Vesti

Uzbudljivi svet igara sa kartama: od pokera do bridža

Foto: Pexels

Kartaške igre su popularne u čitavom svetu i imaju bogatu istoriju. Pored toga što pružaju neograničenu zabavu za svakoga, bilo da igrate u paru, u društvu ili želite sami da složite pasijans, ove igre su uz uspon tehnologije postale dostupne i online. 

Najpopularnije igre i njihova pravila

Ako ste se pitali šta možete da igrate sa kartama, igara i varijacija je bezbroj. Međutim, najpopularnije igre sa kartama su poker, blekdžek i bridž. Svaka od njih ima svoja pravila i način igranja, a uz to nudi i jedinstvene izazove. Između ostalog, poker traži veštinu i taktiku, blekdžek je brza igra koja najviše zavisi od sreće, dok je bridž igra koja zahteva partnerstvo i taktičko razmišljanje. 

Jedna od najpopularnijih varijacija pokera je Texas Holdem poker. Koristi se standardni špil od 52 karte. Pre i posle otkrivanja svake karte, igrači treba da se klade po redu, sa istom količinom žetona koje treba položiti (ili šibica, zavisi u šta se kladite). Svaki igrač dobija po dve karte samo za sebe. S druge strane, diler deli pet karata koje igrači mogu da iskoriste da naprave najbolju kombinaciju.

Blekdžek je brza igra gde je cilj pobediti dilera tako da vrednost vaših karata bude što bliža broju 21 a da ne prelazi taj broj. 

Bridž je igra koja se igra u parovima, sa celim špilom od 52 karte.

Strategija i taktika kao ključni elementi uspešne igre

Kada se radi o igrama sa kartama, primena strategije i taktike može značiti razliku između pobede i poraza. U pokeru, strategija može značiti pasivno ili agresivno igranje, što zavisi od podeljenih karata i pozicije za stolom. U blekdžeku, strategija igra veliku ulogu kada treba odlučiti da li uzeti još karata ili ne. U bridžu, strategija se odnosi na donošenje odluka o licitiranju i izboru kontrakta. 

Kada se govori o taktici, ona je još važnija u igrama sa kartama jer se taktičke odluke donose tokom svake ruke. Na primer, u pokeru se koriste različite taktike kako bi se protivnik prevario i uverio da ima bolju ruku nego što zapravo ima. Igrači u blekdžeku mogu brojati karte da bi povećali svoje šanse za pobedu. Taktika u bridžu se odnosi na odabir karata koje će se igrati da bi se osvojila ruka. 

Moderne igre sa kartama za društvo

„Cards Against Humanity” je popularna igra koja se igra s 3 do 20 igrača. Cilj igre je smisliti najsmešniji odgovor na crnu kartu koja je postavljena na sto, a koja obično ima neugodan ili nepristojan sadržaj. Igrači biraju bele karte s tekstom koji su im smešni, a pobeđuje igrač koji ima najsmešniji odgovor.

„Exploding Kittens” je igra za dva do pet igrača u kojoj igrači pokušavaju izbeći eksploziju mačke. Svaki igrač izvlači karte dok se ne pojavi karta eksplozije mačke. Igrači mogu koristiti različite karte za zaštitu od eksplozije, kao i karte koje omogućavaju igraču da odabere koji igrač mora izvući sledeću kartu.

Igre sa kartama nude odličnu priliku za društvenu interakciju. Bez obzira da li igrate sa prijateljima, porodicom ili kolegama, igre vam omogućuju da provedete vreme u prijatnom društvu, razgovarate i smejete se zajedno. To je sjajan način za stvaranje novih prijateljstava, jačanje postojećih veza i poboljšanje komunikacijskih veština.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i pridružite se našoj Discord grupi za sve vesti o gejmingu.

Pretplatite se na Play! Newsletter

* indicates required


Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top