Gadgets

Mehanička kompaktna verzija poslovne tastature: Logitech MX Mechanical Mini recenzija

Dugo godina Logitech MX serija važi za najbolje poslovne tastature na tržištu, ali je za jednu grupu korisnika bila dosta nezanimljiva – one koji vole mehaničke tastature. Logitech je u tom smislu prešao na low profile mehaničke tastere koji daju vrlo sličan utisak na stolu kao i membranski modeli, ali nude značajno bolje iskustvo kucanja. Na test nam je došao mehanički model u skraćenom, mini, izdanju.

Prvo što se primećuje kada otvorite, sada već standardno crnu kutiju iz MX serije Logitech uređaja, jeste da se sada mnogo više pažnje obraća na korišćenje materijala koji se mogu reciklirati, pa je jedna nuspojava toga da je tastatura umotana u nešto što bih ja najpribližnije nazvao papirom u koji se pakuje burek… Naravno to ništa ne smeta opštem utisku kvaliteta koji ostavlja celo pakovanje ali je interesantan pravac, a u kutiji se pored same tastature nalaze još i Logitech Bolt bežični adapter kao i kvalitetan USB-C kabl za povezivanje i punjenje.

Sam uređaj je i više nego kompaktnih dimenzija i definitivno neće zauzimati puno mesta na stolu – tasteri su praktično zbijeni kao da se radi o tastaturi za laptop, ali sa druge strane se našlo mesta i za funkcijske tastere, kursorske strelice i onaj deo tastera iznad njih, tako da na ovom modelu „fali“ samo numerički deo. Pritom je i razmak između tastera nekako sasvim adekvatan pa je kucanje znatno prijatnije nego na laptopu. Gornja strana ima metalnu ploču a donja je od plastike, kao i sami tasteri. Na neki način, plastika možda nije baš toliko ekskluzivna kao što je to slučaj na MX Keys modelima, ali je osećaj pod prstima i dalje vrhunski. Tastatura je kompatibilna i sa Mac računarima pa su adekvatno obeleženi i Opt/Cmd tasteri za njih koji imaju dvostruku ulogu. Zanimljivo je čak da se iznad Backspace tastera našlo mesta i za dva dodatna za pojačavanje i smanjivanje jačine zvuka što je vrlo pohvalno, jer su to realno i najčešće korišćene multimedijalne funkcije. 

Već prilikom otvaranja kutije dobijate instrukcije kako povezati tastaturu na više uređaja istovremeno i to radi bez ikakvih problema kao što smo i navikli sa MX modelima. Dovoljno je povezati na jedan računar preko Bolt bežičnog USB risivera, a na još dva uređaja preko Bluetooth-a (ili preko USB-C kabla) i jednostavnim klikom na odgovarajući broj na tastaturi se odmah prebacujete između njih. Čak i kada prvi put uključite tastaturu taster sa prvim računarom kreće da blinka, tako označavajući da treba da je povežete negde.

Kad smo već kod osvetljenja ono se kao i do sada pali kada dlanove približite tastaturi kako bi se štedela baterija, ali je novina da je osvetljenje i dalje belo, ali u Logi Options softveru možete podešavati koji će se tasteri i kako osvetljavati u zavisnosti od potreba i želja korisnika, nešto što je definitivno preuzeto sa gejmerskih modela. Baterija traje oko deset dana sa uključenim pozadinskim osvetljenjem ili čak od deset meseci korišćenja bez osvetljenja. Još jedna dobra stvar jeste što ima mogućnost brzog punjenja pa će vam samo 15 minuta na USB-C kablu bez problema omogućiti ceo dan rada. 

Konačno dolazimo do najbitnije karakteristike novog modela a to su mehanički tasteri. Iako se zbog stila radi o low-profile tasterima koji nekim čistuncima možda neće biti po volji, mogu slobodno reći da je ovo jedna od najboljih tastatura u tom smislu koje sam do sada koristio. Praktično je vrlo slična sa Logitech G915 modelom samo što je naravno dosta svedenijeg dizajna i bolje prilagođena poslovnom okruženju. Treba naglasiti da postoje tri opcije tastera – mi smo imali Tactile Quiet, koji su suštinski braon mehanički tasteri ali toliko tihi da zaista nećete smetati bilo kome od kolega u kancelariji, čak nisam siguran ni da li bi primetili da uopšte imate mehaničku tastaturu. Druga opcija su linearni crveni tasteri koji bi trebali da su nešto bučniji, a treća su plavi, clicky, tasteri koji su definitivno bučni ali to je prosto negde i njihova poenta tako da ih svakako ne bismo preporučili za okruženja sa velikom grupom ljudi i gde buka može smetati. 

Logitech MX Mechanical Mini tastatura nudi najbolje iz oba sveta – i mehaničke tastere i perfektnu eleganciju i povezivanje sa više uređaja koje donose drugi MX modeli. Najbolje je upariti je sa nekim od miševa iz MX serije, a to nekada može biti i dobro jer u takvom skupu možete dobiti i neki poklon kao što je palm rest ili torbica za nošenje. Naravno, treba imati u vidu da su ovo vrhunske tastature za posao pa je samim tim i cena izuzetno visoka, ali za taj novac ipak dobijate najbolji kvalitet.

Autor: Miloš Hetlerović

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i pridružite se našoj Discord grupi za sve vesti o gejmingu.

Pretplatite se na Play! Newsletter

* indicates required


Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top