Vesti

Najbolje igre inspirisane književnim delima

najbolje-igre-po-knjigama

U svetu gde se književnost često smatra vrhunskim oblikom pripovedanja, ne iznenađuje nas što su mnoga klasična i savremena dela pronašla novi život upravo unutar digitalnih svetova video igara. 

Ove igre ne samo da omogućavaju igračima da zakorače u omiljene priče i svetove na neki novi način, već često proširuju originalne narative, dodajući nove slojeve kompleksnosti i interaktivnosti. Ovo obožavaocima literalnih dela pruža priliku da zaigraju igru kao svoji omiljeni junaci iz knjiga. Ovo je takođe odličan način da se proširi publika koja možda ne čita knjiga, ali nakon igranja video igre, odluči se na taj korak. Kroz interaktivnost, igre nude novu dimenziju pripovedanja, čineći da klasična i savremena književna dela budu dostupnija i privlačnija za digitalnu generaciju. Dok tehnologija napreduje, možemo očekivati još više inovativnih i uzbudljivih adaptacija koje će obogatiti kako svet video igara, tako i književnosti.

Evo nekoliko izuzetnih primera video igara koje su uspešno pretočile magiju književnih dela u interaktivno gejming iskustvo.

1. The Witcher serijal (Andrzej Sapkowski)

Sasvim opravdano se nalazi kao prva stavka ove liste. Ovo je možda jedan od najpoznatijih primera adaptacije književnog dela u video igru – “The Witcher” – serijal zasnovan na seriji knjiga poljskog autora Andrzeja Sapkowskog. Ovaj serijal je postao pravi globalni fenomen nakon izlaska originalne The Witcher igre i njenih proslavljenih nastavaka.. 

CD Projekt Red je uspeo ne samo da verodostojno prenese kompleksni svet i likove iz knjiga u igru, već i da proširi priču, dajući igračima mogućnost da istražuju ogromne, živopisne svetove i utiču na tok priče svojim odlukama. Nakon uspeha kako knjige, tako i igre, došlo je i do ekranizacije ovog serijala kroz Netflix seriju, pa je The Witcher dostupan ljubiteljima kroz 3 različita medija.

2. Metro serijal (Dmitrij Gluhovski)

Video igre “Metro 2033” i njene nastavke, zasnovane na romanu Dmitrija Gluhovskog, nude mračnu, postapokaliptičnu viziju budućnosti u kojoj preživeli ljudi žive u moskovskom metrou nakon nuklearne katastrofe. 

Igra je hvaljena zbog svoje atmosfere, priče i kako uspešno prenosi osećaj klaustrofobije i očaja iz knjige, dok igračima pruža napetu i emotivnu avanturu. Za sve ljubitelje horror-surviral video igara, ovo je prava poslastica, a u knjizi ćete takođe uživati, ukoliko niste do sad imali prilike.

3. Alice: Madness Returns (Lewis Carroll)

Alice: Madness Retuns je video igra koja je inspirisana Lewis Carroll-ovim “Alisa u Zemlji čuda” i “Kroz ogledalo”. “Alice: Madness Returns” je mračna reinterpretacija klasične priče. Igra prati Alisu koja se bori sa svojim unutrašnjim demonima.

Sa svojim jedinstvenim vizuelnim stilom i atmosferom, igra nudi jedinstveno iskustvo koje istražuje daleko ozbiljnije teme od onih u originalnim knjigama. Ovo daje novu dimenziju izvornom štivu i ljubitelje Alise vodi na jednu novu, mračniju avanturu. 

4. Assassin’s Creed serijal (Razne istorijske ere i ličnosti)

Iako “Assassin’s Creed” možda nije direktno zasnovan na jednom književnom delu, serijal crpi inspiraciju iz bogate istorije i književnosti raznih era, od renesanse do američke revolucije. 

Kroz svoje igre, Assassin’s Creed serijal omogućava igračima da se vrate u prošlost, da se sretnu sa poznatim istorijskim ličnostima i učestvuju u ključnim događajima. Ceo serijal je odličan primer kako video igre mogu koristiti književnost i istoriju kao polazište za stvaranje bogatih, edukativnih i zabavnih svetova. Ovakav spoj, koji je zaista odrađen na jedan kvalitetan i zavidan način i jeste zaslužan za popularnost Assassin’s Creed igara. 

5. The Lord of the Rings serijal (J.R.R. Tolkien)

Tolkienov epic fantasy svet Srednje Zemlje bio je inspiracija za brojne video igre, od akcionih avantura do masovnih multiplayer online igara (MMO). Igre kao što su “The Lord of the Rings Online” i “Shadow of Mordor” omogućavaju igračima da istražuju prostranstva Srednje Zemlje, upoznaju se sa njenim stanovnicima i učestvuju u borbi protiv Saurona. Ove igre su posebno značajne zbog načina na koji su proširile originalni narativ, uvodeći nove likove i priče koje se uklapaju u već postojeći svet. Ovo je franšiza koja će zasigurno dugo trajati, a zbog opširnosti sveta, uvek se može dodati i istražiti nešto novo, što su ove igre i omogućile ljubiteljima The Lord of the Rings serijala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i pridružite se našoj Discord grupi za sve vesti o gejmingu.

Pretplatite se na Play! Newsletter

* indicates required


Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top