PC

Cyberpunk 2077 koristio AI kako bi zamenio preminulog glumca

U prigodnom cyberpunk obrtu, CD Projekt Red je koristio veštačku inteligenciju da replicira glas poljskog glumca, Milogosta Reczeka, koji je preminuo 2021. godine za pojavu njegovog lika u nedavnom proširenju Phantom Liberty za Cyberpunk 2077. Vredno je napomenuti da je ovaj postupak preduzet uz saglasnost Reczekove porodice, prema izveštaju iz Bloomberga.

Reczek je igrao ripperdoca zvanog Viktor Vektor, koji se pojavljuje u nekoliko glavnih i sporednih misija kroz Cyberpunk 2077. CD Projekt Red je prvobitno razmatrao njegovu zamenu za proširenje i ponovno snimanje njegovih linija u originalnoj igri, ali “nije nam se svideo taj pristup”, rekao je direktor lokalizacije Mikolaj Szwed. Upotreba veštačke inteligencije pružila je način da “zadržimo njegov nastup u igri i odamo počast njegovom divnom nastupu kao Viktor Vektor”.

Developer se opredelio za kontroverzniji put kao sredstvo za odavanje poštovanja glumcu, pri čemu Szwed naziva njega “jednim od najboljih poljskih glasovnih talenata”. I čini se da je tim izabrao najetičkiji mogući put sa ovom novom tehnologijom, angažujući drugog glumca da izvede linije, a zatim koristeći softver pod nazivom Respeecher da promeni glas zamene kako bi se podudarao sa glasom Reczeka.

Iako se čini da je CD Projekt Red ispunio sve uslove kako bi osigurao da je upotreba softvera veštačke inteligencije bila u skladu sa pravilima u Cyberpunk 2077, to je napeto polje. Porast ChatGPT i sličnih programa osporava mnoge, uključujući nekoliko autora koji su tužili OpenAI, tvrdeći da su njihova autorska dela ukradena i korišćena za obuku osnovnih jezičkih modela.

To je takođe bilo jedno od pitanja u srcu nedavnog štrajka pisaca koji je doveo Holivud do potpunog zastoja, mada su pisci od tada dobili zaštitu protiv upotrebe veštačke inteligencije u produkcijama. Međutim, Sindikat glumaca – Američka federacija televizijskih i radio umetnika (SAG-AFTRA) nedavno je odobrio štrajk glumaca u  video igrama, pri čemu je eksploatativna, neregulisana upotreba veštačke inteligencije ponovo jedna od tačaka sukoba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i pridružite se našoj Discord grupi za sve vesti o gejmingu.

Pretplatite se na Play! Newsletter

* indicates required
Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top