Gadgets

Lagan a moćan miš – Logitech G309

Kod gejming periferija je dobra stvar što sve što se nađe kao najnovija opcija u top modelima jedne godine u nekoj od sledećih se „spusti“ u modele koji su nešto pristupačniji većem krugu korisnika. Upravo jedan takav pristupačniji model je i novi Logitech koji nam je stigao na test.

Logitech G309

Logitech G309 je relativno mali miš što vidite odmah i po veličini pakovanja. Dolazi u dve boje, crnoj i beloj, a deluje kao da se sastoji od dva odvojena dela, jednog gde su dugmići i točkić, pa ima mali ispust, i leđa koja se mogu otvoriti da se stavi baterija ili USB risiver. Jedino taj deo leđa koji na neki način povezuje ove dve celine je izrađen od neke polu-providne plastike koja daje interesantan vizuelni utisak. Miš je vrlo lagan, sa ubačenom jednom AA baterijom teži sveukupno 86 grama što je odličan rezultat za bežični model. Ono što je interesantno jeste da se u kutiji nalazi i jedan papirić sa stikerima – u pitanju su nalepnice koje vam omogućavaju bolji grip, tj da se miš ne kliza. Iskreno meni je miš sasvim lepo ležao u ruci i nisam osetio potrebu za time, ali verujem da može da znači nekome ko ima problema sa znojenjem dlanova na primer. Sa donje strane se nalaze vrlo kvalitetni PTFE klizači koji svoj posao rade odlično praktično na svakom tipu podloge. Sve u svemu inicijalni utisak jeste da se radi o nešto manjem mišu koji je izuzetno lagan i na nivou kvaliteta izrade na koji smo navikli od Logitecha, takoreći najvišem.

Ono što će G309 ipak odvojiti od ostatka ponude na tržištu jesu tehnologije koje su ugrađene u njega. Pre svega tu su LightForce prekidači koje smo prvi put susreli na G Pro X top modelu a koji omogućavaju da imate utisak kao da koristite prave mehaničke prekidače ali se zapravo signal prenosi prekidanjem svetlosnog snopa, tj rade na optičkom principu, što omogućava kraće vreme reakcije. Druga bitna karatkteristika je način bežičnog povezivanja i tu su u opticaju dve varijante – preko Lightspeed USB adaptera i preko Bluetooth konekcije. Lightspeed adapter obezbeđuje potpuno isti protok podataka kao i preko kabla i to je idealna situacija za kompetitivno igranje, ali je u ovom modu predviđen vek trajanja standardne AA baterije koja napaja ovaj uređaj nešto preko 300 sati neprekidnog kretanja. Ako se prebacite na Bluetooth konekciju vek trajanja baterije se povećava na preko 600 sati, ali je ona nešto duže vreme odziva, sa druge strane to znači da uređaj možete direktno povezivati bez adaptera na recimo poslovni laptop pa ga koristiti i za to, a ne samo za igranje. Dovoljno je samo da kliknete na jedno dugme sa donje strane, prebacite ga u Lightspeed mod i nastavite sa igranjem na desktopu na kome se i dalje nalazi USB adapter, jako korisno.

Ono što bismo ovde zamerili jeste što Logitech i dalje ima poseban USB Lightspeed adapter za svaki gejming uređaj pojedinačno, više bismo voleli da mogu nekako da se menjaju, ali to možda nije moguće iz tehnoloških razloga. Još jedna stvar koju primetite kada miša okrenete na leđa jeste PowerPlay adapter. Za one koji nisu upoznati Logitech PowerPlay je poseban tip podloge koji omogućava da se baterija u mišu puni preko indukcije struje iz podloge, kao bežični punjači za mobilne telefone. Međutim svaki miš sa kojim smo se do sada susreli koji je podržavao PowerPlay je u sebi imao punjivu, a ne AA bateriju, pa smo se odmah zapitali kako to radi? Jednostavno, ova mogućnost znači da G309 praktično može da radi bez baterije ukoliko imate PowerPlay podlogu! To znači da ćete uštedeti na baterijama ali i na težini miša koji onda dolazi na nekih 68 grama što je već rang superlaganih bežičnih miševa. S druge strane ušteda je vrlo relativan pojam jer je PowerPlay podloga jako skupa, ali praktično više ne razmišljate o punjenju bežičnog miša što je dosta oslobađajući osećaj. Opet ukoliko vam treba da ga koristite uz neke druge uređaje preko Bluetooth konekcije dovoljno je samo ubaciti AA bateriju, kojih imate na svakoj trafici, i sve radi savršeno. Iako mi je u prvom momentu ova kombinacija delovala čudno jasno je da itekako ima svojih prednosti.

Što se onog najgejmerskijeg dela tiče tu smo već nekako postali dosadni u smislu da se optički senzori toliko napredovali da je vrlo teško napraviti neki značajan iskorak. G309 ima Hero senzor rezolucije 25.600 DPI što je nekoliko puta više od bilo čega što će koristiti prosečan igrač, bez akceleracije i latencije, ali je to već nešto našta smo navikli od Logitecha.

Zaključak

Sa cenom od nekih stotinak stranih novčanih jedinica Logitech G309 ne spada u jeftine gejming miševe ali spada u jeftinije bežične kvalitetne miševe i tehnologije koje donosi deluje da opravdavaju tu cenu, pogotovu imajući u vidu tradicionalno dobar kvalitet izrade i pouzdanost koja prati ovog proizvođača. U paru sa PowerPlay podlogom zaista postaje vrlo lep paket za bežično igranje, ali nažalost bismo rekli i dalje previše skup jer je sama podloga značajno skuplja od miša.

Karakteristike:

ModelLogitech G 309
TipBežični Optički miš
PovezivanjeWireless Lightspeed, Bluetooth
Senzor25.600 DPI
DodatnoDPI prebacivanje, AA baterija, Powerplay, mala težina
Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top