Opisi igara

Gusarski život je mačji kašalj! – Cat Quest III recenzija

Video igre su mi oduvek bile fascinantne zbog svoje fleksibilne prirode. Želite nešto kompleksno ili možda jednostavno? Razumljivo ili potpuno kriptično? Možda komplikovano do te mere da će vas u društvu posmatrati kao proroka nakon što budete prvi koji je razumeo kako igra funkcioniše? Sve opcije su na stolu, kada su video igre u pitanju.

Ja lično, nisam ljubitelj kompleksnosti. Ona može biti prisutna ali nije od najvećeg značaja njeno potpuno razumevanje, da bi se u igri uživalo. Zato povremeno, što preporučujem i ostalim igračima, zaigrati jednostavniju igru jeste ekvivalent detoksikaciji naših igračkih umova. Dobro, to sam sada izmislio…

Cat Quest serijal možda ne predstavlja tri najjednostavnije igre u istoriji, ali definitivno spada u one koje je lako zaigrati i u njih se uživeti. Drugi deo je objavljen pre neverovatnih pet godina, da bi nam razvojni tim sada iznedrio nastavak koji predstavlja sve dosadašnje kvalitete, ulivene u jedan naslov.

Za Cat Quest III, nije potrebno da odigrate prva dva dela, kako predstavlja zasebnu celinu u svakom smislu. Priča prati mlađanog mačka gusara i neobičnog saputnika, na pustolovini vrednoj svakog pravog moreplovca crnih jedara. Od priče nemojte očekivati mnogo. Ona je tu da vas zabavi i da vam razloge za igranjem. Ali ako mene pitate, prava lepota se nalazi u sporednim zadacima i aktivnostima.

Ovo bez sumnje i odgovara duhu igre, koji je u celosti u znaku istraživanja. Svet ispunjen sitnicama i dešavanjima koja će vas pratiti na svakom koraku. Nakon što dođete na novu lokaciju, možete se uputiti ili ka rešavanju novootključanih zadataka ili široj eksploraciji. Ali na šta god da se odlučite, očekuje vas zabava.

Izvođenje je uglavnom iz „polu-mačje“, pardon-„ptičje“ perspektive, u prelepo oslikanom svetu ispunjenom ostrvima i naravno, mačjim rodom. Tu su i druge, čovekolike živuljke, ali je sve nacrtano i animirano tako da isijava šarmom. Igra je bez sumnje namenjena nešto mlađoj publici, ali to ne bi trebalo da spreči ni starije da uživaju u njoj.

Akcioni segment, osim jednostavnog a dovoljno zanimljivog pucanja iz vašeg brodića, najvećim delom izvodi se na suvom. Mačak na raspolaganju ima brojnu opremu, koja uključuje mač ali i razna magična oružja kojim možete dokrajčiti neprijatelje na više zanimljivih načina. Kombinovanjem oružja i opreme, s lakoćom možete doći do dobitne kombinacije.

Sama težina igre nije naročito visoka i nakon nekog vremena, pošto se uhodate u sve sisteme ali dostignete i odgovarajući nivo karaktera, može postati čak i prelaka. No ovo ne kvari zabavni faktor, kako je borba sa protivnicima bilo oni jaki ili slabi, poprilično zarazna.

Sve ovo je još lepše u dvoje, kako igra poseduje i kooperativni režim igranja. Ovo je prvi put implementirano u drugoj igri serijala i na svu sreću, ostalo je i u nastavku. Sedeti sa nekim za istim televizorom i uz dva gejmpeda ploviti kroz preslatku, šarenu pustolovinu, totalno je retro iskustvo koje nam je sve više potrebno ovih dana.

Za prelazak igre biće vam dovoljno oko 15 sati igranja, tako da Cat Quest III slobodno možemo nazvati naslovom produženog vikenda. Ukoliko želite da se relaksirate, obojite vaše popodne slatkim bojama i mjaukanjem animiranih gusar-maca, nemam bukvalno bolju preporuku za vas od ove igre.

U svakom pogledu, vizuelno i po pitanju muzike, Cat Quest III je pustolovina koju je vredelo (pasivno) čekati pet godina. Studio The Gentlebros ostaje veran svom imenu i renomeu, tako da se nadam da će i u budućnosti kreirati podjednako pozitivne igre koje umeju s lakoćom da nam ulepšaju igračke trenutke. A ne sumnjam i da hoće, s obzirom na ovakvu prrrrrredanost.

Morao sam bar jednu mačju šalu, takav je gusarski zakon!

Cat Quest III je dostupan za PC, PS4, PS5, Nintendo Switch, Xbox One i Xbox Series X/S

Autor: Milan Živković

Igru ustupio: Cosmocover

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i pridružite se našoj Discord grupi za sve vesti o gejmingu.

Pretplatite se na Play! Newsletter

* indicates required


Cat Quest III

19,99€
8

8

8.0/10

Za:

  • Vizuelni šarm
  • Zarazne borbe
  • Kooperativni režim

Protiv:

  • Posle nekog vremena postane prelako
  • Sve u svemu, kratka avantura
Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top