Mobile

Xbox razvija mobilnu prodavnicu igara za Android i iOS

FOTO: Xbox

Prošle godine je EU najavila izmene zakona koje će primorati Google i Apple da dozvole radnje trećih strana na iOS i Android uređajima. Sada izgleda da se Microsoft sprema da iskoristi ovu priliku sa sopstvenom mobilnom Xbox prodavnicom.

U intervjuu za Financial Times ove nedelje, šef Xbox-a, Fil Spenser, jasno je izneo Microsoftov plan, navodeći da kompanija želi da izgradi sopstvenu Xbox prodavnicu igara za mobilne uređaje kako bi nudila first-party sadržaj iz Xbox studija, kao i treće strane.

Microsoft budno prati Zakon o digitalnim tržištima EU, koji će stupiti na snagu sledeće godine. Kako Spenser kaže, ova promena zakona predstavlja „ogromnu priliku“, posebno za Microsoft, čije je prisustvo na tržištu mobilnih uređaja trenutno u najboljem slučaju minimalno. Xbox Cloud Gaming se nudi na mobilnim uređajima, ali na iOS-u, Microsoft je morao da implementira zaobilazno rešenje koristeći Safari za striming preko pretraživača, pošto pravila Apple-ovog App Store-a zabranjuju kompaniji da kreira namensku prodavnicu ili aplikaciju za striming. Kada novi zakoni EU stupe na snagu, to više ne bi trebalo da bude prepreka.

Osim toga, Microsoft je takođe u procesu kupovine Activision Blizzarda. Najveći deo razgovora oko ovog ugovora fokusiran je na Call of Duty, ali mnogi analitičari su izjavili da je prava nagrada ovde King, Activisionov mobilni studio. King je jedan od najvećih developera mobilnih igara  na svetu i odmah bi transformisao Microsoft iz kompanije sa vrlo malim udelom na tržištu mobilnih uređaja u jednog od većih igrača na tržištu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i pridružite se našoj Discord grupi za sve vesti o gejmingu.

Pretplatite se na Play! Newsletter

* indicates required
Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top