Vesti

Svetla budućnost za esport: MOK jednoglasno podržao Olimpijske igre za esportiste

Istorijski trenutak za esports i gejming u globalu.

Samo tri dana uoči Letnjih Olimpijskih igara u Parizu, Međunarodni Olimpijski Komitet (MOK) je tokom svog 142. zasedanja zvanično podržao i odobrio organizaciju prvih Olimpijskih igara za esportiste, koje će se održati 2025. godine u Saudijskoj Arabiji.

Uvođenje esporta u olimpijski ekosistem garantuje velike promene u industriji, kako na nacionalnom, tako i globalnom nivou. Njen razvoj će pozitivno uticati i na druge državne sektore, uključujući turizam i obrazovanje.

Olimpijski komitet je izjavio da je želeo da izostavi sve igre koje sadrže nasilje, i da istovremeno promoviše virtuelne simulacije tradicionalnih sportova. Shodno tome, na zasedanju je navedeno da događaj neće uključiti popularne pucačine kao što su Counter-Strike 2 i Call of Duty, ali da možemo da očekujemo igre kao što su League of Legends, Rocket League, Street Fighter, Tekken, iRacing, NBA2K, FIFA i druge naslove za mobilne telefone.

”Ovo je nova era za MOK”, rekao je predsednik Tomas Bah. ”Sa dolaskom Olimpijskih igara za esportiste, držimo korak sa tempom digitalne revolucije. Naša esports komisija se maksimalno angažovala u ovoj inicijativi. Naša odluka potvrđuje značaj olimpijskog brenda i vrednosti koje on zastupa među mladima”.

MOK je prošle godine takođe osnovao komisiju za esport sa ciljem dalje promocije i globalne popularizacije esporta. Neki od članova komisije su poznate ličnosti iz sveta esporta i sportske industrije, kao što je generalni direktor G2 Esportsa, Alban Dešelot. Komisiju predvodi Dejvid Lapartjen, predsednik Svetske biciklističke unije (Union Cicliste Internationale) (UCI) i lider MOK Esports Liaison grupe.

Izvor: RUR

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i pridružite se našoj Discord grupi za sve vesti o gejmingu.

Pretplatite se na Play! Newsletter

* indicates required


Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top