Vesti

Blast from the past: Turbo (1981)

Ni početkom osamdesetih niste morali da trošite ogromne količine novca da biste iskusili kako to izgleda biti za volanom besne reli mašine ili formule. Danas imamo VR i razne simulatore koji su konceptualno veoma slični ondašnjim arkadama jer su dizajnirani sa istim ciljem – da što bolje prenesu iskustvo vožnje pravim trkačkim automobilom. U tom pogledu se posebno istakao Segin Turbo, koji se u igraonicama pojavio u vidu specijalne arkadne kabine koja je oponašala sedište automobila. Sega je kasnije postala poznata po kreiranju arkadnih vožnji, a Turbo je među prvim igrama ovog žanra koje su najavile dolazak buduće zvezde asfalta. 

Jedan pogled na Turbo je bio dovoljan da zaključite da se radi o nečemu specijalnom. Blještave formule, šareni urbani i ruralni predeli, vremenske prilike, smena dana i noći i nepredvidivi protivnički vozači se ne mogu videti čak i u nekim modernim simulacijama, a sve ovo je krasilo Turbo. Ova igra je bila jedan od pionira u korišćenju pseudo-3D grafike, revolucionarnog sistema koji uspešno simulira osećaj dubine prostora, što je u to vreme bilo tehnološko čudo.

Godinu dana nakon svog slavnog debija, Turbo je Donkey Kongu uspeo da oduzme prvo mesto na rang listi najuspešnijih arkada, što dovoljno govori o njegovoj popularnosti. Kao mnoge druge uticajne arkade iz ovog perioda, Turbo je takođe dobio verzije za kućne konzole ColecoVision i Intellivision.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i pridružite se našoj Discord grupi za sve vesti o gejmingu.

Pretplatite se na Play! Newsletter

* indicates required


Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top