Gadgets

Logitech udarni duo MX Keys S i MX Master 3S

Periferije su svakako jedan od najbitnijih tačaka preko kojih zapravo komuniciramo i dajemo zadatke našim računarima. Zato je bitno da se na njima ne štedi preterano jer mogu napraviti ozbiljnu razliku u produktivnosti a Logitech poslednjih godina skoro pa suvereno vlada na polju premium periferija namenjenih poslovnim korisnicima. Dok ćemo mnogo pre videti gejming uređaje koji koštaju ogromne sume novca uz obećanja nekih marginalnih pomaka u najbitnijim video igrama, u poslovnom okruženju praktično postoji jedan ozbiljan takmac što se tiče miševa i tastatura visokog kvaliteta. A upravo kada otvorite kutiju od MX Keys S tastature dobijete malu karticu na kojoj piše da bi baš najbolje bilo da se upari sa MX Master 3S mišem pa smo to odlučili i da probamo.

MX Keys S

MX Keys S tastatura je namenjena onima koji žele da izvuku maksimum produktivnosti i udobnosti od svojih periferija pri čemu žele i parče hardvera koje se vidi na njihovom stolu da izgleda lepo. U tom smislu kao i prethodni model, MX Keys S svakako ne razočarava – mi smo dobili model koji je u Pale Gray varijanti, što bi negde bilo najsličnije onome što bismo videli od Apple modela, kombinacija svetlo sivog metala i belih tastera. Ovu tastaturu za Apple vezuje i to što uredno postoje i obeleženi svi tasteri koji se mogu koristiti i za Mac i za PC računare – Alt i Option, Control i Command i slično. Kvalitet izrade je zaista na neverovatnom nivou i definitivno će ići jako dobro uz bilo koju lepu kancelariju i odavati utisak koliko periferije toliko i modnog detalja. Tasteri su izuzetno plitki, čak i sama tastatura je skroz u tom fazonu, praktično nešto slično kao Apple modeli koji idu uz njihove računare. U tom smislu treba imati u vidu da zahteva malo privikavanja i definitivno neće biti za svakoga, najviše zbog jako plitkog hoda tastera. S druge strane svi tasteri imaju kružna udubljenja koja praktično pomažu vašim prstima da ih lakše pronađu i definišu, tako da je osećaj prilikom kucanja vrlo dobar. U pitanju je klasični raspored, sa sve numeričkim delom tastature ali i nekoliko dugmića viška za dodatne funkcije. Zanimljivo je da Logitech od nedavno nudi i MX Keys Mini tastaturu koja je praktično isto ovo ali bez numeričkog dela, sličnija onome što se viđa na laptop računarima.

Plitkost tastature se odnosi i na njen položaj koji nije moguće podešavati po visini – ona je samo blago nagnuta zahvaljujući ispupčenom delu sa zadnje strane gde se pretpostavljamo nalazi baterija. Ovo nekome može biti veliki problem, ali bih ja rekao da ako već idete na tastaturu ovakvog dizajna to je realno nešto što treba očekivati. Iako deluje minijaturno zahvaljujući izradi od metala težina joj nije nimalo mala pa će jako stabilno stajati na stolu, čak i ako hoćete da se igrate na njoj, ali treba imati u vidu da zbog veće težine nije baš zgodna za nošenje ako ste planirali da je uparite sa nekim laptopom za kucanje na poslovnom putu ili tako nešto. Logitech takođe uz nju nudi i odmor za dlanove koji se dodatno dokupljuje a on je nažalost u rangu sa cenom sa premijum osećajem celog kompleta. Takođe od Logitecha smo nažalost na test dobili „raspar“ boja pošto je tastatura u Pale Gray varijanti svetlo sive, dok je miš u Graphite, tamno sivoj, mada naravno oba uređaja postoje u adekvatnim bojama, plus još i crna opcija.

Svi tasteri su osvetljeni belom svetlošću koja izbija ispod njih i zaista izgleda vrlo elegantno, međutim mnogo je interesantnije kako to zapravo funkcioniše. Pošto je osvetljenje jedan od najvećih krivaca za potrošnju baterija kod bežičnih tastatura ovaj model je opremljen sistemom za štednju baterije koji će ugasiti osvetljenje čim vaše ruke nisu blizu tastature! Dakle postoji senzor koji detektuje blizinu, i gde bi se kod većine drugih modela osvetljenje upalilo tek kada pritisnete prvi taster ovde se to dešava kada samo i približite ruke ali što je još bitnije osvetljenje se neće ugasiti ako su vam ruke iznad tastature dok smišljate šta dalje da kucate. Ovaj senzor takođe podešava nivo osvetljenja u odnosu na ambijentalno svetlo, pa ćete bolje videti tastere u mraku dok će prilikom jakog svetla sam senzor malo smanjiti nivo struke koji tastatura troši za pozadinsko osvetljavanje tastera. Sve ovo utiče na vek trajanja baterije – bez osvetljenja on je predviđen na čitavih pet meseci, dok je sa punim osvetljenjem on predviđen na samo 10 sati. U praksi je to ipak značajno više i zavisi od mnogo faktora kao što su okruženje u kome pretežno radite i koliko često koristite tastaruru. O stanju baterije će vas obavestiti i softver ali i mala lampica koja kreće da svetli crveno kada je baterija na ispod 10%. Naravno tastaturu možete najnormalnije koristiti i dok se puni preko standardnog USB-C kabla.

MX Master 3S

Najnoviji model u gami MX Master miševa donosi samo inkrementalna poboljšanja u odnosu na prethodnike – oblik je ostao poprilično isti, tu je specijalni ultra brzi točkić koji automatski prelazi iz inkrementalnog u slobodni režim rada, novi tihi tasteri i slično. Međutim sve u svemu to je uglavnom isti MX Master kao što je bio i prethodnih godina, uz to da moramo da pohvalimo podizanje DPI osetljivosti senzora na 8.000 pa se sada i malo ozbiljnije može koristiti za gejming. Za poslovne korisnike je bitno i da je optički senzor sa Darkfield tehnologijom koja omogućava praćenje na praktično bilo kojoj podlozi, uključujući i providne i staklene kakve se sve više nalaze u modernim kancelarijama. Detaljniji opis ovog modela ćete uskoro moći da pročitate na našem sajtu, ali nas je za sada pre svega interesovalo kako se on uklapa u MX Keys S komplet.

Kombinacija

Logitech Options softver predstavlja značajan deo dila koji dobijate s ovom tastaturom i mišem jer kroz njega možete dosta stvari prilagoditi tako da radite što efikasnije. Pre svega ceo red funkcijskih tastera ima druge uloge u kombinaciji sa Fn tasterom, slično kao na laptopovima, od podešavanja osvetljenja, preko pozivanja task managera ili media tastera. Pritom pritiskom na Fn+Esc kombinaciju vi zaključavate te tastere u drugi mod pa više uopšte nisu funkcijiski već ono što ste im namenili ili što je po defaultu namenjeno. Ovo je vrlo značajno kada se zna da im možete dodeliti bilo koju opciju koju zamislite, ali i takođe da preko softvera možete odrediti šta će koji taster raditi u pojedinačnim aplikacijama: tako F3 može biti boldovanje slova u Wordu ili recimo primena crno-belog efekta u Photoshopu, prakitčno je na vama samo da se opredelite. Tu su i četiri dodatna tastera iznad numeričkog dela koji su po standardu namenjeni za kalkulator, screenshot, kontekst meni (kao desni klik miša) ili zaključavanje računara. Meni su nekako uvek taj kalkulator (pogotovu što je odmah iznad numeričkog dela) i taster za zaključavanje računara izuzetno korisni jer mogu brzo nešto da sračunam a sa druge strane je dovoljan samo jedan klik ako u kancelariji hoću da odem od računara a na ekranu se možda nalaze neke informacije koje nisu baš za svakoga.

Konačno najbitnija opcija MX Keys S tastature i njene kombinacije sa MX Master 3S mišem jeste red tastera iznad insert/home/pageup dela koji je prosto označen brojkama 1, 2 i 3. Ovo znači da tastaturu možete upariti sa čak do tri uređaja – bilo preko priloženog (ili i drugih) USB adaptera bilo preko Bluetootha. Ovo znači da može istovremeno biti povezana na vaš kućni desktop, zatim laptop i tablet računar ili mobilni telefon. Dugme sa tri opcije postoji i sa donje strane miša, pa i preko njega možete selektovati trenutno aktivan uređaj. Najbitnija stvar u svemu ovome je korišćenje Logitech Flow softvera gde ako su svi računari povezani na istu mrežu možete isti uređaj koristiti istovremeno na svim uređajima i u potpunoj integraciji sa MX mišem možete postići zanimljive rezultate. Uzmimo na primer da su vam na stolu desktop računar i dva laptopa, i sve ih povežete sa MX Keys S i MX Master 3S mišem. Kada koristite Flow i pomerate kursor miša on će prelaziti sa desktopa na desktop, ali ono što je još bolje MX Keys tastatura će ga pratiti! Dakle kucate nešto u Wordu na stonom računaru, na laptopu vam je otvoren browser, prebacite miša tamo, kliknete Ctrl-C i onda vratite kursor na Word i kliknete Ctrl-V i evo vašeg sadržaja u dokumentu! Praktično uz MX seriju i Flow softver dobijate integraciju različitih računara u jedinstven desktop. Pritom to radi i na različitim operativnim sistemima pa nema razlike da li imate Windows, MacOS, Linux, Android ili neki drugi operativni sistem, sve je međusobno kompatibilno! Naravno ovo nije scenario koji će svi imati prilike da koriste, i on ima nekih ograničenja koja su naglašena u Options softveru, ali oni koji imaju ovakvu situaciju kada jednom pređu na Logitech Flow sistem prosto više nikada nemaju želju da se vrate.

Jedno od značajnih unapređenja MX Keys S i Master 3S miša u odnosu na prethodne modele jeste prelazak na Logitech Bolt povezivanje umesto starog Unifiying adaptera. Iako adapteri na prvi pogled izgledaju isto Bolt ima nekoliko prednosti a najbitnija je mnogo veći stepen enkripcije podataka koje periferije šalju računaru i nemogućnost da maliciozni korisnici te podatke presretnu, tj bolja zaštita od toga da neko može zapravo da sazna šta kucate, što je u poslovnom okruženju izuzetno bitno. Druga bitna stvar je što je Bolt baziran na Bluetooth tehnologiji pa je teže da se nađe u polju interferencija sa drugim wifi uređajima kojih u kancelarijama ima sve više i više, što dovodi do veće latencije periferija a to niko ne voli da mu se dešava. Jedina mana ovog rešenja jeste da ne možete da koristite Unifiying adapter ukoliko vam je ostao od nekog starog uređaja, ali deluje da je plan u Logitechu da svi uređaji pređu na Bolt, a naravno prvo su krenuli od najskupljih, premium, modela.

Zaključak

Jasno je da se Logitech sa MX serijom obraća pre svega ozbiljnim poslovnim korisnicima kojima je bitno kako uređaji izgledaju, koliko su kvalitetno izrađeni, ali i kako sarađuju međusobno i na taj način povećavaju produktivnost. Činjenica je da na tržištu trenutno ne postoji komplet miša i tastature koji se ovako dobro dopunjuje i nudi zaista interesantne nove opcije primene, ali je takođe i činjenica da ćete za takve stvari morati dobrano da izdvojite novca. Međutim deluje da za onoga kome to treba zaista ima smisla investirati u periferije mnogo pre nego u neke druge delove računara s kojima korisnik nije u svakodnevnom kontaktu.  

Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top