Domaća Scena

Intervju sa Ivanom Jakubijem, tvorcem metroidvanie ReSetne

ivan-jakubi-play-2-1

Prošle godine, hrvatski studio Today’s Games je započeo razvoj svog prvog projekta, atmosferične metroidvanie ReSetne čija priča se odvija u dalekoj distopijskoj budućnosti kojom vladaju roboti. Upravo danas smo imali priliku da popričamo sa game dizajnerom i vođom razvoja ReSetne, Ivanom Jakubijem, koji je podelio i svoja iskustva u hrvatskoj game dev industriji.

Pozdrav Ivane! Hajde da se vratimo u daleku prošlost. Recite nam kada ste se odlučili da želite da se bavite gamingom i da li postoji neka konkretna igra ili iskustvo koje vas je odvelo na ovaj put?

Ivan: Kao dete sam uvek obožavao igre, ali nikada nisam puno razmišljao o tome kako bih hteo i praviti igre, jer nisam znao otkuda krenuti. Tada na našem tržištu nije bilo puno informacija o game development industriji, tako da mi ni na kraj pameti nije bilo da ću jednog dana i razvijati video igre. 

Sve se promenilo mojim dolaskom u Machina Game Dev Academy koja nudi različite programe edukacije, a ja sam se odlučio za game design područje. Nakon dve godine učenja, dobio sam prvi angažman u Cateia Games studiju i ostalo je istorija.  

Opišite nam početke Today’s Games studija. Koja je vaša uloga u timu?

Ivan: Today’s Games je počeo dosta spontano u teretani, gde nas je zajednički poznanik spojio i u roku od par dana pokrenuli smo proces pokretanja studija i igre na kojoj trenutno radimo. Posle nekoliko sastanaka i brainstorming sesija, odlučili smo kakvu igru ćemo praviti. U narednih mesec dana napravili smo dokumentaciju i pitch s kojim smo dobili investicije da možemo početi sa radom. U vrlo kratkom periodu smo okupili kvalitetan tim ljudi s višegodišnjim iskustvom u industriji i krenuli u razvoj prve igre. Investicija nam je na samom startu potvrdila kako imamo dobru ideju čiji potencijal i drugi prepoznaju.

Na tu temu, kako biste našim čitaocima opisali ReSetnu? Recite nam nešto o gejmpleju i priči.

Ivan: ReSetna je 2.5D metroidvania smeštena u post-apokaliptični sci-fi svet gde su roboti jedini preostali oblici života. Kao i kod svake metroidvanie, gameplay ReSetne će se fokusirati na istraživanje i borbu, gde igrač otključava nove veštine i oružja, te time postaje sve jači i agilniji. 

Središte igre, odnosno glavna junakinja je ReSetna. Ona se u jednom trenutku budi u ovom svetu, bez ikakve ideje kako i zašto je tu dospela, niti ko je ona zapravo. Sve te informacije igrači će otkriti kako budu prelazili igru. Planiramo puno izazova, misterija i otkrića, gde svaki korak vodi prema dubljem razumevanju detaljno osmišljenog post-apokaliptičnog sveta.

Metroidvania je jedan od najpopularnijih žanrova u svetu video igara. Šta biste rekli da ReSetnu izdvaja od drugih igara u žanru?

Ivan: Tematika je ono što ReSetnu čini drugačijom od drugih igara metroidvania žanra. Sci-fi tematika je jako retka kod metroidvania.

Druga stvar koja nas izdvaja je jedinstveni upgrade system koji ćemo uskoro prikazati, ali u ovom trenutku još o njemu ne mogu više otkriti.

Uzimajući u obzir njenu estetiku, tematiku i gejmplej, šta vam je poslužilo kao najveća inspiracija za ReSetnu?

Ivan: Hollow Knight, Blasphemous 2, Metroid Dread i Prince of Persia: The Lost Crown su bile neke od inspiracija. Reč je o kvalitetnim metroidvaniama i svaka je jedinstvena na svoj način.

Koji aspekt razvoja ReSetne za vas predstavlja najveći izazov?

Ivan: Usudio bih se reći da za sada nismo naišli na neke velike izazove. Nastojimo temeljitim planiranjem što nam omogućava da predvidimo moguće probleme i na vreme reagujemo kako bismo ih izbegli. Komunikacija unutar tima je dobra i svi smo dosta dobro organizovani.

Koji je, po vašem mišljenju, ključni sastojak koji metroidvania žanr čini toliko popularnim i uspešnim?

Ivan: Ključni sastojak za uspeh metroidvania igara je, generalno, zanimljivost sveta koji se istražuje. To najviše privlači igrače ovim igrama. Nakon toga dolazi koliko je zanimljivo istraživati sam taj svet, i da li je borba, odnosno mehanika borbe, dovoljno zabavna.

Kada možemo da očekujemo ReSetnu? Za koje platforme će igra biti dostupna?

Ivan: Q4 2024, na svim konzolama.

Recite nam nešto o današnjoj game dev industriji u Hrvatskoj. Koliko je teško probiti se?

Ivan: Rekao bih da je sada probiti se jednostavnije nego ikad. Osim samih razvojnih studija, u Hrvatskoj postoje brojne institucije koje mogu ponuditi kvalitetno znanje i praksu – Machina Game Dev Academy, Algebra, Pismo Novska. Ko god želi da krene da radi u ovoj industriji, može početi tamo. Kada sakupite dovoljno znanja i želite da pokrenete svoj projekat, sada ima fondova koji žele uložiti i u manje projekte.

Koji savet biste dali samostalnim developerima?

Ivan: Savet je vrlo jednostavan – krenite raditi i učiti. To je jedini recept.

Da li imate neku omiljenu igru? Da li nešto trenutno igrate?

Ivan: Mnogo je igara koje bih mogao navesti kao omiljene, ali na prvom mestu bih istaknuo Stardew Valley. Igra je izvanredna, posebno otkako je izašao novi update koji je doneo mnogo novog, zanimljivog sadržaja.

Imamo puno posla na ReSetni, tako da ne stižem da igram onoliko koliko bih želeo, ali s druge strane, razvijam ReSetnu, tako da se ne mogu požaliti.

Želimo vama i vašim kolegama puno sreće u nastavku razvoja ReSetne! Željno iščekujemo Q4 2024!

Za još intervjua sa domaće i regionalne scene, posetite ovaj link.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i pridružite se našoj Discord grupi za sve vesti o gejmingu.

Pretplatite se na Play! Newsletter

* indicates required


Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top