Vesti

Microsoft i Epic Games tuženi zbog “stvaranja zavisnosti od video igara”

Da li su gejming kompanije kao što su Microsoft i Epic Games svesno izazvale zavisnost od video igara kod dece?

Prema novoj tužbi podnesenoj u Arkanzasu, to je slučaj.

Tužba, podneta 30. oktobra, navodi da Microsoft, Epic Games, Activision Blizzard, EA i drugi “koriste patentirane dizajne, algoritme i marketing koji sadrže zavisne funkcije i tehnologiju” što dovodi do zavisnosti.

Ovi dizajni i “zavisne funkcije”, kako se navodi u tužbi, koristili su prikupljanje podataka o maloletnicima, predatorske šeme monetizacije i povratne petlje kako bi igrači bili više angažovani.

“Nikada nismo zamislili kada je naš sin počeo da igra video igre da će postati toliko zavisan da će njegovo obrazovanje ozbiljno patiti, da će izgubiti svako interesovanje za provođenje vremena sa svojim prijateljima, i da će njegovo fizičko i mentalno zdravlje biti ugroženo”, rekla je Casey Dunn, majka koja je podnela tužbu u ime svog deteta.

“Ove kompanije za video igre su ciljale i iskoristile decu, stavljajući svoju zaradu ispred svega ostalog. Kao mama, znala sam da moram nešto da uradim kako bih osigurala da ne prođu nekažnjeno uništavajući dobrobit i budućnost naše dece.”

Porodica Dunn tuži za novčanu nadoknadu, promenu načina na koji se igre dizajniraju i nude, i dodatne “mentalne zdravstvene resurse za porodice koje se suočavaju sa pokušajem lečenja male dece zavisne od igara”. Advokat porodice, Tina Bullock, kaže da veruje da je zavisnost od video igara ozbiljna i da bi trebalo tako da se tretira.

“Zavisnost od igara je ozbiljan poremećaj koji krade živote dece i remeti porodice širom zemlje”, rekla je Bullock.

“Roditelji poput mene često pogrešno misle da je to njihov neuspeh kada njihovo dete postane zavisno, ali kroz ovu parnicu se nadamo da ćemo osvetliti ove sramne akcije, prevare i manipulacije naše dece od strane ovih kompanija zarad sopstvene finansijske koristi.”

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i pridružite se našoj Discord grupi za sve vesti o gejmingu.

Pretplatite se na Play! Newsletter

* indicates required
Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top