Vesti

Blast from the past: Myst (1993)

Video igre nam daju priliku da, barem na kratko vreme, pobegnemo od stvarnog života i potpuno se izgubimo u nekom drugom svetu. Ovo je bila glavna čar neobične avanture Myst, iza koje stoje dva brata, Robin i Rand Miler.

Myst vodi igrače na misteriozno ostrvo koje je potrebno istražiti, a rešavanjem zagonetki moguće je putovati u druge svetove (takozvani ”Ages”). Myst je koristio ”neverbalno pripovedanje”, tako da su igrači morali da se načitaju kako bi saznali nešto više o priči.

Myst je bio prilično neobičan jer se dosta razlikovao od video igara tog vremena, čak i za standarde klasičnih puzzle avantura – bacao je igrače u nepoznato okruženje bez ikakvog objašnjenja, nije imao jasan cilj, vremensko ograničenje, interfejs, kao ni neprijatelje, tako da igrač nije bio u opasnosti u bilo kom trenutku. Osim vas, igrača, u igri praktično ”nema žive duše”.

Iako su postojale solidne šanse da će igra biti potpuni neuspeh, Myst je oduševio igrače sa svojim imerzivnim svetom, atmosferom, zanimljivim zagonetkama, realističnom pre-renderovanom 3D grafikom i nelinearnom, misterioznom pričom. Prodat je u preko šest miliona kopija i tako postao najprodavanija PC igra, a ovu titulu je držao sve do 2002. godine, kada se pojavio The Sims.

Myst je dobio mnoštvo nastavaka, spin-off naslova, rimejkova, romana, stripova, i TV seriju. Takođe je imao veliki uticaj na razvoj VR igara zbog svoje imerzivne atmosfere.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i pridružite se našoj Discord grupi za sve vesti o gejmingu.

Pretplatite se na Play! Newsletter

* indicates required


Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top