Gadgets

Mala konzola – puno nostalgije: Anbernic RG35XXH recenzija

Kažu da je nostalgija veoma moćna emocija. E pa baš zato želim da vam predstavim jedan mali uređaj pun iste koji će vas vratiti u najlepše detinjstvo – Anbernic RG35XXH! 

Ne tako davno na jednom putovanju, sasvim slučajno, započeo sam konverzaciju o retro igrama. Tada je jedan poznanik otrčao do sobe kako bi mi pokazao uređaj koji je nedavno nabavio. Već od prvog trenutka kako sam ga ščepao u ruke, znao sam da je ovo nešto što mora postati deo mog inventara. 

Kao neko ko nikada u životu nije imao handheld konzolu, nije mi mnogo vremena trebalo da se zaljubim u Anbernic RG35XXH, uređaj koji nam dolazi iz Kine i koji najviše podseća na manju verziju PSP-a. Posvećena je ljubiteljima retro igara, a sa sobom nosi više od 30 različitih emulatora, uključujući platforme kao što su PSP, Dreamcast, PlayStation, Neo Geo i mnoge druge!

Za sve one koje zanimaju tačne specifikacije ovog uređaja, Anbernic RG35XXH dolazi sa snažnim H700 quad-core ARM Cortex-A53 procesorom, koji omogućava glatku emulaciju igara sa različitih platformi. Uređaj je opremljen Dual-core G31 MP2 grafikom, koja pruža dobru grafičku obradu i stabilne performanse čak i za zahtevnije igre. Konzola ima 3,5-inčni IPS ekran sa rezolucijom od 640×480 piksela, što omogućava jasan i svetao prikaz. Iako crne boje mogu biti malo isprane, ekran nudi dobar kontrast i kvalitet boja za većinu igara.

Pomenuo sam da ova sprava podržava veliki broj emulatora preko kojih omogućava korisnicima da uživaju u hiljadama retro igara na jednom uređaju. Konzola podržava dva MicroSD slota, omogućavajući proširenje memorije do 512GB, što je više nego dovoljno za veliku biblioteku igara.

Konzola takođe podržava 2.4/5G Wi-Fi i Bluetooth 4.2 povezivanje, omogućavajući bežičnu komunikaciju i multiplejer igranje. Pored toga, RG35XXH ima mini-HDMI izlaz, što omogućava povezivanje sa televizorom za igranje na većem ekranu. Ovo je idealno za one koji žele uživati u retro igrama na ”veliki način”. Uređaj dolazi u tri različite boje: Crna, Prozirno Ljubičasta i prozirno Bela, a sam dizajn je inspirisan klasičnim prenosnim konzolama. 

Što se tiče performansi, RG35XXH se odlično snalazi sa većinom retro igara, pružajući glatku emulaciju bez značajnih zastoja ili problema. Baterija kapaciteta 3300mAh se do sada pokazala kao odličan izbor, jer mi se ni u jednom trenutku nije desilo da nakon jedne sesije moram da jurim punjač. Pokazao se kao idealan za putovanja. 

Kao neko ko ranije nije baš bio upućen u ovakve uređaje, pre nego što sam i sam naručio svoju konzolu, bacio sam se u obimno istraživanje. Otkrio sam da je kinesko tržište retro konzola neverovatno razvijeno i da su gotovo za svakoga napravili po nešto. Mislim da neki nisu svesni koliko kompanija zapravo postoji koje se trenutno bore za prevlast, pa sam izbor uređaja nimalo nije bio jednostavan. 

Anbernic kao firma ne postoji dugo, ali su za vrlo kratko vreme napravili veliki broj uređaja i na svakih par meseci dobijemo novi, uglavnom bolji od prethodnog. Pre nego što su napravili uređaj o kojem upravo pišem, postojao je Anbernic RG35XX, gotovo identičnih specifikacija. Jedina razlika jeste što je taj uređaj bio replika Gameboya, te su i same kontrole onda bile nešto drugačije nego što kod RG35XXH.

Još jednom da se vratim na to zašto sam baš odabrao Anbernic. Ne samo da pruža odlične specifikacije za igre ovog tipa, već dolazi po stvarno veoma pristupačnoj ceni. Možete ga nabaviti po ceni od samo 60 evra, što je stvarno idealno za uređaj preko kojeg možete igrati gotovo sve retro igre. 

Još jedan veliki plus Abernica jeste mogućnost da sami izaberete operativni sistem koji vama odgovara. Iako je njihov sistem i više nego prihvatljiv, postoje custom operativni sistemi, koji redovno donose nova poboljšanja i mogućnosti za dodavanje još većeg broja igara, posebno ako neka igra koju ste poželeli fali. Savetujem vam da nabavite muOS, ali ako niste neko ko želi da se upušta u takve obaveze, originalni sistem će bez problema uraditi posao. 

Ne mogu reći da uređaj nema mane, tako nešto bi bilo nemoguće. Postoje tu sitnice koje bi mogle biti bolje i neki manji propusti, ali sve u svemu, za cenu po kojoj se prodaje, teško je naći ikakvu zamerku. I sam Anbernic proizvodi uređaje još moćnije od ovoga, po takođe veoma pristupačnoj ceni. Ako ste neko ko bi pak voleo da odigra neke PS2 igre, pa čak i novije, verujem da ćete lako pronaći spravu koja odgovara baš tim zahtevima.

Za one starije gejmere, ovo vam je odlična prilika da ponovo zaigrate legendarne igre kao što su Metal Slug, Crazy Taxi, Metroid Fusion, Super Mario 64, Pokémon FireRed/LeafGreen, The Legend of Zelda: Ocarina of Time (lista je naravno mnogo duža), a ako ste neko ko nikada nije imao priliku da isproba igre ovog vremena, šta čekate?

Autor: Predrag Ciganović

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i pridružite se našoj Discord grupi za sve vesti o gejmingu.

Pretplatite se na Play! Newsletter

* indicates required


Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top