Gadgets

Nvidia nadmašila Apple, postala najvrednija kompanija na svetu

nvidia-24
Foto: Nvidia

Nvidia je zvanično postala najvrednija kompanija na svetu, nadmašivši tehnološkog giganta Apple po tržišnoj vrednosti. Kompanija je nedavno proslavila 25 godina od lansiranja svoje GeForce 256 serije, koja je još 1999. godine pomogla Nvidiji da se probije na tržištu.

U poslednjim godinama, Nvidia beleži neprekidan rast kao jedan od najvećih proizvođača grafičkih čipova, a najnovija linija procesora GeForce 40 serije, izdata 2022. godine, potvrđuje njihov status lidera u industriji. Početkom ovog meseca, vrednost Nvidijinih akcija dostigla je rekordnih $143,71 po deonici, uz tržišni kapital od $3,4 biliona, svrstavajući kompaniju rame uz rame s Apple-om.

Od tada, kompanije su se često smenjivale na prvoj poziciji, a prema izveštaju Rojtersa, Nvidia je 25. oktobra zvanično preuzela vođstvo sa tržišnom vrednošću od $3,53 biliona, zahvaljujući njenoj vodećoj ulozi u proizvodnji komponenti za razvoj AI tehnologija.

”Ukoliko SAD izbegne ozbiljnu ekonomsku krizu, kompanije će nastaviti da investiraju u razvoj AI tehnologija, što bi Nvidiji moglo doneti još veće prihode i tržišnu vrednost”, izjavio je direktor za investicije u AJ Bell.

Osim u oblasti veštačke inteligencije, Nvidia se navodno priprema da u januaru predstavi RTX 5000 seriju grafičkih kartica. Pored toga, kompanija učestvuje u razvoju sledeće Nintendo konzole, za koju se očekuje da će biti predstavljena pre kraja fiskalne godine u martu 2025.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i pridružite se našoj Discord grupi za sve vesti o gejmingu.

Pretplatite se na Play! Newsletter

* indicates required


Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top