Vesti

Blast from the past: Sonic the Hedgehog (1991)

Iako je Sega sa Genesisom prva stupila na ”16-bitnu scenu”, Nintendo je i dalje vladao kao vodeća sila na tržištu konzola. Sega je zato odlučila da dizajnira novu maskotu koja bi parirala popularnom Mariu, kao i video igru putem koje bi je predstavila gejmerima širom sveta. Tako se rodio jedan od najprepoznatljivijih likova u istoriji gejminga – munjevito brzi plavi jež po imenu Sonic.

Sonic-ov izgled je zasnovan na mnogim ličnostima iz popularne kulture tog vremena. Glavni dizajner Naoto Ošima je izjavio da je ”pozajmio” telo Mikija Mausa, a oblik glave od mačka Feliksa. Njegova obuća je bila inspirisana čizmama koje Majkl Džekson nosi na omotu albuma Bad, kao i bojama Deda Mrazove bunde.

Gejmplej u Sonic the Hedgehog je nastao po uzoru na Mario serijal. Programer Juđi Naka je spojio kompleksne i detaljne pozadine sa veoma jednostavnim kontrolama (D-pad za kretanje i samo jedno dugme za skakanje), ali je želeo da gejmplej bude daleko brži u poređenju sa igrom kao što je Super Mario Bros. Sve kockice su se složile, i na posletku smo dobili ultra brzi i ludi platformer sa supersoničnom, senzacionalnom akcijom, koju još više ističe fenomenalni dizajn nivoa. Gejmplej je toliko brz da ćete se u jednom trenutku osećati kao da igrate fliper!

Priča igre je veoma jednostavna – Sonic mora da zaustavi Dr. Robotnika, zlog naučnika koji želi da se dočepa moćnih Chaos Emeralda, i da usput spasi životinjice koje je Robotnik zarobio. Svet igre je podeljen na šest jedinstvenih zona, a na kraju svake igrače čeka boss okršaj sa Robotnikom.

Sonic the Hedgehog je uveo prilično inovativan HP sistem. U svakom nivou se nalaze zlatni prstenovi koje igrači mogu sakupiti. Ako primi štetu, Sonic će ispustiti svo prstenje, a u slučaju da ga neprijatelji uhvate nespremnog, ”bez prebijene pare”, Sonic gubi život.

Sonic the Hedgehog je osvojio nagradu za najbolju igru 1991. godine i pomogao Segi da uzvrati udarac svom večnom rivalu, Nintendu. Originalna igra je udahnula život jednoj od najpopularnijih gejming franšiza svih vremena, koja danas broji preko 50 nastavaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i pridružite se našoj Discord grupi za sve vesti o gejmingu.

Pretplatite se na Play! Newsletter

* indicates required


Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top