Vesti

PS4 igre su se tokom prošle godine prodavale bolje nego Xbox Series X/S naslovi

Prodaja PS4 igara bila je veća od prodaje softvera za Xbox Series X/S u Evropi prošle godine.

To je prema podacima GSD objavljenim na GamesIndustry.biz, koji pokrivaju fizičku prodaju igara iz glavnih evropskih tržišta i digitalnu prodaju od većine vodećih izdavača, isključujući Nintendo i 505 Games.

Jedan potencijalno ublažavajući faktor za Microsoftovu konzolu je uticaj Xbox Game Pass servisa na prodaju softvera, iako nije jasno koliki je uticaj to imalo u Evropi prošle godine.

Prema GSD, prodaja PS4 hardvera širom Evrope u 2023. godini takođe je porasla za 671% u odnosu na godinu dana ranije, nakon ublažavanja problema sa snabdevanjem koji su ometali prodaju u 2022. godini.

Nasuprot tome, prodaja konzola Xbox Series X/S bila je niža za skoro 18% u odnosu na godinu dana ranije, iako su i dalje bile veće od prodaje PS4 stare deceniju.

Ukupno je prošle godine u Evropi prodato 182 miliona PC i konzolnih igara, što je porast od 1,7% u odnosu na 2022. godinu.

PC je bio najveća platforma za prodaju igara, a sledili su ga PS5, Nintendo Switch, PS4 i Xbox Series X/S. Od ovih platformi, samo su Switch i PS4 videli pad prodaje softvera u odnosu na prethodnu godinu.

EA Sports FC je bila najprodavanija igra u Evropi prošle godine, ispred Hogwarts Legacy, FIFA 23, Call of Duty: Modern Warfare 3 i Grand Theft Auto 5.

Prošle godine je u Evropi prodato više PS4 igara nego Xbox Series X/S igara. Na hardverskom frontu, ukupna prodaja konzola je porasla skoro 42% u odnosu na godinu dana ranije, na 7,4 miliona. PS5 je bio ubedljivo najbolja platforma nakon povećanja prodaje od 177% u odnosu na godinu dana ranije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i pridružite se našoj Discord grupi za sve vesti o gejmingu.

Pretplatite se na Play! Newsletter

* indicates required
Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top