Gadgets

Soundbar za igre i filmove: Redragon Janna recenzija

Proizvođači se često trude da prošire portfolio svojih proizvoda ali smo do sada navikli da od Redragona dobijamo periferije namenjene isključivo igranju. Zato je kao malo iznenađenje došao uređaj koji je zapravo soundbar zvučnik koji se stavlja ispod televizora. Međutim, ovaj proizvođač je brzo naglasio da se radi o uređaju i za igranje i za gledanje multimedijalnih sadržaja. 

Redragon Janna

Zvučnik dolazi u standardnom Redragon pakovanju koje pored kratkog uputstva uključuje i stikere, što je odlično ukoliko želite da personalizujete nešto od svoje opreme. Ovo je poprilično veliki uređaj, a već na prvi dodir ćete shvatiti da je pretežno izrađen od drveta, što uliva poverenje u kvalitet zvuka koji se dobija. Sa prednje strane je vrlo diskretan i prekriven mrežicom zvučnika i zaista izgleda svedeno, s obzirom da ima samo minijaturni logotip u donjem levom uglu.

Kada ga uključite shvatićete da se na sredini nalazi i panel ispod mrežice koji će vam pokazivati status, to jest na koji ulaz je zvučnik priključen, i slično. Sa desne strane se nalazi četiri tastera koji služe za uključivanje, izbor moda rada, kao i pojačavanje/smanjivanje jačine zvuka ili prebacivanje na sledeću/prethodnu pesmu. Moram primetiti da nisam bio oduševljen time što zvučnik ”priča” kada se uključi ili kada se promeni režim rada, ali s druge strane shvatam da nekome mogu biti i korisna. Sa leve strane uređaja se zapravo nalazi rupa u zvučniku koja pokušava da obezbedi bolji bas, što naravno nije baš lako iz ovako male rezonatorske kutije. Sa zadnje strane su tu i ležišta da ga možete direktno okačiti na zid, zatim uvučeni deo sa svim mogućim vrstama konekcija, a sa donje strane se vide dve membrane zvučnika koje kao ugrađeni subwoofer upotpunjuju audio efekat. 

U pakovanju se još nalaze i daljinski upravljač koji je dosta običan, ali opet može da vam olakša pojačavanje ili smanjivanje jačine zvuka kao i izbor moda rada. Tu su zatim još jedan 3.5mm na 3.5mm kabl, jedan 3.5mm na činč kabl i strujni adapter. Kod strujnog adaptera je zamerka da je kabl izuzetno kratak, ne više od jednog metra, pa ukoliko vam utičnica ili produžni kabl nisu baš jako blizu to može biti problem, odnosno može zahtevati dodatni produžni. Najčešće se ovi zvučnici nalaze blizu televizora i drugih audio-video uređaja pa to ne bi trebalo da bude problem, ali je utisak da bi bilo lakše da je kabl ipak nešto duži. I tu dolazimo do konekcija koje možete iskoristiti za ovaj zvučnik a kojih je zaista ogroman broj – tu su 3.5mm, koaksijani, USB, HDMI i čak i optički ulaz. Na sve to treba dodati i mogućnost povezivanja uređaja preko Bluetooth konekcije, tako da je zaista teško zamisliti da će vam nešto na ovom planu zafaliti. 

Kada je u pitanju kvalitet zvuka treba obratiti pažnju da ovaj uređaj nema poseban subwoofer, pa je samim tim bas nešto manje izražen zbog samih dimenzija soundbar zvučnika. Međutim njegova snaga je i dalje sasvim respektabilnih 60W, što će vam omogućiti mnogo bolji zvuk nego sa televizora i vrlo solidno ozvučiti manju prostoriju čak i kada ima dosta ljudi u njoj. Ne treba očekivati koncertno ozvučenje ali sigurno nećete ni imati problem da je zvučnik preslab. Naravno, ne morate ga koristiti samo za povezivanje na televizor – s obzirom na široku paletu za povezivanje možete ga koristiti na primer i uz desktop računar gde neće zauzeti previše prostora ispod monitora a daće bolji zvuk čak i od nekih jeftinijih 2.1 sistema. Naravno, preko Bluetooth-a dodatno možete puštati muziku direktno sa telefona ili drugog uređaja pa na taj način rešiti sve audio potrebe u stanu. 

Zaključak

Redragon Janna po pristupačnoj ceni donosi mnoštvo opcija povezivanja i sasvim solidan zvuk koji može da ozvuči bilo radni, bilo prostor za zabavu.

Autor: Miloš Hetlerović

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i pridružite se našoj Discord grupi za sve vesti o gejmingu.

Pretplatite se na Play! Newsletter

* indicates required


Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top