Kolumne

Utisci sa drugog dana Digital Dragons 2023 konferencije

Foto: IGN Adria

Danas smo se vratili u ICE Kongres Centar u Krakovu kako bismo ispratili poslednji dan ovogodišnje Digital Dragons konferencije. Digital Dragons je jedna od najznačajnijih evropskih gaming konvencija, koja je i ove godine ugostila neke od najpoznatijih poljskih studija, kao što su CD Projekt Red, Techland i Flying Wild Hog. Iako je fokus bačen na ove čuvene gaming kompanije, događaju su prisustvovali i mnogi samostalni developeri i indie studiji iz okolnih zemalja, koji su imali priliku da prikažu svoje projekte u najboljem svetlu.

Drugi dan Digital Dragons konvencije protekao je u dosta opuštenijoj varijanti. Moguće da je to zbog jučerašnje žurke kojoj je prisustvovala većina učesnika, a delom i što se većina najozbiljnijih sastanaka, diskusija, panela i prezentacija održalo prvog dana. Naravno, brojni developeri u potrazi za podrškom ili saradnjom sa izdavačima su i dalje iskoristili svaku šansu kako bi stekli što više kontakata.

Foto: IGN Adria

Finalni dan je otpočeo posetom Vavel zamku u Krakovu, gde smo dobili kratak uvid u istoriju i kulturu Poljske. Zamak je izgrađen u 16. veku, a sadrži delove koji datiraju čak iz 10. veka. Vodič nam je ispričao i čuvenu legendu o Zmaju koji je živeo ispod zamka, koji je ujedno delom zaslužan za sam naziv konvencije – Digital Dragons. Na kraju ture smo se prošetali pećinom ispod zamka u potrazi za legendarnim zmajem. Nakon naše, nažalost neuspešne ekspedicije, vratili smo se u ICE Kongres Centar.

Kao i prvog dana, prezentacija i predavanja je bilo na pretek, a ja sam lično iskoristio priliku da malo više popričam sa developerima iz Indie Showcase zone. Teško je odrediti koja je igra najzanimljivija zbog ogromnog truda koji su svi developeri uložili u svoje projekte, ali i zbog velike raznovrsnosti u žanrovima. Bilo je tu svega i svačega, od vožnje Peglice u Jugoslaviji krajem 80-ih godina do simulatora vođenja kafea.

Foto: IGN Adria

Uprkos raznolikosti u žanrovima, jedna stvar je zajednička kod svih developera – oduševljenje Digital Dragons konvencijom i stečenim prijateljstvima koja će im i te kako pomoći u daljem razvoju svojih igara. Uz priliku da ”pitchuju” svoje projekte izdavačima i potencijalnim investitorima, svako je mogao razmeniti iskustva u game developmentu, naučiti nešto novo, ili čak pokupiti neku novu ideju.

Ovogodišnja Digital Dragons konvencija zatvorena je svečanom dodelom nagrada za najzanimljivije indie projekte i one sa najviše potencijala uz specijalni govor organizatora, Krakovskog Tehnološkog Parka.

Foto: IGN Adria

Da bi se sve završilo kako valja, Remedy je organizovao Beer Mingle, što je bila savršena prilika za razmenu utisaka sa konferencije i dodatne razgovore, ali i za degustaciju nekoliko kvalitetnih pića.

Time je zvanično završena Digital Dragons 2023 konvencija, koju zaista možemo nazvati pravim ”rajem na zemlji” za developere, indie studije, ali i sve ljubitelje gaminga. Vidimo se sledeće godine!

Foto: IGN Adria

Preuzeto sa: IGN Adria

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i pridružite se našoj Discord grupi za sve vesti o gejmingu.

Pretplatite se na Play! Newsletter

* indicates required


Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top