Vesti

Microsoft otkrio svoje prodajne brojke Xbox Series X/S

Microsoft je otkrio prodajne brojke Xbox Series X/S i Xbox One konzola na junskom festivalu igara u Latino Americi. Ova odluka je bila iznenađujuća, posebno zato što je šef Xboxa, Phil Spencer, nedavno umanjio značaj prodaje konzola u maju 2023. godine.

Ova tehnološka kompanija sa sedištem u Vašingtonu je prestala da objavljuje kvartalne brojke prodaje konzola u oktobru 2015. godine, oko dve godine nakon manje uspešnog lansiranja Xbox One konzole. S obzirom na to da je Microsoft nedavno priznao da je izgubio “rat konzola”, malo ljudi je očekivalo da će ponovo objavljivati prodajne brojke.

Iako Microsoftovi nedavni finansijski izveštaji ne sadrže informacije o prodaji hardvera, kompanija je sada odlučila da otkrije najnovije brojke u opuštenijem okruženju, tokom drugog dana festivala “Best International Games” (BIG) u Brazilu. Najveći gejming događaj u Latinskoj Americi je tako video Microsoft kako otkriva da Xbox Series X i Series S trenutno imaju više od 21 milion prodatih jedinica do sada, dok su prethodne dve generacije konzola zajedno prodale više od 79 miliona jedinica. To znači da je ukupna prodaja Xbox One konzole oko 58 miliona do juna 2023. godine.

Brojke prodaje Xbox konzola do juna 2023:

  • Xbox Series X/S: 21 milion
  • Xbox One: 58 miliona

Iako je Microsoftova odluka da javno objavi prodajne brojke hardvera prekinula osmogodišnju praksu, same brojke nisu iznenađujuće, jer se uglavnom poklapaju sa najnovijim neslužbenim procenama. Na primer, VGC je izvestio da je prodaja Xbox Series X/S dostigla 20 miliona jedinica u martu 2023. godine. Zvanični podaci takođe ukazuju da je Microsoft uspeo da održi zamah u prodaji hardvera iz 2022. godine, kada je kompanija objavila da je Xbox imao svoju najuspešniju godinu prodaje do sada.

I iako 21 milion prodatih jedinica Xbox Series X/S konzola u prvih tri godine na tržištu nije mala brojka, još uvek je samo polovina od masovne prodaje PlayStation 5 konzola koju je Sony objavio u prvom kvartalu 2023. godine. Takođe, novoobjavljene brojke otkrivaju da su Sony i Nintendo prodali malo više od dve PS4 konzole i Nintendo Switch konzole za svaku Xbox One koja je pronašla vlasnika do sredine 2023. godine.

Sve ovo naglašava ranije pomenuti Microsoftov stav da je Xbox izgubio “rat konzola”, što bi mogao biti razlog zašto je kompanija odjednom odlučila da objavi brojke prodaje hardvera. Naime, Microsoftova iskrenost o tome kako zaostaje za japanskim rivalima je ključni deo njihove odbrane od preuzimanja Activision Blizzard-a. Taj posao vredan 68,7 milijardi dolara trenutno nailazi na regulativne otpore sa obe strane Atlantika, a Microsoft tvrdi da će završetak transakcije pomoći da se smanji jaz između njih i Sonyja i Nintenda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i pridružite se našoj Discord grupi za sve vesti o gejmingu.

Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top