Opisi igara

Call of Duty ubica? Paa… možda: XDefiant Beta utisci

Žanr kompetitivnih pucačina najlakše možemo opisati kao bure puno vode koje se konstantno puni u nadi da se neće preliti. Mnogi developeri godinama, ne, decenijama, pokušavaju da uzmu ”svoj deo kolača” u najlukrativnijem žanru kada su video igre u pitanju, i čini se da tome nema kraja.

Call of Duty je po tom pitanju ubedljivo na vrhu, sa mnogim drugim naslovima koji pokušavaju da ga svrgnu, ili barem malo poljuljaju sa trona. Ubisoft je tako predstavio svoje potencijalno rešenje – XDefiant.

Prvobitno planirana kao The Division spin-off, igra je imala svoju prvu zatvorenu betu u kojoj je učestvovalo preko milion igrača. Na raspolaganju je bilo više modova, što je prilično izdašno za jednu zatvorenu betu. Modovi su podeljeni u dve grupe – Arena modovi i Linearni/Progression modovi. Prvo, Arena grupa modova nudi Domination i Occupy modove, koji su većini ljubitelja FPS-a poznati iz drugih igara, s tim što XDefiant to podiže na nešto drugačiji nivo sa klasnim sistemom karaktera. Linearni deo čini Escort mod koji je popularizovao Overwatch a pre toga Team Fortress, i u njemu igrači moraju odvesti robota sa bombama do neprijateljske baze ili sprečiti da se to njima desi. Drugi mod je Zone Control gde je potrebno tokom meča zauzimati i braniti više baza na mapi čime se stiču poeni. Zone Control je takođe poznat, a meni se dopao u Battlefield igrama, kao i ovde. Ovo su sve već viđeni modovi sa svojim varijacijama, ali Ubisoft obećava da će na izlasku ponuda biti bogatija. Nadamo se da ćemo dobiti i nešto jedinstveno. Mape imaju dosta jedinstven dizajn i dobar deo njih ima prepoznatljiv šmek iz drugih Ubi svetova, ali postoje i neke originalne, što je dobra stvar.

Kao što se moglo zaključiti u tekstu iznad, XDefiant nudi klasni sistem karaktera, inspirisan drugim popularnim Ubisoft franšizama. Tu su Gerila ratnici (Libertad) koji asociraju na Far Cry, haker iz Watch Dogs (DedSec) i klasa špijuna iz Splinter Cell (Echelon), sa sve prepoznatljivim obeležjima. Pored navedenih, na raspolaganju su bile još dve klase – Phantomi (Ghost Recon) i Cleanersi iz The Division. Odličan aspekt ovog sistema i ono što izdvaja XDefiant od drugih igara žanra jeste da između klasa postoji velika razlika po pitanju sposobnosti koje nude. Recimo, Echelon klasa ima sposobnost da postane nevidljiva na nekoliko sekundi (takođe i sa mini-mape), dok Cleanersi imaju sposobnost bacanja drona-bacača plamena. Svaka klasa ima i ultimate sposobnost koja može biti ključna tokom mečeva.

Dalje, set oružja se može menjati i prilagođavati kroz loadout sistem, gde ga možete modifikovati i unapređivati. Ovo je sve bilo otključano tokom zatvorene bete, a kada XDefiant izađe verovatno će se otključavati kroz progresiju.

Iako je doneta odluka da se odalji od The Division brenda, njegov uticaj na XDefiant se ne može poreći. Sve dosta podseća na prve dve igre iz serijala, ali sa blago izmenjenim assetima. Naravno, tome doprinosi i činjenica da ih sve pokreće isti Snowdrop grafički endžin. To naravno ne znači da je ovo loše, već da igru čini prilično naprednom u grafičkom smislu, što će se iskazati tek kada izađe puna verzija.

Mehanika napucavanja funkcioniše dosta solidno i meni je lepo legla. Brz gejmplej sa bliskim okršajima u uskim koridorima donosi dosta zabave, tako da nema perioda kada nećete ulaziti u konflikt sa neprijateljem. Dizajn mapa i sposobnosti svih klasa dozvoljavaju razvoj brojnih taktika i iznenadnih poteza koji vrlo lako mogu promeniti ishod meča, što će se verovatno dopasti većina fanova.

Naravno, bagovi su bili opšte prisutni, ali to je i očekivano s obzirom da se radi o zatvorenoj beta verziji.

Nesumnjivo je da će XDefiant naći svoju publiku, pre svega The Division fanove i one koji vole brze pucačine sa dobrom ponudom modova, ali da li će uspeti da se probije do vrha? To će pokazati samo vreme i volja developera da se posvete daljem dodavanju sadržaja i radu na tome da XDefiant bude priča za sebe, a ne nešto već viđeno, prežvakano i prepakovano u igru drugačijeg naziva.

U trenutnom stanju, XDefiant nudi osveženja u žanru i novitete u odnosu na naslove koji su već dosadili, a ujedno nam daje priliku da igramo sa Splinter Cell klasom, što je za mene isto jako veliki plus. Sve u svemu, developer ipak mora da se popne na lestvici ako želi da se probije na surovom tržištu koje nezaustavljivo raste iz dana u dan.

XDefiant je privukao ogroman broj igrača, kao i dosta veliku publiku na Twitchu, pa se nadamo da će Ubisoft iskoristiti taj vetar u leđa kako bi finalni proizvod predstavio u što boljem svetlu – kao ubedljivu konkurenciju za Call of Duty franšizu.

XDefiant izlazi 2023. godine

Autor: Milan Janković

Igru ustupio: Ubisoft

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i pridružite se našoj Discord grupi za sve vesti o gejmingu.

Pretplatite se na Play! Newsletter

* indicates required


Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top