Opisi igara

Fudbalsko recikliranje u virtuelnom obliku: EA SPORTS FC 25 recenzija

Posted on

Doba je godine kada sportske simulacije izlaze jedna za drugom a samim tim i naše vreme a i posao da vam ih opišemo i predstavimo na najbolji mogući način. Danas je, što bi se reklo na tapetu, EA SPORTS FC 25. „Zlatna koka“ kompanije Electronic Arts iliti EA… Šta nam ona ove godine donosi a šta nam ne donosi, probaćemo da vam dočaramo u nastavku teksta.

Odmah na startu možemo da kažemo da nas kompanija EA ni ove godine nije iznenadila, jer se opet opredelila da svog ljubimca prodaje po ne tako niskoj ceni. Bez obzira što su se neki od konkurenata odlučili na, po našem mišljenju pošteniji potez, a to je da svoju igru učine besplatnom. Odnosno u prenesenom značenju da za igranje iste ne traže ni dinara a da eventualni profit pokušaju da ostvare kroz kupovinu virtualnih novčića koje će igrači kasnije moći da troše u igri, ne bi li kupovali kartice igrača i kozmetičke detalje.

Cena bi doduše i mogla da se opravda ukoliko bi napredak iz godine u godinu bio toliko značajan da imate utisak da zaista kupujete nešto novo, a ne da iz godine u godinu dobijate šminku najviše klase koja vešto prikriva sve bore na licu ove, ne zlatne već stare koke. Šminka koja pokušava da vam skrene misli sa činjenice da ta koka više ne leže jaja, ni zlatna ni obična. Koka je u poznim godinama i potreban joj je dostojan naslednik.

Ovaj tip poslovanja igračima širom sveta polako počinje da stvara gađenje u guši svaki put kada se pomene FIFA. Istina, igra se više ne zove tako zvanično, ali je ovo i dalje naziv koji igrači obožavaju da s gađenjem upotrebljavaju. Ili bar tako kažu ptičice na grani…

Podsetimo, EA od skoro više ne polaže prava na korišćenje imena svetske fudbalske federacije (FIFA). Pretpostavljamo da se od nas igrača očekuje da zažmurimo i na tu činjenicu kao i na činjenicu da skoro svake godine ova igra gubi i pojedinačne licence za fudbalske klubove. Retko se koja vrati kao što je ove godine slučaj sa fudbalskim klubom AS ROMA koja je posle duže pauze ponovo u igri sa punom licencom. 

A kada smo se već dohvatili Rome koja se vraća u ovu igru, reći ćemo da je i tu odrađen traljav posao, bar za sada. Jer domaći dresovi uopšte ni nemaju tačnu nijansu boje koju u pravom životu ovaj klub ima. A da ni ne spominjemo činjenicu da dugogodišnji igrač Rome, El Šaravi i dalje ima istu facu i frizuru kao što je imao i u FIFI 14. Hej, deset godina kasnije isti čovek! Pa nije li to sindrom neobičnog slučaja Bendžamina Batona napao jadnog Stefana El Šaravija?! Ili su prosto u EA toliko lenji i toliko malo poštuju sve druge lige osim Premier Lige pa im ovako nešto nije bitno…

Kad već pomenusmo Premier Ligu, ona je zaista predstavljena na zavidnom nivou. Od dresova, stadiona i navijačkih pesama, sve do grafike mečeva, faca i frizura igrača, tetovaža… Sve to zaista liči na realističnu Premier Ligu. I to je za svaku pohvalu. Ali šta je sa ostalim ligama? Tek tu i tamo blesne neki klub i detalj koji bi mogao da nam pomogne da se dodatno uživimo. Sve ovo ne govorimo bez razloga, jer se iza ovoga svakako krije činjenica da najveće pare zapravo i donosi ta Premier Liga i da ovo nije slučajno kao ni činjenica da je za ovu igru i ove godine potrebno izdvojiti ne tako mali novac. Rekli bismo bez ikakvog ustručavanja da su se ljudi iz EA precenili, da su postali previše pohlepni i da ih je novac zaslepio. Nešto slično kao patuljke u Moriji…

Ovakav vid poslovanja im očigledno za sada donosi profit ali da li će to tako biti i kada se novi konkurenti uključe u igru za fudbalsku simulaciju, to ćemo videti. Konami očigledno nema više toliku moć da se bori sa EA-om ali glasine kruže da su iz 2K stavili šapu na FIFA licencu i da planiraju da lansiraju svoju fudbalsku simulaciju. Ova vest je nešto što mora da obraduje svakog istinskog zaljubljenika u fudbalsku veštinu, jer čak iako ste fan FC-a, zdrave konkurencije nikad dosta!

Do sada ste sigurno primetili da još nismo ni jednu reč pomenuli o samom gejmpleju, verovatno vam je jasno i zašto. Ali ako nije, reći ćemo samo da je recikliranje odlična stvar i da time čuvamo našu životnu sredinu ali recikliranje u gejming svetu je nešto sasvim drugo i nikako nije poželjno. A izgleda da se iz EA-a prave ludi i da iz godine u godinu nastavljaju da recikliraju svoju fudbalsku simulaciju. Možemo je slobodno zvati Green FC, koliko je samo virtuelnog otpada ovde dobrano iskorišćeno…

Dakle recimo da je igra u suštini ista kao i prošle godine uz neke manje promene taktičkog tipa, odnosno neke nove opcije u pogledu taktičkih zamisli. Ove godine je fokus očigledno na taktici, čak i FC ambasador koji u samom intro-u pokušava to da nam dočara. A on je ni manje ni više nego Zinedin Zidan, proslavljeni francuski fudbaler alžirskog porekla. Ali džaba Zinedine, nismo došli na trenersku akademiju, želimo samo dobru fudbalsku simulaciju i to za poštenu cenu!

Ipak ova igra donosi i nešto dobro a to dobro je novi sistem igranja odnosno novi mod za igranje koji se zove RUSH mode, a predstavlja fudbal na skraćenom terenu gde igraju 4+1 igrača na obe strane, dakle 4 igrača plus golman. Ovo najviše liči na prošlogodišnji mod malog fudbala, koji je pritom i ove godine prisutan ali samo u formatu 3 na 3. Iako podseća na mali fudbal ovo je ipak nešto sasvim novo i moglo bi vam pružiti dosta zabave pogotovo ako ovaj mod budete eksploatisali sa vašim prijateljima na vikend druženjima uz neki roštilj ili pivo – ko šta voli. Može i smoki i gusti sok ako ste dečko-devojčica! Šalu na stranu, šta god vas čini srećnim.

A kada već pomenusmo dečake i devojčice, i ove godine možete da mešate ova dva pola u vašoj ekipi u Ultimate team modu. Pitamo se šta je sledeće, da li će biti i non-binary osoba samo da bi se današnji svet zadovoljio i da bi se išlo u korak sa vremenom koje nam, reklo bi se polako ističe. 

Osim svega što smo već gore naveli, moramo napomenuti da je igra ove godine puna bagova. I to bagovi tipa: igrač krene po loptu da izvede aut i zaglavi se u reklamama ili uđete u replay da vidite neki detalj iz akcije koju ste upravo odigrali i slika krene da vam se duplira. Dešava se i da ne možete da locirate igrača i pustite replay. Ono što je isto primetno je da je kretanje kursorom kroz meni nekako usporeno, pogotovo u UT modu. Ovo bi ipak okarakterisali kao hronični problem koji već godinama nije ispravljen, prisutan tek nešto kraće nego nesrećna frizura jadnog i već pomenutog Stefana El Šaravija. A ako volite izazove daćemo vam i jedan mini zadatak, da otkrijete ko je to još ostao zaustavljen u vremenu, jer nažalost Stefan nije jedini ali jeste najekstremniji primer.

Osim RUSH moda za igranje za pohvalu su i vizuelni detalji u igri kao i statistika koju je moguće pratiti tokom i posle meča. I koja je veoma podrobna. Sam osećaj u igri je okej ali gotovo identičan kao i u prethodnim delovima. Muzika je u istom stilu i ritmu kao i pre a izbornici gotovo identični.

Dakle! Ukoliko volite fudbal ne preporučujemo vam da se latite novčanika i kupite ovu igru. Slobodno ostanite na prošlogodišnjem izdanju ili ako imate opciju da sa nekim drugarom podelite pare (još bolje ako vas je više) i kupite ovu igru. Ako ništa drugo, zbog RUSH moda i ažuriranih postava timova i podataka.

U suprotnom možete i sačekati da se 2K uključi u igru i nadamo se malo prodrma ljude iz EA i podseti ih da se pare zaista moraju i zaraditi i da recikliranje u gejming svetu ne sme da bude praksa. Ovaj vid poslovanja nije održiv na duže staze i da konačno mora da završi u regularnoj kanti za smeće, a ne u onoj za reciklažu.

EA Sports FC 25 je dostupan za PC, PS5, PS4, Xbox One, Xbox Series X/S i Nintendo Switch

Autor: Miloš Živković

Igru ustupio: Iris Mega

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i pridružite se našoj Discord grupi za sve vesti o gejmingu.

Pretplatite se na Play! Newsletter

* indicates required


Comments

Najpopularnije vesti nedelje

Exit mobile version