Vesti

Microsoft na udaru zbog partnerstva sa firmom zaduženom za AI generisane priče i karaktere

Nedavno usvajanje veštačke inteligencije dovelo je do toga da mnogi izdavači igara traže pomoć od te tehnologije za razvoj igara. Prateći primer Ubisofta i njihovog ‘AI Ghostwritera’, Microsoft sada sarađuje sa Inworld AI kako bi “omogućio developerima da kreiraju likove, priče i zadatke podržane veštačkom inteligencijom.”

Kako je izvestio The Verge, Microsoft je najavio novu višegodišnju saradnju sa Inworld AI čiji endžin za likove navodno može dinamički generisati priče, zadatke i dijaloge.

Govoreći o ovom partnerstvu, Haiyan Zhang – generalni menadžer za gaming AI u Xbox-u – rekao je:

“U Xboxu verujemo da sa boljim alatima, kreatori mogu napraviti još izvanrednije igre. Ovo partnerstvo će okupiti: stručnost Inworlda u radu sa generativnim AI modelima za razvoj likova, najmodernija rešenja za AI u oblaku Microsofta, uključujući Azure OpenAI Service, tehničke uvide Microsoft Researcha u budućnost igranja, i snage Team Xboxa u revolucionizaciji dostupnih i odgovornih alata za kreatore za sve developere.”

Dodajući ovome, Ilya Gelfenbeyn – izvršni direktor Inworld AI – izjavio je “AI je dugo bio integralni deo razvoja igara, sa primenama koje se kreću od neprijateljskog AI-a do proceduralne generacije. Pojava velikih jezičkih modela i generativnog AI-a otključala je nove mogućnosti za pripovedanje i angažovanje likova unutar igara.”

Iako je tačno da bi upotreba generativnog AI-a mogla dovesti do povećanja “emergentnog” gejmpleja, postoji vrlo realan strah da bi oslanjanje na takve tehnologije moglo dovesti do toga da izdavači čine developere suvišnim u jednom ili drugom obliku. Nadamo se da to neće biti slučaj.
Fanovi su upravo iz tog razloga reagovali sa kritikama usmerenim upravo ka Microsoftu, pošto je ipak neprimereno da najveća kompanija na svetu pribegava ovim stvarima. No, videćemo kako će se situacija dalje odvijati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i pridružite se našoj Discord grupi za sve vesti o gejmingu.

Pretplatite se na Play! Newsletter

* indicates required
Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top