Opisi igara

2K i dalje gura jako ali i skupo: NBA 2K25 recenzija

Kada pomislite na košarkašku simulaciju u bilo kom obliku, nekako je nemoguće a da vam na pamet ne padne izdavačka kuća 2K i njen ljubimac 2K NBA, kojeg pod svojim krilima a bogme i na njima nosi još od davne 1999. godine. Tada je objavljena prva iteracija ove legendarne franšize pod nazivom “SEGA Sports NBA 2K”.

Kvalitet koji je nametnut od starta je nekako sistematski potisnuo EA-ovu košarkašku simulaciju koja je nešto ranije počela svoju odiseju. Preciznije od oktobra 1994. godine, kada je i izbacila svoj prvi naslov pod imenom “NBA Live 95” i do neke sredine 2000-tih godina u potpunosti držala primat. 

Totalna dominacija 2K nad konkurentom iz EA je dovela do niza neželjenih događaja za ljude iz EA-a. Prvo je NBA live 13 otkazan. Takođe, 2016. godine nije ni izašlo valjano izdanje nego je postojala samo verzija za mobilne telefone. I na kraju dolazimo do 2019. godine i otkazivanja NBA live 20 kao i svih nastavaka do dana današnjeg.

Sa ovakvim uvodom nedvosmisleno se vidi da se radi o najboljoj košarkaškoj simulaciji na tržištu, što je svakako velika titula, ali ta titula sa sobom nosi i određenu odgovornost. Opšte je poznato da je put do vrha težak ali ono što je još teže je zadržati se na vrhu, a kako se sa tim izazovom nosi naš današnji “kandidat”, pokušaćemo da odgonetnemo u nastavku teksta.

Na prvu loptu (košarkašku naravno), reklo bi se da najupečatljivija stvar koja prva upada u oko je unapređenje pokreta igrača na terenu i dodavanje niza novih animacija koje doprinose potpunijem košarkaškom iskustvu. Svi driblinzi i pokreti su nekako usporeniji, ali ujedno deluju realističnije. Sa ovim novim dodacima Jokićev “Sombor Shuffle” sija u punom sjaju kao i njegova, iz nama nepoznatih razloga, podmlađena faca. Jokić izgleda bar pet godina mlađe bez i jedne dlačice na licu, kao da se nije onomad na olimpijskim igrama pojavio sa nekim pokušajem musketarske bradice koja je na određenim delovima lica nicala na mahove.

Ako zanemarimo njegov izgled, pokreti izgledaju zaista realistično a i vredi pomenuti da je i ove godine Jokić najbolje ocenjeni košarkaš, iako je u ukupnom rejtingu izgubio jednu ocenu u odnosu na prošlu godinu – sa 98 je pao na 97. Rame uz rame sa njim na vrhu liste su Luka Dončić i Janis Adetokumbo.

Osim Jokića pomenućemo i ostale srpske igrače koji se nalaze u ovom izdanju igre, a koji su po našem skromnom mišljenju pomalo i potcenjeni. Tu je naravno Bogdan Bogdanović, as Atlantinih sokola iliti Atlanta Hawks-a i kapiten naše reprezentacije koji ove godine ima rejting od skromnih 79, Vasilije Micić 75, Nikola Jović 76, Nikola Topić 72, Tristan Vukčević 70 i poslednji, iako bez kluba, Boban Marjanović sa rejtingom 72. Ako smo nekoga izostavili neka prašta našu površnost. Dakle budućnost srpske košarke u kontekstu ove igre nije baš sjajna.

A kada već govorimo o našim košarkašima želeli bismo i da ukažemo na to da da je opšti utisak da u 2K nemaju nameru da igračima približe malo i evropsku košarku koja je iz godine u godinu sve jača i koja definitivno zaslužuje više pažnje.

U 2K su se samo jednom opredelili da sklope dogovor sa čelnicima Evrolige i da ovo prestižno takmičenje ubace u svoju igru. To je bilo 2017. godine i po nama, to je bio pun pogodak ali po ljudima iz 2K izgleda nije, jer je Evroliga već sledeće godine izbačena. Da ne pominjemo kako se o reprezentativnim evropskim i svetskim takmičenjima ni ne razmišlja, a ni o Olimpijadi koju Ameri ipak toliko cene. Ostaje samo nada da će se neko iz 2K “smilovati” i ponovo uzeti u razmatranje košarku i sa ove polovine Zemljine kugle.

Što se tiče glavnih modova u igri, oni su isti kao i prošle godine. Ako želite da doživite sve što igra pruža u punom sjaju, biće vam potreban debeli novčanik – dosta sadržaja u igri možete, ili je poželjno kupiti. Posebno tu mislimo na kartice igrača u myTeam modu igranja.

Izbornici i prozori u igri su redizajnirani a dodate su i neke promene na terenima u vidu printova i kozmetičkih detalja.

Ali uzimajući sve u obzir, nekako deluje da je svako novo izdanje ove igre samo ažurirana verzija prethodnog. Kad već igrači troše tolike pare na kupovinu sadržaja u igri, NBA2K bi opušteno mogao da postane “free to play” kao što je to pre koju godinu uradio Konami sa svojom fudbalskom simulacijom. Znamo da se to verovatno neće desiti sada a ni u skorije vreme, ali svakako verujemo da bi tako bilo najpoštenije.

Da rezimiramo. Ovo izdanje NBA2K je doživelo neka unapređenja koja ga i dalje drže na vrhu kada su u pitanju košarkaške simulacije (ruku na srce nemaju ni neku konkurenciju), ali sve te promene iz godine u godinu deluju više kao sezonska unapređenja nego kao nova izdanja. Ako vam nije problem da izdvojite određenu svotu novca i kupite ovu igru a onda potrošite još novca ne bi li je bolje doživeli, onda svakako samo napred! Ova igra će vam pružiti sve što vam je potrebno, pogotovo ako ste košarkaški zaljubljenik. 

U suprotnom, ako vam košarka nije omiljeni sport i želite samo ponekad da odigrate meč sa vašim prijateljima, onda vam savetujemo da se zadržite na prethodnom izdanju i ne trošite dodatni novac. Stvarno nema velike potrebe…

NBA 2K25 je dostupan za PC, PS5, PS4, Nintendo Switch, Xbox One i Xbox Series X/S

Autor: Miloš Živković

Igru ustupio: CD Media

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i pridružite se našoj Discord grupi za sve vesti o gejmingu.

Pretplatite se na Play! Newsletter

* indicates required


NBA 2K25

69,99€
7.7

7.7

7.7/10

Za:

  • Sjajna grafika
  • Unapređena fluidnost i realističnost pokreta
  • Brdo modova

Protiv:

  • Mikrotransakcije biju po džepu
  • Mnogo para malo muzike (noviteta)
Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top