Vesti

Blast from the past: Sid Meier’s Civilization (1991)

Samo još jedan potez. Nema veće laži koju smo ikada izgovorili u trenucima kasnonoćne sesije igranja strategija. Tek je ponoć? Nema problema, ima još vremena. Međutim, samo nekoliko ”trenutaka” kasnije, Sunce se pojavljuje na horizontu i polako provlači svoje zrake kroz vaše roletne. Zar već?!

Prinuđeni da sačuvate igru i nastavite sa svojim životom (mada neke ni rana zora nije sprečila), nastavićete da razmišljate o najboljim potezima dok pokušavate da zaspite. Za ovu problematiku zaslužan je začetnik svih modernih 4X strategija – Civilization, iliti Civilizacije. Kada pogledamo ko stoji iza ove igre, jasno nam je zašto je jedna od najboljih i najuticajnijih strategija ikada – Brus Šeli je radio na Railroad Tycoon, dok je čuveni Sid Mejer kreirao Pirates!, naslov o kome smo pisali u trećem broju Play!Retro specijala.

Civilization kombinuje poteznu strategiju i istorijsku fikciju na jedinstven i zarazan način. Igra je faktički vremeplov kroz čitavu istoriju ljudske civilizacije, od 4000. godine pre nove ere do 21. veka. U ulozi neke vrste boga, igrači imaju zadatak da razviju i modernizuju svoju civilizaciju, pre svega istraživanjem novih tehnologija i širenjem teritorija kroz ratovanje i diplomatiju. Ceo sistem unapređenja je predstavljen u obliku kompleksnog tech tree-a, koji je konstruisan na osnovu složenosti svake tehnologije. Na primer, da biste izgradili nuklearnu elektranu, prvo morate da naučite vaše žitelje kako da naprave točak. Pored nauke i ratovanja, Civ se takođe bavi mnogim drugim konceptima koje čine jedno društvo, kao što su kultura, politika, religija i trgovina.

Igra se završava kada igrači pokore sve protivničke civilizacije ili kada pošalju svemirski brod do zvezdanog sistema Alpha Centauri, koji deli naziv sa još jednom Sid Mejerovom 4X strategijom iz 1999. godine.

Civilization je vanvremensko remek-delo bez koga mnoge popularne strategije ne bi ni postojale. Igra opstaje i dan danas, i poseduje veliku zajednicu posvećenih fanova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i pridružite se našoj Discord grupi za sve vesti o gejmingu.

Pretplatite se na Play! Newsletter

* indicates required


Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top