Gadgets

Optimalni Counter-Strike 2 računar: AMD Ryzen u x3D varijanti

Najčešće kada govorimo o personalnim računarima za video igre i pre svega njihovim procesorima, pretpostavlja se da će nešto što je samo po sebi jako biti dobro i za igre. Međutim, u ovom slučaju je jedan proizvođač odlučio da fokusira razvoj procesora baš na jedan segment, konkretno onaj koji nas najviše interesuje – video igre. Na test smo dobili ceo računar baziran na AMD platformi za video igre a koji u prvi plan stavlja performanse u jednom od najpopularnijih esports naslova danas – Counter-Strike 2. 

AMD Ryzen x3D procesori

AMD Ryzen je još od svoje pojave na tržištu doneo pravo komešanje, ali su nekako performanse u video igrama uvek bile u drugom planu, a pogotovu u naslovima koje traže visoke performanse jednog ili malog broja jezgara za optimalan rad. Zato je AMD odlučio da napravi procesore koji će pre svega staviti prioritet na performanse u video igrama i to su uradili tako što su dodali još keš memorije i nju stavili direktno na procesor. Ovo daje značajna poboljšanja u aplikacijama koje intenzivno rade sa memorijom baš kao što su video igre. Prvi procesor ovog tipa je bio Ryzen 7 5800X3D koji se pojavio još prošle godine kada je u nekim naslovima doneo najbolje gejming performanse od svih raspoloživih procesora na tržištu. U međuvremenu smo dobili i novu generaciju koja počinje sa Ryzen 7 7800X3D, ali ima i dva Ryzen 9 procesora 7900X3D i 7950X3D. Logika sa uvođenjem Ryzen 9 procesora je bila da se obezbede maksimalne performanse za gejming, što je postignuto većom količinom keš memorije, ali i da se obezbedi dovoljno jezgara za one koji hoće da se bave i još nečim pored gejminga, na primer produkcijom video sadržaja. 

Računar predviđen za Counter-Strike 2

Na test nam je stigao jedan računar koji je koncipiran upravo na AMD Ryzen 7 X3D procesoru a koji bi trebalo da predstavlja neku vrstu idealne mašine za esports, odnosno pre svega Counter-Strike 2. Zanimljivo je što su se opredelili za Ryzen 7 5800X3D procesor umesto noviji 7800X3D, što se pre svega ogleda u ideji da računar, iako je predviđen za vrhunske performanse, takođe treba da bude pristupačan širem krugu korisnika. Naime, 5800X3D koristi stariji AM4 socket, pa samim tim može biti interesantan i onima koji samo žele da unaprede performanse svog računara, ali u ovom momentu to donosi i značajne uštede na drugim aspektima ove gejming mašine. Pre svega, koriste se jeftinije matične ploče sa B550 čipsetom, DDR4 memorija koja je značajno povoljnija od novog DDR5 standarda, a i hlađenje može da bude nešto skromnije. Naime, Ryzen 7 5800X3D ima TDP od 105W u odnosu na 120W kod novijeg modela, pa je za hlađenje sasvim dovoljan jedan malo ozbiljniji vazdušni kuler kog u ovom konkretnom slučaju potpisuje NZXT. Konačno, kada uporedimo performanse ova dva procesora, konkretno u Counter-Strike 2, dobijamo vrlo bliske rezultate, pa je zaključak da smo znatno povoljnije dobili vrhunski računar za ovaj naslov. 

Matičnu ploču potpisuje MSI i ona je sa B550 čipsetom srednje klase, a dobra pogodnost jeste što ima ugrađen Wi-Fi, iako će naravno većina koja se bavi esportsom pokušati da izbegne taj tip konekcije kao nepouzdan. Na njoj se nalazi i SSD disk kapaciteta 1TB, kao i dva modula od po 8GB DDR4 memorije. Na kraju tu je Nvidia GeForce RTX 3080 10G grafička kartica koju takođe potpisuje MSI a koja nam omogućava da Counter-Strike radi glatko praktično u bilo kojoj rezoluciji ili količini detalja. Sve to je zapakovano u vrlo dopadljivo NZXT H510 kućište koje je dobilo promenjenu prednju stranicu u vidu motiva drveta za interesantan vizuelni utisak. 

Performanse u realnom radu

Counter-Strike 2 je pre svega procesorski zahtevna igra, pa uz dovoljno jaku grafičku karticu, kao što RTX 3080 svakako jeste, većina performansi zavisi od samog procesora. I to je ono što smo i mogli da primetimo tokom testiranja u različitim rezolucijama i podešavanjima, od kojih verovatno nijedan ozbiljan igrač neće koristiti maksimalna podešavanja ali smo morali da ih probamo čisto utiska radi. Tako u 1080p rezoluciji u maksimalnim podešavanjima igra postiže negde oko 295fps u proseku, dok ukoliko stavimo podešavanja na low, prosečni fps se kreće između 480 i 500.  U 1440p na maksimalnim podešavanjima igra radi na oko 210fps, dok na low ta brojka ide između 450 i 480. Tek kada dođemo do 4K rezolucije na maks podešavanjima prosečan fps biva oko 120, dok je na low cifra između 350 i 400. Sve ovo govori o tome da ovakav računar možete sasvim dobro upariti sa bilo kojim ekstremno brzim ekranom i dobiti zaista odlične performanse, s tim da je naravno i logika da većina igrača ne igra na najzahtevnijim grafičkim podešavanjima jer to prosto nema smisla ni sa strane gejmpleja. 

Zaključak

AMD Ryzen 7 5800X3D svakako predstavlja jedan od najboljih odnosa uloženog i dobijenog za gejming trenutno i sasvim je logično što je ovaj računar baziran baš na njemu. S jedne strane su tu povoljnije cene ostalih komponenti, a sa druge su vrhunske performanse za ono što je namenjen. 5800X3D može čak biti i validna opcija za ljude koji imaju starije računare kao upgrade, jer je kompatibilan sa AM4 platformom koja se pojavila pre više od pet godina i svakom sistemu definitivno može da da veliki pomak u gejming performansama. 

Karakteristike:

ProcesorAMD Ryzen 7 5800X3D
Matična pločaMSI B550M PRO-VDH Wi-Fi
Memorija2x8GB Kingston Fury Renegade DDR4
Grafička karticaMSI Ventus Nvidia GeForce RTX 3080 10G
Hard diskApacer AS350 1TB 
KućišteNZXT H510 Custom

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i pridružite se našoj Discord grupi za sve vesti o gejmingu.

Pretplatite se na Play! Newsletter

* indicates required


Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top