PC

Valve pojasnio svoj stav vezan za igre sa AI sadržajem

FOTO: Valve

Kompanija Valve je pojasnila svoj stav o igrama sa sadržajem kreiranim od strane veštačke inteligencije, nakon nedavne zabrane naslova sa AI-generisanom umetnošću.

Prošle nedelje, jedan developer je otkrio da je njegova igra, koja je sadržala AI-generisane resurse, odbijena od strane kompanije Valve nakon što su zahtevali da dokaže da poseduje sva potrebna prava korišćena u skupu podataka koji je obučavao AI da ih stvori.

Sve veći broj developera koristi AI kako bi pomogao u stvaranju njihovih igara. Ali brzo usvajanje generativnih AI alata obučenih na ljudskoj umetnosti preuzetoj sa veba je podiglo pitanja autorskih prava koja ranije nisu postojala.

Odgovarajući na incident prošle nedelje, Valve je naveo da njegov “cilj nije da obeshrabri upotrebu [igara izgrađenih sa AI] na Steam-u”, i da je svaka akcija koju je preduzeo “odraz trenutnog zakona o autorskim pravima i politika, a ne dodatni sloj našeg mišljenja.”

“Uvođenje AI-ja ponekad može otežati dokazivanje da developer ima dovoljna prava u korišćenju AI za stvaranje resursa, uključujući slike, tekst i muziku.”

Dok AI generisani sadržaj ostaje siva zona u većem delu sveta, sa vladama, umetnicima i kompanijama koje razmatraju kako najbolje krenuti napred, Japan je nedavno izjavio da korišćenje skupova podataka za obuku AI modela ne krši zakon o autorskim pravima.

Kako izveštava Decrypt, odluka znači da treneri modela mogu koristiti javno dostupne podatke bez potrebe za dobijanjem dozvole od vlasnika podataka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i pridružite se našoj Discord grupi za sve vesti o gejmingu.

Pretplatite se na Play! Newsletter

* indicates required
Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top