Vesti

Blast from the past: Turbo (1981)

Posted on

Ni početkom osamdesetih niste morali da trošite ogromne količine novca da biste iskusili kako to izgleda biti za volanom besne reli mašine ili formule. Danas imamo VR i razne simulatore koji su konceptualno veoma slični ondašnjim arkadama jer su dizajnirani sa istim ciljem – da što bolje prenesu iskustvo vožnje pravim trkačkim automobilom. U tom pogledu se posebno istakao Segin Turbo, koji se u igraonicama pojavio u vidu specijalne arkadne kabine koja je oponašala sedište automobila. Sega je kasnije postala poznata po kreiranju arkadnih vožnji, a Turbo je među prvim igrama ovog žanra koje su najavile dolazak buduće zvezde asfalta. 

Jedan pogled na Turbo je bio dovoljan da zaključite da se radi o nečemu specijalnom. Blještave formule, šareni urbani i ruralni predeli, vremenske prilike, smena dana i noći i nepredvidivi protivnički vozači se ne mogu videti čak i u nekim modernim simulacijama, a sve ovo je krasilo Turbo. Ova igra je bila jedan od pionira u korišćenju pseudo-3D grafike, revolucionarnog sistema koji uspešno simulira osećaj dubine prostora, što je u to vreme bilo tehnološko čudo.

Godinu dana nakon svog slavnog debija, Turbo je Donkey Kongu uspeo da oduzme prvo mesto na rang listi najuspešnijih arkada, što dovoljno govori o njegovoj popularnosti. Kao mnoge druge uticajne arkade iz ovog perioda, Turbo je takođe dobio verzije za kućne konzole ColecoVision i Intellivision.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i pridružite se našoj Discord grupi za sve vesti o gejmingu.

Pretplatite se na Play! Newsletter

* indicates required


Comments

Najpopularnije vesti nedelje

Exit mobile version