PC

Glasine: Microsoft sprema ponudu od 16 milijardi dolara kako bi kupio Valve

U moru glasina tokom godina, tvrdi se da su veliki izdavači igara ponudili da kupe Valve, kompaniju koja stoji iza velikih franšiza kao što su Half-Life i Portal. S obzirom na to da Valve takođe poseduje i upravlja Steam prodavnicom, kompanija nikada nije bila u finansijskim problemima, pa je ideja da je bilo ko može kupiti često bila ismevana. Međutim, to ne sprečava da se ovo ponovo pojavi u naslovima ovih dana, jer se tvrdi da Microsoft priprema ponudu.

Dior, kreator usmeren na igre koji je poznat u Counter-Strike zajednici, tvrdi da je čuo da Microsoft priprema ponudu od 16 milijardi dolara za kupovinu Valve Corporation, dogovor koji bi verovatno uključivao i Steam prodavnicu, najpopularniju PC gaming platformu.

Postoji mnogo razloga zašto bi ovo bilo dobro za Microsoft, jer kompanija očajnički želi da uđe na tržište prenosivih uređaja, nešto što Valve već ima zahvaljujući Steam Decku. Osim toga, to bi značajno poboljšalo prihode Microsofta od PC gaminga, jer posedovanje Steam prodavnice je suštinski kao posedovanje mašine za štampanje novca.

Međutim, ima malo razloga da se veruje da ovo ima smisla za Valve. Kao što je već rečeno, Steam prodavnica je mašina za štampanje novca, sa nekim procenama da donosi više od 10 milijardi dolara prihoda godišnje. Sama kompanija se procenjuje na oko 8 milijardi dolara, a prema Forbsu, Gabe Newell, suosnivač i CEO “vredi” 4 milijarde.

Valve je privatna kompanija, tako je bila i ostala tokom čitavog svog postojanja, što znači da se dobija jako malo detalja vezano za same finansije i istinsku vrednost igara poput CS, Dota i Half-Life ili čak za Steam prodavnicu. Iskreno, većina nas u redakciji smatra da Valve sam po sebi vredi dosta više od 16 milijardi dolara.

Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top