Filmovi-Serije

Holivudski glumci u svetu video igara

Holivud se u poslednjih nekoliko decenija polako ”ušunjao” u industriju video igara, brišući granice između ova dva popularna medija. S obzirom da je gejming industrija daleko profitabilnija, ovo je bio prilično logičan potez.

Do sada smo videli ogroman broj slučajeva adaptacije video igara u film i obrnuto. Ipak, jedan od najznačajnijih trendova predstavlja uključivanje uspešnih holivudskih glumaca u mnoge projekte AAA kalibra. U početku smo mogli da čujemo samo glasove ovih glumaca, ali kako je tehnologija napredovala, u igrama smo počeli da viđamo i njihova lica, toliko da će uskoro postati prilično teško razaznati šta je stvarnost a šta ne.

Ove kolaboracije ne samo da podižu priču i dubinu njihovih likova na potpuno novi nivo, već i privlače širu publiku koja ranije možda nije imala toliko iskustva sa video igrama. Baš zato smo izdvojili nekoliko zadivljujućih nastupa renomiranih holivudskih glumaca, ali u svetu video igara.

Norman Ridus – Death Stranding (2019)

Kada je filmska scena u pitanju, Normana Ridusa najviše pamtimo po naslovima kao što su The Boondock Saints i American Gangster. Ipak, američki glumac je danas najpoznatiji po ulozi Derila Diksona u TV seriji The Walking Dead. Devet godina nakon njegovog debija u popularnoj seriji, Ridus se upustio u zagonetni svet video igre Death Stranding iza koje stoji renomirani Hideo Kođima.

U igri, Ridus tumači ulogu Sema Portera Bridžisa, ”kurira” koga igrači prate na mnogim ekspedicijama širom postapokaliptične Zemlje, kojom kojim haraju natprirodna bića poznata kao BT. Ako uzmemo u obzir njegov neuobičajen gejmplej i fokus na emotivnu priču, likove i mnoge ozbiljne teme, reklo bi se da je Death Stranding možda bliže filmu kao mediju nego igri. Ridus je navodno isprobao igru, ali nije dao nikakve komentare.

Pored Ridusa, u Death Stranding se pojavljuju i drugi poznati glumci, uključujući Madsa Mikelsena i Leu Sedu. Nastavak Death Stranding 2: On the Beach je trenutno u razvoju i trebalo bi da izađe 2025. Godine.

Rami Malek – Until Dawn (2015)

Samo dva meseca nakon izlaska prve sezone Mr. Robota, Supermassive Games je izdao svoju revolucionarnu PlayStation 4 ekskluzivu Until Dawn. Žanrovski, Until Dawn bismo opisali kao narativnu horor avanturu, u kojoj izbori igrača imaju ogroman uticaj na dalji narativ.

Priča ima standardnu postavku – grupa tinejdžera odlazi u idiličnu planinsku kolibu u kojoj se godinu dana ranije dogodila velika tragedija. Domaćin ovog skupa je upravo Rami Malek u ulozi misterioznog Džošue Vašingtona. Iako igra na prvu loptu deluje kao običan slasher, priča će vas odvesti u potpuno neočekivan pravac. Za priču ste delimično ”odgovorni” i vi kao igrač, pošto kontrolišete sudbinu gotovo svakog lika!

Nakon Until Dawn, Maleka nažalost nismo gledali ni u jednoj igri. Remaster za PlayStation 5 i PC je najavljen za 2024. godinu, a u izradi je i filmska adaptacija. Film će režirati Dejvid Sendberg koji je poznat po naslovima Lights Out i Annabelle: Creation. Nadamo se da će Malek reprizirati ulogu!

Đankarlo Espozito – Far Cry 6 (2021)

Nakon sporedne uloge u neosporivom klasiku The Usual Suspects, Espozita danas najviše pamtimo po TV serijama Breaking Bad i Better Call Saul, gde glumi metodičnog ali podjednako okrutnog narko bosa, Gustava Fringa. Ova uloga mu je donela brojna priznanja, zbog čega je Espozito stekao status ikone u svetu filmova i serija, ali i šire. Poznati glumac je tada ”postao meta” mnogim gejming kompanijama, uključujući Ubisoft.

Espozita je jedan od onih glumaca koje je danas teško zamisliti u ulozi protagoniste – čini se da mu je suđeno da igra samo loše momke. Ovo je prepoznao Ubisoft, koji ga je izabrao za ulogu glavnog negativca u šestom Far Cry nastavku – Antona Kastilje. Kastilja je nemilosrdni diktator koji vlada fiktivnim karipskim ostrvom Jara, a na igračima je da zaustave njegov brutalni režim. Slično Gasu Fringu, i Kastiljo je izuzetno harizmatičan i složen lik, iza čije maske se krije surovi monstrum.

Pre Far Cry 6, Espozito se pojavljivao i u trejleru za Destiny, kao i u Payday 2 kao doktor Helman.

Kijanu Rivs – Cyberpunk 2077 (2020)

Kijanu Rivs je pronašao svetsku slavu sa Matrix serijalom, a modernijoj generaciji je možda poznatiji kao mračni osvetnik John Wick. Rivs se tokom godina istakao kao jedan od najvoljenijih glumaca u Holivudu, zbog čega su gejmeri širom sveta bili oduševljeni kada su saznali da će se pojaviti u dugoočekivanoj igri studija CD Projekt Red – Cyberpunk 2077. Sa radnjom smeštenom u distopijskoj budućnosti gde tehnologija vlada svetom, Rivs glumi rokera Džonija Silverhenda, šarmantnog buntovnika koji igra veoma važnu ulogu u igri. Rivs je izjavio da nikada nije igrao CP2077, ali da je oduševljen reakcijom fanova. Takođe je rekao da mu ”laska” što su igrači napravili mod za igru koji omogućava da Džonija Silverhenda ”odvedete u krevet”. 

Iako nas igra u početku definitivno ”nije ostavila bez daha” (haha), Cyberpunk 2077 je uspeo da povrati status kultnog RPG-a koji ćemo zauvek pamtiti. Otkada je izašao, dobio je ekspanziju i animiranu seriju, a 2022. godine je najavljen i nastavak.

Šon Bin – The Elder Scrolls IV: Oblivion (2006)

Slavna karijera Šona Bina traje decenijama, obeležena nezaboravnim ulogama i na filmu i na televiziji. Iako u ovom slučaju možda nije pozajmio svoj lik, Bina smo morali da uključimo u ovu listu jer je, verovali ili ne, jedan od najvećih veterana što se uloga u igrama tiče, barem kada su holivudski glumci u pitanju – pojavljivao se, ili je barem pozajmio svoj glas u čak 14 igara.

U Elder Scrolls IV: Oblivion, Bin daje glas caru Martinu Septimu, koji igra ključnu ulogu u priči. Za razliku od Antona Kastilje, Septim je hrabar, mudar i saosećajan vladar koji prati samo interes svog naroda. Ovde moramo da istaknemo i činjenicu da (SPOILER) Septim ne doživi kraj igre, što nastavlja poznati trend da Binovi likovi umiru u skoro svakom filmu. Bin je navodno igrao Oblivion ”svaki dan” tokom snimanja njegovih dijaloga.

Šon Bin se pojavljivao u dve Lord of the Rings igre, u Hitman 2, GoldenEye 007 i drugim.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i pridružite se našoj Discord grupi za sve vesti o gejmingu.

Pretplatite se na Play! Newsletter

* indicates required


Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top