Gadgets

Simbol moderne generacije gejming periferija: Glorious Model O recenzija

Posted on

Kada se prvi put pojavio, ovaj miš je uneo jednu od poslednjih revolucija, odnosno korenitih promena koje smo videli na tržištu igračkih periferija u poslednjoj deceniji. Kompanija Glorious je slušala šta igrači žele i na taj način napravila proizvod koji će kasnije i veliki proizvođači kopirati – u prvom trenutku je to bio miš što je moguće manje težine. 

Iz ove perspektive deluje možda čudno, ali kada se originalni Glorious Model O pojavio na tržištu još 2019. godine, bio je zaista pravo iznenađenje, kako za igrače, tako i za konkurenciju. Glorious je hteo da napravi što lakši miš, što je i prvi pokušao sa konceptom saćastih rupica na zadnjoj i donjoj strani miša koje, kao što danas znamo, značajno smanjuju težinu a pritom ne škode performansama. Ono što je meni prvo zapalo za oko jeste da se kod manjih brendova često može videti neka ušteda malo na pakovanju, malo na kvalitetu materijala i slično. Ipak, sama filozofija kompanije Glorious je potpuno suprotna – počev od kutije, dizajna, preko dodataka pa do samog uređaja, sve što smo otvorili u paketu je apsolutno premium kvaliteta. I to se poklapa sa njihovim poslovnim sloganom PC Gaming Race koji definitivno u prvi plan stavlja one kojima su miš i tastatura prioritet u igranju.  

Kada uzmete sam Model O u ruku, prvi utisak je da je zaista lagan, mada u današnjim okvirima to više i nije tako revolucionarno jer je i konkurencija sustigla na tom polju, ali nivo detalja kojim su se bavili je zaista spektakularan. Prvo, USB kabl kojim se povezuje na računar je izuzetno lagan i fleksibilan, rekli bismo korak ispred svega sa čim smo se do sada susreli, ali tek najbolji utisak ostavlja kada miša uzmete u ruku. Materijali su izuzetno prefinjeni i očigledno se radi o najkvalitetnijoj plastici koja baš lepo leži u ruci, iako je sam miš relativno standardnog oblika.

Treba napomenuti da je simetričan, iako se dva dugmeta sa strane nalaze na mestu gde bi došao palac desne ruke, ali to je nešto što je danas već dosta česta pojava među miševima. Mali detalji kao što je diskretan logo kompanije u jednom ćošku ili ispis Glorious u drugom poprilično dodaju na vizuelnom utisku. Još jedna stvar koju retko hvalim jeste kvalitet RGB osvetljenja – retko se nalaze uređaji koji izgledaju elegantno dok svetle u svim bojama spektra – obično je utisak da je to kič, ali ovde je to nekako izuzetno lepo uklopljeno i na tome im se mora odati priznanje.

Sam miš je klasičnog rasporeda sa dva glavna dugmeta, točkićem između, dugmetom za promenu DPI osetljivosti iznad, i dva pomoćna dugmeta sa strane. Sve ovo se naravno može podesiti kroz odgovarajući softver kao što je danas i uobičajeno. Dodatni naglasak na kvalitetu su izuzetno dobri PTFE klizači, a nešto s čime se ne susrećemo tako često jeste da su klizači inicijalno bili zaštićeni folijom kako se ne bi izgrebali u transportu, što je svakako za pohvalu.

Ono što mi je bilo malo čudno jeste da sa donje strane miša postoji DPI indikator, mala LED dioda koja vam bojom pokazuje u kom od četiri moda osetljivosti se uređaj trenutno nalazi. Ovo je sasvim u redu – ali ko će da okreće miš na leđa da bi proverio DPI? Eventualno neko da ga malo nagne na stranu pa da vidi, ali mi opet to deluje previše komplikovano i mislim da bi mnogo bolje rešenje bilo da je ovaj indikator negde sa gornje strane gde se odmah uočava jer ovako malo gubi na funkcionalnosti. 

Treba imati u vidu da je ovo prva iteracija Model O miša koja poseduje Pixart PMW-3360 senzor osetljivosti 12.000 DPI, što je za najveći broj primena i više nego korektno, ali su se u međuvremenu pojavile i novije verzije Model O sa boljim senzorima. To takođe znači da ovaj model možete naći nešto povoljnije a objektivno je i dalje i više nego konkurentan na tržištu. 

Glorious zaista donosi jedan novi kvalitet i nivo pažnje prema detaljima i na naše tržište, i samim tim s nestrpljenjem očekujemo još više novih proizvoda. Za sada možemo konstatovati da je kvalitet njihovih periferija na najvišem nivou a da se obraćaju baš onima koji su i te kako entuzijasti za video igre i to nam se jako sviđa.

Autor: Miloš Hetlerović

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i pridružite se našoj Discord grupi za sve vesti o gejmingu.

Pretplatite se na Play! Newsletter

* indicates required


Comments

Najpopularnije vesti nedelje

Exit mobile version