Gadgets

Vrhunska web kamera: Logitech Brio MX recenzija

Kako je sada za već dosta profesija postalo sasvim normalno da se dosta sastanaka ili čak i celokupnog posla odvija online web kamere su postale praktično neophodnost, jer ukoliko nemate kvalitetnu web kameru možete izgledati neozbiljno prema poslovnim partnerima. Naravno najveći deo posla završavaju i dosta bazični modeli, ali je Logitech za one koji žele najbolje, možda se čak bave i nekim poslom koji podrazumeva online prezentacije, snimanje video klipova i slično, napravio još jedan korak dalje u pravcu vrhunske slike preko interneta za Brio MX kamerom. 

Brio MX spada u MX kategoriju Logitech proizvoda koja podrazumeva vrhunske poslovne periferije počev od miševa, preko tastatura, a sada vidimo da se širi i na druge segmente. U tom smislu Brio MX je upakovan u vrlo prepoznatljivu crnu kutiju a sada ona na svakom koraku se naglažava ekološka održivost ovih proizvoda. Sve je u tom duhu bilo da se radi o recikliranoj ambalaži, plastici ili čak tome da je aluminijum od koga je izrađeno kućište kamere zapravo proizveden korišćenjem obnovljivih izvora energije. A kada uzmete sam proizvod u ruku shvatite da tog aluminijuma za izradu web kamere baš i nije malo potrošeno – Brio MX je vrlo masivan i na svakom dodiru odiše kvalitetnom izradom. Posebno je interesantno urađena takozvana „štipaljka“ kojom kameru postavljate na vrh monitora, a koja je sama po sebi jaka, ali je još interesantnije da se kamera na nju „povezuje“ preko magneta.

Naime sama kamera ima kružno postolje sa rupom koja se koristi za šrafljenje na neki od stalaka ili drugih držača, a kada želite da je vratite na monitor je dovoljno samo da je spustite na postolje i ona će se zalepiti vrlo jakim magnetom. Ovaj sistem omogućava i ono što Logitech naziva Show Mode – praktično zarotirate kameru na samom postolju za 90 stepeni na dole kako bi ste sagovorniku pokazali neke zabeleške ili nešto slično što vam se nalazi na stolu. Interesantna opcija svakako, mada ostaje pitanje ko više išta piše na papiru? Zar nije lakše samo podeliti ekran? Ali dobro, od viška funkcionalnosti svakako glava ne boli. Još jedna interesantna stvar jeste da se Brio MX povezuje na računar preko USB-C kabla, ali je ovo bukvalno najdebilji USB-C kabl koji sam video, što naravno ništa ne smeta u funkcionalnosti već je prosto interesantno zapažanje na temu kvaliteta izrade celog kompleta. 

Sa prednje strane kamere se nalazi veliko sočivo i dva proreza za mikrofone, sa obe strane po jedan. Samo sočivo je vrlo interesantno jer se prsten oko njega okreće, slično kao na objektivima DSLR foto aparata, a to zapravo služi da bi se aktivirao privacy prekrivač koji onemogućava da vas neko snima bez vašeg znanja čak i ako vam hakuje računar. Posebno je interesantno što dobijete taktilni osećaj na prstenu kada se zatvore vratanca, iskustvo koje zaista naglašava kvalitet izrade ovog proizvoda. 

Kvalitet slike

Brio MX donosi snimanje u 4K rezoluciji u 30fps, ali je to samo početak vizuelnog kvaliteta koji pruža ovaj uređaj. Posebno interesantno je da u softveru možete birati field of view koji može biti 65°, 78°, i 90° tako da praktično na slajderu regulišete nivo zuma na vas koji vam odgovara. Druga bitna stvar je, sada izuzetno popularno, AI poboljšavanje slike – pre svega u smislu osvetljenja i ublažavanja senki ili izuzetno svetlih delova na slici. Naravno sam softver poseduje i opciju da ručno podešavate sve i svašta, počev od svetla, balansa belog, ISO osetljivosti, boja i drugog. Ukoliko ste taj koji želi ručno da namesti sve definitivno ćete dobiti tačno onakav rezultat kakav želite, ali i ako ostavite sve na automatici dobićete izuzetno dobar prikaz. Čak toliko dobar prikaz da bih rekao da je jedini problem sa snimkom bio subjekat, tj moja malenkost, možda ta količina detalja i nije najbolja stvar na svetu!

Drugi ozbiljan aspekt ove kamere su dvostruki mikrofoni sa prednje strane koji nude noise cancellation, tj ukljanjaju automatski šumove iz okoline. Kvalitet razgovora koji ćete ostvariti preko ovog uređaja se bez problema poredi sa dobrim slušalicama sam mikrofonom što je idealno za poslovno okruženje jer o tom aspektu komunikacije prosto ne morate ni da razmišljate. 

Zaključak

Kao i sve iz Logitech MX serije i Brio kamera nudi apsolutni vrh u performansama u svom segmentu ali to nažalost ima i svoju dosta visoku cenu za prosečnog korisnika. Sa te strane je Brio MX pre svega namenjen poslovnim korisnicima kojima zarada zavisi od kvaliteta komunikacije koju ostvaruju ili eventualno strimerima i Youtuberima kojima treba odličan prikaz za njihove sadržaje. Naravno ako možete da priuštite najbolje i za privatnu upotrebu svakako se nećete pokajati sa ovim izuzetno kvalitetnim uređajem.

Autor: Miloš Hetlerović

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i pridružite se našoj Discord grupi za sve vesti o gejmingu.

Pretplatite se na Play! Newsletter

* indicates required


Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top