PlayStation 5

U prošlom kvartalu prodato pet puta više Playstation 5 konzola naspram Xbox Series X/S

Kao deo detalja nedavnog poziva Sony Interactive Entertainment za zaradu koji je izašao ove nedelje, kompanija je podelila neke brojeve prodaje za PS5. Iako ove cifre nisu ispunile velike ciljeve Sonija i očekuje se da će nastaviti da opadaju u budućnosti, prema procenama analitičke firme industrije, konzola je nadmašila prodaju Xboxovih Series X/S u poslednjem poslovnom kvartalu.

Ove procene dolaze od tragača za prodajom igara u industriji Niko Partners, sa direktorom istraživanja i uvida Daniel Ahmad koji je tvitovao kao deo niza zaključaka iz Sonijevog poziva za zaradu: “PlayStation 5 je isporučio 4,5 miliona jedinica u poslednjem kvartalu. Prema našim procenama, to je skoro 5 puta više od broja jedinica koje je Xbox Series X|S isporučio u istom periodu.”

Za malo konteksta, Ahmad je takođe istakao u threadu da je PlayStation 5 prodat u 59,2 miliona jedinica tokom svog ukupnog veka trajanja do 31. marta ove godine, sa Q1 2024 – period citiran za gorenavedene procene – samo računajući prodaju tokom tromesečnog perioda od 1. januara 2024. do 31. marta iste godine.

Takođe vredi imati na umu da Microsoft ne izveštava o konkretnim brojevima prodaje konzola Xbox Series X/S, što znači da, iako procene koje se ovde koriste dolaze od pouzdanog analitičara, one nisu ‘zvanične’ na način na koji su to brojke za PS5.

U svojoj najnovijoj objavi o zaradi – objavljenoj krajem aprila – Microsoft je otkrio da je ukupan prihod od Xbox igara porastao godišnje zahvaljujući njegovoj akviziciji Activision Blizzard King, ali da su prodaje Xbox konzola za kvartal koji se završava 31. marta ove godine pale za 31% u poređenju sa prethodnom godinom.

Takođe vredi napomenuti da su prodaje PS5 tokom svog veka “malo iza prodaje PS4 od ukupno 60 miliona u istom vremenskom okviru”, činjenica koja pomaže da se objasni zašto Sony nije baš otvorio šampanjac o brojevima svoje hardverske prodaje u tom pozivu za zaradu.

Kako je Ahmad rekao: “Drugim rečima, iako su prodaje konzolnog hardvera zdrave, Sony nije u mogućnosti da proda više od prethodne generacije.”

Konkurenti koji nadmašuju Xbox na frontu konzola nisu tačno novi trend, s obzirom da je Phil Spencer rekao prošle godine da, nakon što je “izgubio najgoru generaciju” sa Xbox One, kompanija “nema za cilj da nadmaši Sony ili nadmaši Nintendo”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i pridružite se našoj Discord grupi za sve vesti o gejmingu.

Pretplatite se na Play! Newsletter

* indicates required
Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top