Opisi igara

Prvi utisci: Enshrouded

Mali dev tim od četiri osobe ponekad uspe da napravi pravo čudo. Pre nekog vremena smo imali Valheim, apsolutni dragulj survival žanra, sa kojim će Enshrouded biti neminovno upoređivan, međutim treba napomenuti da je ova igra nešto drugačija. Enshrouded je akcioni RPG sa elementima survival žanra, upravo tim redosledom. Naime, preživljavanje se ovde svodi na neke znatno manje intenzivne elemente koje čak možete i ignorisati u potpunosti ako želite da se fokusirate isključivo na narativni, istraživački i borbeni aspekat ove igre. Naime, ovde nećete pronaći mehanike gladi ili žeđi, toliko čestih po većini igara u žanru, kao ni potrebu za vođenjem računa i o nekim opskurnijim stvarima kao što su telesna temperatura i slično. Međutim, ipak sadrži neku dozu ovog pravca u vidu izgradnje baze, pa čak i bonusa od hrane i pića koji će vam donositi uvećane statove, povećani HP koji bi vam omogućio odlazak u teže predele i slično. 

Enshrouded se ne odigrava u proceduralno generisanom svetu, već ćete imati predefinisano, velelepno okruženje pred vama. Iako ovo može zvučati kao da igrivost ponovnih prelaza opada, igra u velikoj meri ima koristi od ovog pristupa, s obzirom da je ovaj ručno kreirani svet, apsurdnih razmera za jednu Early Access igru, vrhunski dizajniran, najviše nagrađujući istraživanje i pružajući taj dopamin prilikom istog. Tu su napuštena sela i gradovi, zamkovi i kule koje će predstavljati izazove u vidu zagonetnih soba i platformerskih izazova, podzemne pećine koje se pretvaraju u ogromne hramove i tunele, kao i sam reljef koji se u sve to integriše odlično. Tu je i takozvani „Shroud“, to jest mistična plava magla koja prekriva delove mape kroz koju ćete imati ograničeno vreme kretanja i u kojoj ćete obično morati da se snalazite protiv dosta protivnika i drugih prepreka koje vas mogu snaći, uz određenu opreznost o vremenu koje vam je preostalo dok se ne ugušite. Iako je ovo Early Access, Enshrouded nudi već ogromna 4 bioma koji predstavljaju svega oko 40% mape, dok će ostatak biti dodat kako se igra bude bližila izlasku. Ako na to dodam i da imate kuku za hvatanje, kao i paraglajder kojim možete preletati ogromne segmente već džinovske mape, šta još više treba… 

Narativno, očigledno je da je Enshroudedu stalo da se i u tom smislu ubacite u ovaj svet, međutim priča je ovde uglavnom dostavljana preko svitaka i knjiga u suptilnom maniru, ne toliko daleko od pristupa From Software-ovih igara. Iako je element koji je, makar trenutno, zauzeo manju ulogu ovde, ipak znatno prisutniji nego u većini igara u survival žanru. Glavni fokus u Enshrouded su RPG elementi, konkretno borba i kreiranje vašeg lika kroz odabir jedne od čak 12 klasa, pružajući opcije igraču da igra potpuno različite uloge i čak vrlo lako multiklasuje kroz iskustvena drva slična onima u Diablu i drugim ARPGovima. Iako je igra vrlo lako izvodljiva u singlplejeru, u multiplejeru (koji omogućava da igrate zajedno sa čak 16 igrača) ove klase dolaze više do izražaja kroz njihove role u vidu healera, DPS-a i tenka, dok su tu i opcije za magiju, kao i fizički DPS izdaleka i izbliza. Ova raznovrsnost definitivno pruža bolje iskustvo kada se sinergizujete sa drugim igračima, pogotovu s obzirom da je Enshrouded znatno bržeg tempa i borbe nego većina survival igara. Kada ovo kažem, govorim o responzivnijem kretanju, inicijativi na brzim udarcima, skokovima, rolovanju i parry sistemu sličnim onim iz soulslike igara. Pak, iako borba pruža dosta različitih izbora, drži se nekih jednostavnih pristupa u vidu jednoličnog gejmpleja kada se odlučite za klasu koju želite da igrate. Iako može delovati da je borba zanimljiva, trenutni nedostatak veće varijacije neprijatelja i bossova, kao i njihove relativno rudimentarne mehanike iziskuju malo više varijeteta između oružja i određenih sposobnosti klasa koje stil igranja ne menjaju dovoljno. 

Iako sam govorio o relativno jednostavnim elementima survivala, ovde se to ne može reći za gradnju. Iako je limitirana na zone gde možete da postavite svoj oltar koji će biti kao centar vaše baze, pruža ogroman broj opcija u vidu izmene izgleda građevina, materijala sa kojima ih možete praviti, oblicima i kako se sve to međusobno uklapa u nešto što ima gotovo beskonačan prostor za kreativnost i izmene. Nažalost, i ove građevine ne igraju preterano veliku ulogu u funkcionalnom smislu koliko u estetskom, osim u vidu okućavanja raznih NPC-eva koje ćete nalaziti i koji će vam pružati različite usluge kraftovanja određenih predmeta, davati raznorazne fetch questove i slično. Oprema je takođe jako zanimljiva, oslanjajući se na dosta RPG mehanika. Utiče na statove, brzinu napada, stilove napada, elementalnu štetu koju nanosi i slično, međutim oklopima fali još varijacija i mogućnost unapređivanja jer se u tom aspektu nije pokazalo previše raznovrsnosti.

Nažalost, igra ima solidnih problema sa optimizacijom ako želite da je iskusite na višim detaljima, pa ostaje nada da će ovaj aspekat u većoj meri biti poboljšan. Iako generalna audio-vizuelna prezentacija igre izgleda više nego lepo, očekivanja su ipak neispunjena i performans se u nekim momentima čak i najjače konfiguracije može pomučiti, uzrokujući ogromne padove frejmova prilikom zore ili sutona.

Enshrouded pokušava, i u velikoj meri uspeva da bude više različitih igara, uzimajući elemente nekih kultnih klasika i formirajući sve to u neku formu koja jako obećava. Predstavlja vrlo responzivno i zabavno iskustvo, ali posustaje u isto toliko mehanika, suzdržavajući se da više pomuči igrača survival elementima ili da ponudi veću raznovrsnost neprijatelja. Tamo gde briljira, briljira velikim intenzitetom, pružajući već sada jedno prelepo i poprilično dugačko iskustvo sa preko 40 sati sadržaja. Ima potencijala da postane novi veliki naslov kako u RPG, tako i survival žanru, dičeći se originalnošću, uprkos koračanju već popločanim stazama svojih uzora.

Enshrouded Early Access je dostupan na Steam platformi.

Autor: Nikola Aksentijević

Igru ustupio: Terminals.io

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i pridružite se našoj Discord grupi za sve vesti o gejmingu.

Pretplatite se na Play! Newsletter

* indicates required


Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top