Domaća Scena

Blast from the past: CER-10 – prvi računar SFRJ

Odnos ondašnje SFRJ prema rastućem tržištu računara bio je pomalo neuobičajen, sa određenim benefitima, ali i nekim nedostacima. SFRJ je uvela rigorozna pravila vezana za računare, gde je njihov strani uvoz bio strogo ograničen, dok je akcenat bio striktno na razvoju domaćih.

Prvi računar koji je SFRJ proizveo nastao je krajem 50-ih godina prošlog veka, a u javnost je pušten 1960. godine. Bio je to CER (Cifarski Elektronski Računar)-10, računar zasnovan na elektronskim cevima, tranzistorima i elektronskim relejima. Trošio je 60 kW električne energije i mogao je da obavlja 50.000 jednostavnih operacija u sekundi.

CER-10 je osmislio prof. Dr. Tihomir Aleksić, a računar je kasnije konstruisan na Institutu Vinča i Institutu Mihajlo Pupin. Pre izuma profesora Aleksića, u Evropi su samo Engleska, Nemačka, Franciska i Rusija posedovale sopstvene originalne digitalne računare.

Tokom narednih godina nastale su unapređene verzije CER računara kako bi se zadovoljile potrebe knjigovodstvenog tržišta u bankama i preduzećima, što je bila i osnovna namena originala.

Iako je CER serija računara ostavila trag na domaću industriju, vrlo brzo je postalo očigledno da ne može da održi tempo tehnološkog napretka sa ostatkom sveta, te je omogućen uvoz stranih računara. Međutim, to nije stalo na put proizvodnji domaćih, što se nastavilo i tokom 80-ih godina prošlog veka.

Prof. Dr. Tihomir Aleksić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i pridružite se našoj Discord grupi za sve vesti o gejmingu.

Pretplatite se na Play! Newsletter

* indicates required


Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top