržava Miracast tehnologiju, nabavite Bluetooth miša i tastaturu, i tako praktično dobijate desktop iskustvo u rangu jačeg Chromebook računara. Čak vam je dovoljna i samo tastatura s obzirom da ekran telefona možete koristiti kao touchpad na laptopu. 

Performanse

Da bi sve to radilo kako treba pobrinuo se Snapdragon 8 Gen 2 čipset koji u S23 dolazi sa 8GB RAM memorije, dok su opcije u S23 Ultra 8GB ili 12GB za one sa većim kapacitetom skladištenja. Samsung je ranije Snapdragon koristio za modele u Americi i Aziji, dok smo mi u Evropi nekako uvek dobijali njihove Exynos procesore koji su bili za nijansu slabiji, ali je sada to uravnoteženo i ista priča važi za sve delove sveta, što oberučke pozdravljamo. U pogledu performansi to znači da možete instalirati praktično bilo koju Android igru. Mi smo na primer probali Diablo Immortal i Real Racing 3 od Electronic Artsa i odaje se utisak da je vizuelni kvalitet tu negde na nivou konzola prošle ili pretprošle generacije, a sve radi savršeno glatko. Čak ukoliko recimo povežete telefon preko HDMI porta na televizor i uključite DeX, praktično dobijate Diablo Immortal iskustvo vrlo slično onom na PC računaru, što je izuzetno interesantno. Nažalost to nije moguće uraditi preko wireless konekcije jer je Miracast standard za televizore prosto predviđen za sliku koja ima određenu dozu kašnjenja, pa praktično nije moguće igrati igre. Došli smo do tog nivoa performansi mobilnih uređaja koji je bio nezamisliv do pre samo neku godinu, a da ne pričamo o počecima smartphone tehnologija. 

U pogledu performansi, interesantno je i to što je Samsung za skladištenje upotrebio najnoviju UFS 4.0 tehnologiju koja je skoro duplo brža u prenosu u odnosu na prethodnu UFS 3.1, pa se sa brzinama prenosa takmiči sa modernim SSD uređajima u računarima. Ovo je jako značajno ukoliko imate potrebu da prebacujete velike količine podataka na računar, na primer video materijale koje ste snimili telefonom. Ovde ide i jedno upozorenje – Samsung Galaxy S23 sa 128GB interne memorije ima podržan UFS 3.1, ne i novi standard, pa će u tom smislu biti sporiji, dok to ne važi za modele sa 256 i više GB memorije. Napominjemo i da nije moguće proširivati memoriju za skladištenje podataka sa memorijskim karticama, pa treba dobro proceniti potrebe prilikom odabira modela. 

Modeli se takođe razlikuju u pogledu baterije. Pošto je S23 manjih dimenzija ima bateriju od 3900 mAh, dok Ultra model ima 5000 mAh, ali s obzirom na nešto intenzivniju potrošnju većeg ekrana, dužina trajanja baterije nije toliko veća. U svakom slučaju, i jedan i drugi telefon će lako pregurati ceo dan, s tim da je Ultra bolji ukoliko želite da snimate baš mnogo foto i video materijala jer će to lako izdržati. Ultra takođe podržava brzo punjenje preko kabla do 45W, dok običan podržava samo 25W, što u praksi znači da će se potpuno prazan telefon za 30 minuta napuniti do 50% kapaciteta baterije, dok je taj procenat u slučaju Ultra modela 65%. Oba podržavaju i bežično punjenje do 15W, kao i bežično punjenje drugih uređaja snagom od 4.5W. Interesantno je da, u skladu sa novim ekološkim idejama, ni uz jedan od ovih jako skupih telefona u kutiji ne dobijate punjač, već samo USB-C na USB-C kabl. Ovo nam se nikako ne sviđa, ali tako je kako je. 

Kamere 

Sistem kamera je ono što danas najviše odvaja flagship telefone od ostale konkurencije jer se kod njih uvek pojavljuju najnovije tehnologije. Ukratko, na S23 taj sistem kamera je odličan, dok na S23 Ultra možemo slobodno reći da je fantastičan. 

Na S23, glavna kamera ima rezoluciju od 50MP koja se onda sklapa u sliku od 12MP kako bi se dobilo što je moguće više detalja. Osim toga tu je i ultrawide kamera, kao i telefoto kamera koja nudi optički zum od ‘’samo“ 3X, mada se on digitalnim metodama može povećati na 30X. Tu je i snimanje videa u rezoluciji do 8K u 30fps sa jako dobrom optičkom stabilizacijom slike, pa se ti klipovi bez problema odmah mogu koristiti za društvene mreže u odličnom kvalitetu. Selfie kamera se nalazi u okviru punch hole izreza u gornjem delu ekrana, kojoj je rezolucija zapravo smanjena u odnosu na prošlogodišnje modele sa 40MP na 12MP. Neko bi pomislio da je to zapravo loše, ali suštinski nije. Naime, Samsung je zaključio da većina ljudi ionako ne koristi veću rezoluciju od 12MP za selfie kameru, pa je sve te silne megapiksele zapravo iskombinovao u jednu sliku manje rezolucije, i dalje dovoljne za sve primene, a mnogo većih detalja. I zaista, selfie kamera je značajno bolja u odnosu na prošlogodišnji model, što zbog samog boljeg senzora, što zbog boljeg kasnijeg procesiranja slike – tonovi kože zaista izgledaju jako dobro, što je i najbitnije kod ovog tipa kamere.

S23 Ultra donosi sistem od čak pet kamera, pri čemu su i glavna i telefoto kamera dodatno unapređene u odnosu na S23. Selfie kamera je ista, ali je glavna dobila značajna unapređenja, pa je njoj sada rezolucija povećana sa 108MP na celih 200MP. I opet se tu vraćamo na situaciju da niko zapravo neće slikati fotografije u tim rezolucijama. Zbog toga S23 Ultra ima dva moda – jedan je spajanje 16 piksela u jedan za najbolje detalje, gde je krajnja rezolucija slike 12MP, a drugi spajanje 4 piksela u jedan gde dobijate kompromis između visoke rezolucije slike i oštrine detalja. Lično smatram da je 12MP i više nego dovoljno za praktično sve primene, tako da bih uvek pre birao ovaj mod, jer su slike koje daje zaista izuzetnog kvaliteta bez obzira na količinu svetla. Tu je i novi noćni mod na oba modela koji daje dobre rezultate čak i u uslovima skoro potpunog mraka, a sa druge strane bolje pravi balans između gradskih svetala, tako da noćne fotografije izgledaju zaista fenomenalno. Ultrawide kamera je ista, dok je telefoto kamera dobila još jedan senzor od 10X, pa je uz primenu digitalnog zuma moguće doći do neverovatnih 100X uvećanja. Softver je pritom zaista sjajan u ovom slučaju, pa i te ludački zumirane fotografije procesira tako da mogu biti upotrebljive. Konačno, opet imamo snimanje video materijala u 8K 30fps, ali sa još boljom stabilizacijom slike, tako da slobodno možemo reći da su video klipovi koje snimite ovim telefonom vrlo blizu nekih steady-cam gimbala koje smo imali priliku da vidimo u akciji. Zaista neverovatna stvar za kreiranje svih vrsta video sadržaja! 

Zaključak

S23 i S23 Ultra ponovo predstavljaju sam vrh ponude Android telefona, međutim imajte u vidu da inflacija ni njih nije zaobišla – pričamo o uređajima koji za najosnovniji model koštaju 1000 i 1500 evra, a cena ide do neverovatnih 2000 i više evra za Ultra model sa 1TB prostora za skladištenje. Međutim to sve treba gledati u nekoj perspektivi – S23 jeste flagship telefon i namenjen je pre svega onima koji žele vrhunske performanse u malom paketu, dok je S23 Plus zapravo isto to ali u dimenzijama ekrana koje su standardne za današnje top modele drugih proizvođača. Konačno, S23 Ultra ima smisla kupiti ukoliko želite da se bavite ozbiljnom multimedijom i snimanjem, pa ako ga gledamo u tom kontekstu može biti i razumna investicija u razvoj nekog YouTube, Instagram, TikTok ili sličnog kanala na društvenim mrežama, pre svega jer je kvalitet fotografija i videa koji pruža u samom vrhu ne samo u odnosu na druge telefone, već i na neku polu-profesionalnu foto i video opremu. Naravno oni koji ne žele da investiraju u taj nivo performansi i kvaliteta kamera sada već uživaju u mid-range telefonima koji su vrlo upotrebljivi, ali se za sam vrh uvek mora platiti premium cena sa nadom da će ove tehnologije tokom godina biti spuštene u telefone koji su u globalu dostupniji.

Autor: Miloš Hetlerović

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i pridružite se našoj Discord grupi za sve vesti o gejmingu.

Pretplatite se na Play! Newsletter

* indicates required


Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top