Vesti

Blast from the past: Alone in the Dark (1992)

Pred nama je još jedan revolucionaran naslov, ovoga puta iz sveta survival horora. Gejmeri Alone in the Dark najčešće pamte kao igru bez koje ne bi postojao Resident Evil, ali zaslužuje da bude zapamćen kao nešto više od ”stepenice” do Capcom-ove čuvene franšize. Iako su horor klišei uveliko harali filmskom industrijom 90-ih, teško je ne pogledati originalni Resident Evil i reći: ”Hej, ovo su ukrali iz Alone in the Dark!”.

Radnja igre se odvija u periodu između dva svetska rata, u sumornoj vili lociranoj na američkom jugu koja pripada nedavno preminulom Džeremiju Hartvudu. U ulozi detektiva Edvarda ili Hartvudove rođake Emili, igrači moraju da reše misteriju uklete kuće i sačuvaju živu glavu. Šta bi moglo poći po zlu? Odgovor je, naravno, sve – pirati sektaši, okultni rituali, jeziva čudovišta i još mnogo toga.

Gejmplej se odvija u sličnom maniru kao u Resident Evil – igrači moraju da reše zagonetke i pronađu ključeve kako bi pristupili svim delovima vile. Tokom istraživanja, igrače će vrebati karakondžule koje je moguće ubiti ili izbeći.

Sa tehničke strane, Alone in the Dark je koristio fiksne uglove kamere, kao i 3D modele karaktera preko statičnih, pre-renderovanih pozadina, što je bila neverovatna novina za to vreme. Interesantno je da su developeri, Infogrames, zapravo morali da koriste fiksnu kameru zbog ograničenja tadašnje grafike.

Iako je Alone in the Dark bio pionir u žanru survival horora, brzo su ga nadmašile druge, uspešnije franšize. Resident Evil možda još uvek dominira nad svojim savremenicima, ali ne smemo da zaboravimo na uticajne igre kao što su Amnesia, Alien Isolation, Outlast i mnoge druge. Početkom 2024. godine izašao je Alone in the Dark rimejk, ali se nije proslavio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i pridružite se našoj Discord grupi za sve vesti o gejmingu.

Pretplatite se na Play! Newsletter

* indicates required


Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top