PlayStation 5

70 dolara je ipak preskupo – Opada prodaja PS5 igara

Posted on

FOTO: Sony

Suočeni sa izuzetnim rezultatima koje je PS5 zabeležio kada je u pitanju prodaja hardvera u vidu konzola, pad prodaje igara je stavka koja izgleda zabrinjavajuće zaSony, otkrio je Bloomberg u novom izveštaju objavljenom nakon objavljivanja finansijskih rezultata kompanije.

Činjenica da je PS5 dostigao 38,4 miliona prodatih jedinica, uz rekordni kvartal sa 6,3 miliona plasiranih konzola, pokazuje koliko je hardverski sektor u savršenom stanju, ali upravo iz tog razloga rezultat koji se odnosi na prodaju softvera i usluga koji umesto toga pokazuju određeni pad .

“Prodaja hardvera raste u skladu sa Sonijevom prognozom, ali ubrzanje softvera, odnosno najprofitabilniji deo gejming biznisa, i dalje je slab“, izvestio je Hideki Jasuda, analitičar u Toyo Securities, koga citira Bloomberg, takođe misleći na pad od 2,5 miliona zabeležen u softverskom sektoru, sa svojih 68 miliona prodatih igara.

Broj aktivnih korisnika PSN-a na mesečnom nivou pao je sa 112 miliona na 108 miliona, a korisnici Playstation Plus-a, kao što smo videli, ostali su uglavnom isti na 47,4 miliona (nakon blagog porasta koji je kompenzovao raniji pad). S druge strane, imamo nagli pad prodaje igara Playstation Studios u odnosu na isti period prethodne godine, koji je sa 14,5 miliona spao na 9,5 miliona u kvartalu.

Ovo jeste zabrinjavajuće za Soni jer se time umanjuje profit. Razlog za to je što se PS5 prodaje “u minusu”, odnosno cena proizvodnje i  distribucije jedne PS5 konzole je viša od one po kojoj se ona trenutno prodaje u svetu. Sony je ovo obelodanio kao postojanu taktiku i za cilj ima da trenutne gubitke povrati kroz prodaju igara, što trenutno ne ide sjajno.

“Što se tiče softvera, Soni ima još posla“, rekao je analitičar Serkan Toto, jer je očigledno prodaja igara i usluga najunosniji deo posla. U svakom slučaju, ovo fiziološki ima tendenciju povećanja nakon prodaje hardvera, tako da je situacija u razvoju. Za ovu godinu, u međuvremenu, znamo da će Marvelov Spider-Man 2 biti objavljen tokom ove fiskalne godine, kao što je Soni uverio, ali bez pominjanja drugih AAA.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i pridružite se našoj Discord grupi za sve vesti o gejmingu.

Pretplatite se na Play! Newsletter

* indicates required
Comments

Najpopularnije vesti nedelje

Exit mobile version