Vesti

Blast from the past: Lemmings (1991)

Posle silnih pucačina, ratnih strategija, platformera i tabačina, došlo je vreme da se malo posvetimo puzzle žanru. Puzzle igre su uglavnom veoma opuštajuće i najčešće su dizajnirane da se igraju ”natenane”. Nasuprot tome, naslov pred nama može biti izuzetno stresan.

U Lemmings, jednoj od prvih igara studija DMA Design, budućeg Rockstar North-a, igrači imaju zadatak da odvedu koloniju antropomorfnih leminga na bezbednu lokaciju za ograničeno vreme. Caka igre je u tome što ih ne kontrolišete direktno, već manipulišete njihovu putanju kretanja koristeći sijaset raznovrsnih alata. Ovaj poduhvat nije nimalo lak ako uzmemo u obzir da su nivoi prepuni strmih provalija i to da su leminzi skloni ”nihilističkom ponašanju”, slično mitu o istoimenim životinjama.

Ovaj stil gejmpleja je bio veoma inovativan u vreme kada je tržište bili prezasićeno akcionim igrama, zbog čega je Lemmings dobio pregršt pohvala od igrača i kritičara. Uspeh originala je doveo do mnogih nastavaka i spin-off naslova, ali i do nastanka popularnih igara izvan puzzle žanra. Neke od njih bile su Warcraft: Orcs & Humans i Worms, koji je bio dosta inspirisan mehanikom manipulacije terena u igri. Neki su Lemmings čak proglasili pretečom strategija u realnom vremenu (RTS).

Iako je ovaj serijal danas praktično mrtav, definitivno je ostavio neizbrisiv trag na industriju video igara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i pridružite se našoj Discord grupi za sve vesti o gejmingu.

Pretplatite se na Play! Newsletter

* indicates required


Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top