Vesti

Najuspešnije Kickstarter kampanje u istoriji video igara

Način na koji se finansira razvoj jedne video igre drastično se promenio u poslednjoj deceniji. Indie developeri više ne zavise od velikih izdavača, niti moraju da ”iskrive” svoju viziju kako bi stekli potrebnu podršku. Platforme poput Kickstartera omogućavaju malim developerima da direktno predstave svoje ideje gejming zajednici, u čemu su neki bili izuzetno uspešni.

Međutim, za svaku uspešnu kampanju, postoji isti broj igara koje nisu ispunile očekivanja – studiji često ne uspevaju da dostignu željeni cilj ili da isporuče gotov proizvod nakon prikupljanja potrebnog novca. Uprkos tome, mnogi gejmeri su ipak spremni za ovaj rizik, o čemu svedoče igre na našoj listi!

Pillars Of Eternity (2015)

  • Konačna suma: 3.986.929 $
  • Podrška: 73.986 igrača

Inspirisan mnogim sjajnim RPG naslovima s kraja 20. veka, Pillars Of Eternity je svojevremeno oborio rekord za najuspešniju Kickstarter kampanju. Igra je veoma lako premašila inicijalni cilj od 1,1 miliona funti, da bi do kraja kampanje prikupila skoro četiri miliona dolara. Iza projekta stoji Obsidian Entertainment, legendarni studio poznat po igrama kao što su KOTOR, Neverwinter Nights 2 i Fallout: New Vegas. Njihov sledeći projekat, Avowed, je planiran za 2024. godinu.

Pored uspešne kampanje, Pillars Of Eternity je prevazišao sva očekivanja u pogledu pozitivnih kritika i prodaje. Isto se ne može reći za nastavak, Pillars of Eternity II: Deadfire, koji je, blago rečeno, ”prošao ispod radara”.

Torment: Tides Of Numenera (2017)

  • Konačna suma: 4.188.927 $
  • Podrška: 74.405 igrača

Torment: Tides of Numenera je duhovni nastavak romana, pardon RPG igre Planescape: Torment s kraja 90-ih. Projekat je dostigao cilj od 900.000 dolara za samo šest sati od početka kampanje, u koju je kasnije uloženo preko četiri miliona. Sa tolikom podrškom, očekivali bismo da će ceo razvoj proći ”kao po loju”, ali to nažalost nije bio slučaj.

Igra je prvobitno trebalo da bude izdata u decembru 2014. godine, da bi konačno izašla više od dve godine kasnije, u februaru 2017. godine. Ovo je, razumljivo, jako naljutilo fanove, koji su se osećali kao da igra nije bila vredna čekanja. Ovo se odrazilo na prosečnu ocenu igre kao i ukupnu prodaju, koju je developer i osnivač inXile Entertainmenta opisao kao ”razočaravajuću”.

Eiyuden Chronicle: Hundred Heroes (2024)

  • Konačna suma: 4.547.473 $
  • Podrška: 46.307 igrača

Kada je Eiyuden Chronicle: Hundred Heroes osvanuo na Kickstarteru, fanovi Suikoden serijala su bili oduševljeni što će njihova omiljena JRPG franšiza dobiti spiritualnog naslednika posle toliko godina. Iza oba projekta stoji isti razvojni tim, što je fanovima ulilo solidnu dozu optimizma. Hajp je bio opravdan, pošto se Eiyuden Chronicle: Hundred Heroes pokazao kao masivan hit.

Igre iz Suikoden serijala su bile izuzetno popularne u Japanu i Americi tokom 90-ih. Stoga nije iznenađujuće što su Japanci i Amerikanci činili 58% ukupnog broja backera za ovu Kickstarter kampanju. S obzirom na uspeh projekta, Konami verovatno nikada neće prežaliti što sam nije izdao novu Suikoden igru.

Bloodstained: Ritual Of The Night (2019)

  • Konačna suma: 5.545.911 $
  • Podrška: 64.867 igrača

Konami često zapostavlja svoje starije IP-eve i to nije nikakva tajna. Ovom prilikom pričamo o Castlevania serijalu, koji je u ”hibernaciji” (kao Drakula) od 2014. godine, kada je izašao Lords of Shadow 2. Ako preferirate klasičnije 2D Castlevanie, verovatno smatrate da je Order of Ecclesia poslednja ”dobra” igra iz ovog IP-a. Zato se producent Castlevania igara, Kođi Igaraši, odlučio za projekat u duhu starih klasika na koji su fanovi čekali godinama, naravno bez Konamija u priči. Tako se rodio Bloodstained: Ritual Of The Night.

Nakon nekoliko odlaganja i otkazanih portova, Bloodstained: Ritual of the Night je konačno izašao u junu 2019. godine. Igra je stekla veliki uspeh sa preko milion prodatih primeraka u godini izlaska. Razvojni tim je takođe kreirao kratku, ”retro-style” Castlevaniu, Bloodstained: Curse of the Moon, koju su dobili na poklon igrači koji su uložili natprosečnu količinu novca u kampanju.

Shenmue 3 (2019)

  • Konačna suma: 6.333.295
  • Podrška: 69.320 igrača

Nakon što je najavljena u tandemu sa Final Fantasy VII Remake na E3 2015, Kickstarter kampanja za Shenmue 3 je prikupila dva miliona dolara za samo 8 sati i 43 minuta. Time je Shenmue 3 postao prva igra u istoriji koja je dostigla iznos od dva miliona dolara za tako kratko vreme, a sa konačnih 6.333.295, osvojio je titulu najuspešnije Kickstarter kampanje, ali samo u finansijskom smislu.

Nažalost, igra sama po sebi nije bila ni izbliza toliko uspešna. Šira zajednica gejmera je bila razočarana, uprkos tome što je kreator serijala naglasio da je Shenmue 3 ”posvetio fanovima”. Shenmue 4 je trenutno u razvoju, tako da će biti interesantno videti kako će se igra snaći u današnjem ”gejming ekosistemu”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i pridružite se našoj Discord grupi za sve vesti o gejmingu.

Pretplatite se na Play! Newsletter

* indicates required


Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top