Gadgets

Vrhunska bežična tastatura u malom pakovanju: Redragon Phantom Pro recenzija

Redragon je ponovo predstavio tastaturu koja spada u domen onih koje zauzimaju manje prostora, imaju mehaničke tastere i povezuju se na računar bežično ili preko kabla, ali je novi Phantom Pro model koji donosi i još dosta drugih novina. 

Redragon Phantom Pro

Phantom Pro spada u red malih tastatura – Redragon ih naziva 75% od normalne veličine, ali je interesantno da taj raspored tastera ne mora biti uvek isti – kod ovog modela imate sve normalne tastere, red funkcijskih i red tastera sa desne strane na kome su PageUp/Down, End, Delete i slično, ali nemate numerički deo sa desne strane. Reklo bi se da je ovaj raspored možda i najoptimalniji s obzirom da numerički deo nije potreban svima, a da dobijate tastaturu koja je vrlo slična onima na većini laptop računara. Ipak je bitno naglasiti da su, s obzirom da je ovo mehanička tastatura, svi tasteri punih dimenzija, pa tu nećete imati problema.

Sami tasteri su vrlo interesantnih boja. Osnovna kombinacija je većinom bela sa crnim specijalnim tasterima ali i narandžastim Space i Esc kapicama. Međutim, tek kada otvorimo kutiju Phantom Pro modela čeka nas pravo iznenađenje – tu je kabl za priključivanje preko USB-C porta, dodatni mehanički tasteri za zamenu ako se neki pokvari, alat za vađenje tastera i ono što zaista nismo očekivali, a to je jedan ceo set kapica za sve tastere na tastaturi. Naime, Redragon je odlučio da kupce počasti celim setom od 84 drugačijih kapica kako biste izgled vaše tastature mogli da prilagodite vašim željama! Pritom je rezervni set napravljen tako da su boje u kontrastu sa osnovnim tasterima – ono što je belo je sada crno i obratno, pri čemu u posebnoj kesici za narandžaste Esc i Space tastere čak dobijate i bele ekvivalente, tako da za njih možete iskombinovati neku od tri boje. Ovo vam donosi skoro pa neograničene mogućnosti za uređivanje izgleda vaše tastature – može biti potpuno jednobojna, možete istaći samo neke tastere (na primer WASD), a možete i menjati izgled iz nedelje u nedelju shodno trenutnom raspoloženju. S obzirom da setovi tastera čak i kada se kupuju preko kineskih prodavnica često i nisu baš jeftini, moramo priznati da je ovo jedno vrlo lepo osveženje. Čak je i postolje na kome se nalaze rezervni tasteri super izvedeno kao mala tastatura, pa ih lako tu možete vraćati bez bojazni da ćete ih negde izgubiti, što je još jedan zaista lep detalj!

Phantom Pro tastatura se pored zasta bogatog sadržaja može pohvaliti i odličnim metodama za bežično ili žično povezivanje na računar. Naime, ona podržava povezivanje preko WiFi konekcije na 2.4GHz preko priloženog USB adaptera, zatim povezivanje preko Bluetooth konekcije i na kraju povezivanje preko priloženog kabla na računar prilikom čega se i puni baterija koja služi za bežični rad. Dodatna pogodnost je što preko Bluetooth konekcije podržava više istovremenih uređaja koje definišete u softveru, na primer laptop, telefon, televizor, a onda između njih možete prebacivati lakom kombinacijom funkcijskog i za to naznačenih tastera u gornjem redu. Treba napomenuti da tastatura podržava i MacOS, ali ćete većinu funkcija ipak moći da iskoristite samo na Windows platformi. Svi tasteri poseduju i RGB osvetljenje koje će naravno nešto brže potrošiti bateriju, ali je vrlo lako njime upravljati i preko same tastature ali i preko priloženog softvera. Svičevi koji se koriste su označeni kao Redragon Red Linear, što zapravo i ne znamo šta znači, ali je osećaj vrlo sličan sa Otemu Red svičevima koje smo koristili na drugim modelima pa se verovatno radi o nekakvoj saradnji. Proizvođač samo navodi da su svičevi izuzetno izdržljivi, a tako i deluju, ali bi možda bilo bolje da je navedena neka brojka na koliko su klikova sertifikovani. 

Zaključak

Redragon Phantom Pro donosi zaista izuzetno raznovrsne mogućnosti povezivanja i to u paketu sa solidnim mehaničkim svičevima i odličnim dodacima za više nego povoljnu cenu. Ukoliko želite manju mehaničku tastaturu, trebalo bi da je uzmete u razmatranje čak i u konkurenciji sa značajno skupljim modelima. 

Karakteristike:

ModelRedragon Phantom Pro
TipMehanička tastatura
TasteriRedragon Red
DodatnoRGB osvetljenje, hot-swap tastera, dodatni set kapica za sve tastere, povezivanje WiFi, Bluetooth, kablom

Autor: Miloš Hetlerović

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i pridružite se našoj Discord grupi za sve vesti o gejmingu.

Pretplatite se na Play! Newsletter

* indicates required


Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top