Gadgets

Vrhunski ergo-budžetlija: Zaopin Z2 recenzija

Budžetski segment gejming miševa definitivno ne namerava da uspori sa ekspanzijom u ovoj 2024. godini i tu pre svega mislimo na one najkvalitetnije predstavnike tog segmenta. ZAOPIN je još jedan u nizu kineskih mini-brendova koji su prigrlili filozofiju da kvalitet ne mora da dolazi po veoma visokoj ceni, što im se definitivno isplaćuje, obzirom na recenzije i korisnička iskustva vezana za njihove miševe. Nakon Zaopin Z1 modela koji je bio svojevrsna unapređena reinkarnacija Razerovog Orochi V2 miša, ovaj brend je izbacio i najnoviji model sa oznakom ZAOPIN Z2, koji danas ovde i predstavljamo.

U pitanju je gejming miš ergonomskog oblika školjke namenjen dešnjacima (bočni tasteri nalaze se sa leve strane) i svima onima sa srednjom ili velikom šakom. U crnom pakovanju uz sam miš dolaze i USB kabl, 4K wifi risiver, grip-tejpovi, mali šrafciger, zamenski skejtovi, vrećica za nošenje i šest setova dodatnih različitih mehaničkih svičeva, ali o njima nešto kasnije.

Dimenzije školjke miša su sledeće: dužina 123mm, širina u najužem delu tzv. „struku“ 64mm a visina u najvišoj tački tzv. „grbi“ je 39.5mm. Kao i većina mainstream gejming miševa, i težina Z2 modela spada u „light“ kategoriju sa svojih 65 grama.

Primerak na testu dolazi nam u beloj boji sa crnim detaljima. Površinska puder-tesktura sa mat-finišem  je odlična i obezbeđuje stabilno ležanje uređaja u ruci, bez proklizavanja. Oblik školjke generalno deluje kao da je neko prekinuo na pola puta metamorfozu Logitechovog Superlight 2 modela u npr. Razerov Deathadder V3 Pro model. Dakle radi se o nekom „blago-hibridnom“ obliku školjke čije su bočne stranice prilično ravne i gde je grba miša najviša pri levoj bočnoj ivici, odakle se blago spušta ka desnoj bočnoj ivici. Po obliku, miš je najpogodniji za „palm grip“ ili „fingertip grip“ stilove zahvata miša, a ukoliko imate „claw grip“ zahvat i nešto manji dlan, onda ovo definitivno nije miš za vas.

M1 i M2 tasteri miša su vrlo dobro i tesno pozicionirani, bez bočnog zazora i imaju kratak vertikalni hod, tj. „pre-travel“. Ispod njih kriju se mehanički GOLD TTC 60M svičevi koji su srednje tvrdi i izuzetno „hrskavi“, a samim tim i veoma brzi. I upravo tu dolazimo do velikog bonusa koji ovaj miš nudi – a to je hot-swap switch sockets! U prevodu – postojeće svičeve možete lako i brzo zameniti nekim od dodatnih šest setova mehaničkih svičeva koji dolaze u paketu (Huano, Defond, Kailh, TTC), ukoliko pak želite da vam M1 i M2 klikovi budu tvrđi ili mekši, ili pak mekši ili taktilniji i sl. Prva zamena svičeva podrazumeva da ćete morati da uklonite defaultne skejtove tj. klizače sa baze miša i zamenite ih skejtovima koji dolaze u pakovanju i koji imaju otvore na mestima gde su šrafovi, što znači da ćete moći svaku narednu izmenu svičeva da obavite bez uklanjanja ovih klizača. Autoru ovih redova npr. omiljeni su Huano Blue Shell Pink Dot mehanički svičevi, koji su najbrži i najmekši od svih u paketu i veoma su zastupljeni u mnogim visokobudžetnim gejming miševima danas.

Skrol točkić ima izražene taktilne „korake“, srednje je glasan pri okretanju i ima lepu gumiranu gornju površinu. Ispod njega krije se TTC Gold E-Sport wheel enkoder. Što se bočnih M4 i M5 tastera tiče i oni su veoma kvalitetni, imaju srednje izraženi pre-travel, kompaktno leže u svojim slotovima, taktilni su i imaju izražen glasan klik.

Srce sistema unutar miša čini Nordic MCU 52840 mikro-kontroler koji u sprezi sa top-tier PixArt PAW3395 optičkim senzorom i wifi konektivnošću od 4000Hz obezbeđuje vrhunske gejming performanse čak i za najzahtevnije korisnike. Osim toga tu je i Bluetooth opcija konektivnosti, pogodna za laptop korisnike. Još jedan pohvalan detalj je i baterija nešto većeg kapaciteta – od 500 mAh, koja obezbeđuje dužu autonomiju rada čak i u 4K modu, što je uglavnom kritična tačka kod lakših miševa sa baterijama duplo manjeg kapaciteta.

Softver za Zaopin Z2 je vrlo jednostavan. U njemu možete bindovati funkcije svih tastera, definisati debounce vrednost, definisati vrednosti svih DPI koraka, LOD vrednost kao i aktivni polling rate WiFi konektivnosti. Takođe, tu je i opcija za Long-distance mod koji pojačava signal između miša i WiFi dongle-a kada su isti više udaljeni u prostoriji, što neznatno više troši bateriju. Autor ovih redova preferira 2000Hz polling rate mod, kao optimalni odnos brzine wifi konektivnosti i potrošnje baterije, koja u tom slučaju traje nekih 7 do 10 dana intenzivnog rada.

Senzor miša pozicioniran je malo iznad sredine baze miša, sa njegove leve strane nalazi se Power taster, a sa desne DPI taster. Defaultni skejtovi su solidni i srednje-brzi, ali ukoliko volite najbrže skejtove, tu su uvek pristupačne custom opcije brendova poput X-Raypad i sl.

Izuzetan komfor u ruci, konzistentno kretanje po platnenom mousepadu i vrhunski treking u brzim competitive FPS multiplejer igrama, stavke su koje je ovaj miš redom uspešno čekirao tokom tri nedelje testiranja. 

Kada pogledamo kvalitet izrade, vrhunske komponente i performanse kao i hot-swap opciju i prateće dodatne svičeve, zaključujemo da u je cenovnom rangu do 50eur ZAOPIN Z2 jedna od najboljih opcija, pod uslovom da vam odgovara sama ergonomija miša. Ako ciljate na miš kao što je Logitech Superlight 2 a pritom ne želite da platite basnoslovnu cenu za isti, ovo je definitivno „second best“ opcija koju zdrav razum ekonomije gotovo prirodno nameće.

Autor: Stevan Starović

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i pridružite se našoj Discord grupi za sve vesti o gejmingu.

Pretplatite se na Play! Newsletter

* indicates required


Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top