Vesti

Blast from the past: Pac-Man (1980)

Za ovu igru ste sigurno čuli, a ako ste je nekada igrali, znate koliko je zarazna. Upravo to je ključna odlika ove šarmantne arkade, koja je potpuno ‘’zapalila’’ igraonice početkom 80-ih.

Saputnik u našoj sledećoj avanturi je izgledneli žuti kružić po imenu Pac-man, koga ćemo pratiti u njegovoj beskrajnoj potrazi za pikselizovanim zalogajima. Naš zadatak je da sakupimo sve tačkice a da pritom izbegnemo duhove koji haraju lavirintom. U ovoj napetoj jurnjavi nema predaha, pošto će vam duhovi konstantno biti za petama. Ako dođete u kontakt sa sablasnom družinom, gubite život, ali ako uspete da se domognete specijalnih tačkica koje se kriju po ćoškovima lavirinta, moći ćete da im uzvratite istom merom! 

U Zlatnoj eri, Pac-man je predstavljao večitu borbu za najbolji rezultat, tako da bi se igra najčešće završila kada bi igrač ostao bez života. Međutim, samo najveštiji i najistrajniji gejmeri bi uspeli da dođu do poslednjeg, 256. nivoa, koji bi konačno označio kraj igre.

Pored svog zaraznog gejmpleja, Pac-man se ističe i po veštačkoj inteligenciji koja je bila vrlo napredna za svoje vreme. Naime, svaki duh poseduje sopstveni šablon ponašanja i način “lova”: Crveni duh direktno juri igrača, roze i plavi se uvek pozicioniraju tako da ga sateraju u ćošak, dok narandžasti beži.

Neočekivani uspeh igre u arkadama, a kasnije i na kućnim konzolama, Pac-mana je pretvorio u globalni fenomen. Doneo je milione kompaniji Namco, koja je od tada izdala preko 30 nastavaka. Original je inspirisao mnoge dizajnere video igara, dve TV serije i hit singl ‘’Pac-Man Fever’’ od grupe Buckner & Garcia.

Zajedno sa Super Mariom, Larom Kroft i Sonikom, Pac-man je jedan od najprepoznatljivijih likova iz sveta video igara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i pridružite se našoj Discord grupi za sve vesti o gejmingu.

Pretplatite se na Play! Newsletter

* indicates required


Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top