PC

WordPad aplikacija odlazi u istoriju nakon 3 decenije postojanja

Tužan je dan za ljubitelje WordPada. Ako ste srećno koristili klasičnu Windows WordPad aplikaciju od njenog debija sa Windows 95 1995. godine, imamo loše vesti za vas. Microsoft je danas najavio da ukida WordPad i da će ga ukloniti iz Windows ekosistema u budućem izdanju.

Ažurirana Microsoft dokumentacija kaže:

“WordPad se više ne ažurira i biće uklonjen u budućem izdanju Windows-a. Preporučujemo Microsoft Word za dokumente poput .doc i .rtf i Windows Notepad za obične tekstualne dokumente poput .txt.”

WordPad je doživeo bezbroj ažuriranja i redizajna od svog nastanka pre 28 godina. Počeo je kao osnovna zamena za Microsoft Write i postao je podrazumevani program za uređivanje teksta u Windows-u tokom ranih 2000-ih. U suštini, to je bila lakša verzija Microsoft Word, koja se besplatno isporučivala sa Windowsom.

Aplikacija je primila nekoliko redizajna, najznačajnije sa lansiranjem Windows 7 koji je uveo Ribbon UI duž vrha. Taj UI je zatim ponovo ažuriran sa Windows 8 da bi ga učinio ravnijim, ali to je bio poslednji put kada je WordPad primio bilo kakve veće promene.

S obzirom na to da je prošlo više od decenije od kada je aplikacija poslednji put dobila bilo kakvu pažnju, nije iznenađujuće čuti da se Microsoft sada sprema da ga ukloni iz sledeće verzije Windows-a. Aplikacija nije imala mnogo smisla mnogo godina, posebno sa Word koji je dostupan besplatno, a Notepad se ažurira sa modernim dizajnom i novim funkcijama na Windows 11.

Microsoft ne kaže tačno kada će WordPad biti uklonjen, ali verovatno će se to dogoditi na vreme za sledeću glavnu verziju Windowsa, koja se očekuje da će biti isporučena krajem 2024. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i pridružite se našoj Discord grupi za sve vesti o gejmingu.

Pretplatite se na Play! Newsletter

* indicates required
Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top