Gadgets

AMD računar u kompaktnom kućištu: Da li je moguće najjače komponente staviti u nešto manje?

U današnje vreme je poprilično lagano naći najjače komponente i od njih sastaviti ultimativni gejming računar, koji će nažalost zbog gabarita pre svega grafičkih kartica kao i potreba za hlađenjem biti poprilično veliki. Međutim šta ukoliko želimo isto to da upakujemo u nešto kompaktniju varijantu? Nešto što bi ličilo recimo na Xbox konzolu najnovije generacije? Jedan takav eksperiment nam je stigao na test baziran na AMD platformi. 

Vertikalno kućište

Nevezano za to za koju stranu navijate u „ratu“ igračkih konzola trenutno nije teško zaključiti da Xbox Series X konzola ima mnogo elegantniji dizajn od svog PlayStation 5 parnjaka. I očigledno je da je Corsairu kada su dizajnirali 2000D Airflow kućište nešto slično bilo na umu. Naime radi se o jednom kvadru čija je visina značajno veća od stranica kvadrata koji mu je osnova iz jednog vrlo praktičnog razloga – prostora da se u njega stavi izuzetno dugačka grafička kartica, kao i da se obezbedi adekvatan prostor za hlađenje. Naime, viđali smo i mnogo manja i kompaktnija kućišta ali su ona obično imala vrlo striktna ograničenja u pogledu pre svega dužine grafičke kartice koja može u njega stati.

Airflow 2000 kućište može da podrži grafičke kartice dužine do 365mm koje idu u tri slota, primera radi to znači da u njega staju najjače (i najveće) kartice trenutno koje mogu da ponude oba relevantna proizvođača. Eventualno treba proveriti ako neka kartica ima baš neki ekstremni hladnjak, ali sama činjenica da mogu stati modeli sa najjačim čipovima je za nas već dovoljno ubedljiva. Naravno to znači da je ovo Corsair kućište ipak značajno veće od konzole sa kojom smo ga poredili, ali pre svega u visinu, na stolu će vam zauzeti pravougaonik dimenzija samo 20×27.1cm, dok je visina 45.8cm. Postoji opcija i da stavite kućište položeno, ali ne bih rekao da to ima previše smisla osim ako niste baš ograničeni visinom, a i u tom slučaju vam je opet verovatno veći problem kako ćete staviti monitor, tako da je vertikalna orijentacija svakako poželjna. 

Drugi aspekt kojim se ovo kućište može pohvaliti jeste mogućnost vrlo dobrog hlađenja koji god sistem da izaberete – kućište je sa svih strana urađeno u mesh tehnici tako da ima dosta protoka vazduha. U startu dobijate 3 komada 120mm RGB ventilatora koji su spreda i daju vrlo lep utisak, a maksimalno je moguće ugraditi čak 8. Još bitnija stvar jeste i to što u njega možete ugraditi blok za vodeno hlađenje dimenzija do čak 360mm u dužinu za procesor, a ukoliko želite da dodate i jedan za grafičku karticu možete sa strane staviti još jedan maksimalne dužine do 240mm uz ograničenje da grafika tada sme da zauzima samo jedan slot. Zaista moramo da priznamo da skoro nismo videli ovako malo a dobro pripremljeno kućište za hlađenje. 

Neki kompromisi su ipak morali biti napravljeni pa treba imati u vidu da morate da koristite matičnu ploču u ITX formatu kao i napajanje u SF-L formatu, što u praksi znači da nećete biti ograničeni performansama jer ta napajanja idu i do 1000W snage, ali da ćete prosto sve to morati da platite značajno više nego da ste izabrali neko standardno ATX kućište. Konačno, i rutiranje kablova je malo specifično pa se svi portovi nalaze sa donje strane računara i dosta im je teško prići – morate da nabavite produžne za priključivanje ekrana koji su pod uglom od 90 stepeni, iz toga izlazi i strujni kabl koji je zatim rutiran sa zadnje strane kućišta spolja i slično. Kada jednom sklopite računar to neće biti nikakav problem pošto ionako ima dovoljno USB portova sa prednje strane koje ćete najčešće i koristiti, ali u prvom momentu moram priznati da mi je delovalo malo čudno. 

Maksimalne performanse

Tu dolazimo i do samog računara koji je upakovan u kućište a u ovom slučaju je to moćni Ryzen 9 7900X procesor sa 12 jezgara i 24 threadova koji postiže maksimalni boost klok do čak 5.6GHz. On je uparen sa vodenim blokom, doduše samo od 120mm, ali kao što smo već i rekli to se može nadograditi do 360mm ukoliko imate potrebe za čestim i jako intenzivnim angažovanjem procesora.

Tu je i 2x32GB DDR5 memorije na čak 6000MHz, brzi WD Black m.2 SSD od 2TB a sve se to priključuje na MSI ITX ploču baziranu na B650 čipsetu koja zaista deluje minijaturno u odnosu na sve druge komponente. Naravno, najveća pojedinačna komponenta je moćni Sapphire Radeon 7900XT koji zapravo i objašnjava zašto je kućište toliko veliko. Konačno, to sve pokreće EVGA 650GM napajanje koje svoj posao radi korektno, mada bih iskreno za ovakvu konfiguraciju ja lično išao možda i sa nešto jačim napajanjem. 

Sve u svemu, nema šta ovaj računar ne može da uradi – igranje u 4K rezoluciji čak i AAA naslova će biti u 70-80 ili više prosečno FPS-a, dok za manje zahtevne i esports naslove možete očekivati prosečne vrednosti frejmrejta u stotinama. Grafika će se možda malo pomučiti ako uključite full Ray Tracing u nekim igrama pa će FPS padati i ispod 60 u punoj 4K rezoluciji, ali je moj utisak da dobitak u vizuelnom kvalitetu nije ni približno vredan manjeg frejmrejta, naprotiv, malo ljudi će i primetiti kada već igre izgledaju veličanstveno na maksimalnim detaljima. Naravno i sve ostale primene poput striminga, obrade video materijala, upravljanje 3D projektima ili čak i razvoj video igara na ovakvom, poprilično malom računaru prosto lete. 

Zaključak

Uvek je interesantno videti kada neko pokuša da napravi neki iskorak i u onome kako percipiramo da treba da izgleda moderni računar visokih performansi. U ovom slučaju performanse su zadržane na skoro pa maksimumu, a to je sve spakovano u jedno poprilično kompaktno pakovanje. Naravno to pakovanje nije identično sa recimo igračkim konzolama, ali već malo podseća, dok su performanse na značajno višem nivou. Ono što treba ipak imati u vidu jeste da ćete uštedu u prostoru uz maksimalni učinak ipak morati da platite nešto više zbog specifičnih komponenti u odnosu na ekvivalentni običan desktop računar, ali je dobro znati da je i to jedna od opcija.

Karakteristike:

ProcesorAMD Ryzen 9 7900X
Matična pločaMSI MPG B650I EDGE WiFi
Memorija2x16GB Corsair Vengeance RGB DDR5 6000MHz
Grafička karticaSapphire Radeon 7900XT 20GB GDDR6
Hard diskWD Black SN850X NVMe 2TB 
KućišteCorsair 2000D Airflow

Autor: Miloš Hetlerović

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i pridružite se našoj Discord grupi za sve vesti o gejmingu.

Pretplatite se na Play! Newsletter

* indicates required


Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top