Kolumne

Zaboravljeni klasici: Igre koje su prošle ispod radara

Era dok su vladale NES i SNES konzole predstavlja zlatno doba video igara obeleženo inovacijama i maštovitim naslovima koji su definisali žanrove. Međutim, dok su neki od njih ostvarili legendarni status, postoji mnoštvo zaboravljenih dragulja koji su nepravedno ostali u senci. Ovaj članak baca svetlo na te zaboravljene klasike, igre koje su donosile jedinstvene priče, inovativnu igračku mehaniku i vizuelno impresivne svetove u doba kada je tehnologija bila ograničena, a mašta programera bila primarni alat za stvaranje. Moramo još naglasiti da se u članku radi o igrama za odraslu publiku.

Clock Tower (1995, SNES)

Možemo reći da je ovaj naslov bio svojevrsni prekursor modernim survajval hororima. Nalazite se u ulozi Dženifer Simpson. Kada njene prijateljice misteriozno nestanu nakon ulaska u ogromnu vilu Barovs, Dženifer je prepuštena sama sebi da otkrije mračne tajne i preživi susret sa zastrašujućim Sizormenom. Od igrača se zahtevalo da koristiti inteligenciju i snalažljivost da bi preživeli, baš kao u modernim survajval hororima. Iako možda nije bio komercijalno uspešan, Clock Tower se smatra kultnim klasikom zbog jedinstvenog pristupa žanru.

Vegas Stakes (1993, SNES)

Vegas Stakes je veoma cenjena klasična igra, izdata za Super Nintendo Entertainment System (SNES) konsolu 1993. godine, a omogućavala je igračima da iskuse delić atmosfere Las Vegasa i okušaju se u brojnim igrama na sreću. Kao jedan od prvih naslova te tematike, postavio je temelje za većinu ostalih video igara ovog žanra te poslužio kao svojevrsna preteča modernim sajtovima poput Rizk.rs.

Golgo 13: Top Secret Episode (1988, NES)

Golgo 13: Top Secret Episode je avanturistička igra za NES bazirana na popularnoj japanskoj mangi “Golgo 13”. Manga prati priče o Golgu 13, vrhunskom profesionalnom ubica poznatom pod kodnim imenom Djuk Togo. Cilj igre je raskrinkati terorističku organizaciju zvanu Kasandra-G i eliminisati vođu. Posebnost naslova je bila po tome što se odigrava kao interaktivni roman gde napredujete kroz priču putem istraživanja lokacija, prikupljanjem predmeta i tragova te razgovora sa likovima radi dobijanja informacija.

Taboo: The Sixth Sense (1989, NES)

Ovo je bila neobična horor avantura za NES, daleko različita od standardnih formata za video igre tog perioda. Umesto kretanja ili akcije, više se fokusira na psihološki užas i stvaranje jezive atmosfere. Igra se oslanja na tarot karte kako bi stvorila narativ, a svaki od novih segmenata se fokusira na mračne, nestvarne i često bizarne teme. Možete se naći loveći nestalu decu, suočeni sa duhovima, ili otkrivajući zlokobne tajne o sebi. U ovoj igri niste mogli pobediti u pravom smislu te reči. U većini priča ste bili jednostavno posmatrač i pratili kako se razvijaju.

Conker’s Bad Fur Day (2001, Nintendo 64, Xbox)

Na prvi pogled, Conker’s Bad Fur Day izgleda kao tipični, slatki platformer. Međutim, samo par minuta igranja raskrinkava ovu prividnu nevinost. Veverica Konker psuje, opija se i ide u čudnu avanturu koja uključuje ubice suncokrete i zlog Kralja Pantera. Ne očekujte neku duboku priču, ova igra je pre svega bila parodija, ali dovoljno zanimljiva da završi na ovoj listi.

Stubbs the Zombie in Rebel Without a Pulse (2005, Xbox)

U većini video igara borite se protiv zombija. Ne i ovde. Ova igra vas postavlja direktno u ulogu nemrtvog! Radnja se odigrava u Pančbovlu, gradu zadivljujućeg retro-futurističkog dizajna iz 1950-ih. Humor je glavni faktor i priča Stabsa nema neku preterano ozbiljnu radnju. Između bizarnih sposobnosti Stabsa i apsurdnih scenarija, teško je ne ismejati se čistoj gluposti čitavog koncepta zbog čega je zapravo i toliko zanimljiv.

Ovo su samo neke igre od brojnih klasika koji su prišli ispod radara. Njihova originalna ideja i hrabrost da isprobaju nešto drugačije su doprineli razvoju industrije i inspirisali mnoge druge igre koje su nam danas omiljene. Zato sledeći put kada tražite novu igru, možda se osvrnite i na  neobične naslove koji vas mogu iznenaditi svojom jedinstvenošću i zabavom koju pružaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i pridružite se našoj Discord grupi za sve vesti o gejmingu.

Pretplatite se na Play! Newsletter

* indicates required


Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top