Vesti

Blast from the past: Tennis for Two

donner-30-tft

Jedna od prvih sportskih video igara u istoriji pojavila se 1958. godine. Osmislio ju je Vilijam Higinbotam, a radi se o revolucionarnom naslovu Tennis For Two. Igra je prikazana na sajmu u gradu Brukhejvenu kao pokazatelj inovacija sa Donner Model 30 računarom koji je prvi mogao simulirati trajektorije sa uticajem vetra.

Tennis for Two na ekranu prikazuje teniski teren iz bočne perspektive, a igrači imaju zadatak da podese ugao udarca i prebace loptu preko mreže. Podešavanje ugla vršilo se prostim zavrtanjem kontrolera, a komanda za udarac se izdavala posebnim tasterom. Ubrzo se pojavila i novija verzija sa različitim stepenima gravitacije, sličnim onima na Marsu i Jupiteru, što je dodatno otežavalo gejmplej.

Igra je na osciloskopskom ekranu prikazivala sve moguće scenarije, a zahvaljujući simulaciji, bilo je moguće videti i kako izgleda kada lopta udari u mrežu, kao i kada se kretanje promeni zbog vetra. Zahvaljujući ovim elementima, Tennis for Two generalno spada u definiciju prve video igre.

Tennis for Two je ostavio značajan trag u istoriji, ali ni nakon razmontirane elektronike nije zaboravljen, već je tokom 70-ih godina bio predmet spora između kompanije Magnavox i kreatora Vilijama Higinbotama, koji je stekao titulu “Grandfather of Video Games”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i pridružite se našoj Discord grupi za sve vesti o gejmingu.

Pretplatite se na Play! Newsletter

* indicates required


Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top