Opisi igara

REVIEW: 2014 FIFA World Cup Brazil

Posted on

Kako to obično biva kada se približava veliko fudbalsko takmičenje, bilo evropsko ili svetsko prvenstvo, tako i EA Sports izbacuje video igru koja to veliko prvenstvo prati. Takav je slučaj i sa 2014 FIFA svetskim prvenstvom odnosno 2014 FIFA World Cup Brazil video igrom.

U pitanju je oficijelni naslov svetskog prvenstva koji se snažno oslanja na FIFA 14, najnoviju „punu“ verziju FIFA fudbala, baš kao što je bio slučaj i sa World Cup 2010 igrom koja je „pozajmila“ sve iz FIFA 10. Promene u odnosu na FIFA 14 nisu prevelike ali podrazumevaju neke od noviteta koje su igrači tražili od izlaska igre – tu je poboljšan dribling, prerađena mehanika koja obrađuje dodavanje lopte i mehanika prvog dodira.

Kada govorimo o kampanji, „Put do svetskog prvenstva“ ja mod u kojem vodite nacionalnu selekciju kroz kvalifikacije a potom i samo svetsko prvenstvo. Po prvi put u serijalu moguće je odigrati apsolutno kompletne kvalifikacije. U prethodnoj verziji, World Cup 2010, moguće je bilo odigrati samo UEFA i CONMEBOL grupe.  Drugi mod igre – Road to Rio de Janeiro, dozvoliće igračima da se takmiče u online turniru na 12 različitih stadiona na kojima će se odigrati svetsko prvenstvo. Sistem je veoma sličan kao „Seasons“ mod u FIFA 14 i Expedition mod iz UEFA Euro 2012.

Modovi na koje ste navikli u World Cup 2010 – Captain Your Country, Online FIFA World Cup, Story of Qualifying, Story of the Finals vraćaju se i možete ih odigrati kada vam dosadi neki od prva dva načina igre. Što se tiče podrške timova, kao i do sada, EA se potrudio da obezbedi sve potrebne licence, pa tako igra nudi svih 203 nacionalnih timova koji su učestvovali u kvalifikacionom procesu za svetsko prvenstvo. Ukoliko vam je važno da znate, nacionalni timovi Butana, Bruneija, Guama, Mauritanije, Mauricijusa i Južnog Sudana nisu učestvovali u kvalifikacijama usled čega ih nema ni u finalnoj verziji igre. Naslov poseduje i svih 12 stadiona na kojima će se igrati svetsko prvenstvo kao i stadione iz svih kvalifikacionih regiona, ali i pregršt „generisanih“ stadiona za potrebe „popunjavanja rupa“.

Baš kao što smo navikli od EA Sports, ni ova igra neće proći bez solidne muzičke podloge odnosno odabranih numera koje krase menije igre a tu je pre svega veliki broj Brazilom inspirisanih numera od izvođača poput Tinie Tempah i Switchfoot. U igri je i oficijelna himna svetskog prvestva „We Are One“ koju izvode Pitbull, Jennifer Lopez i Claudia Leitte kao i „The World is Ours“ koju peva David Correy a što je Coca Cola himna svetskog prvenstva.

Komentare na mečeve pružaju Andy Goldstein, Ian Darke, Michael Davides i Roger Bennett i oni su zaista odradili odličan posao i ovoga puta.

Ukoliko vas je zbunio podnaslov teksta, jedan od najvećih promašaja kod World Cup 2014 je podrška za igračke platforme. Kao što vidite u info boksu, EA je, iako je FIFA 14 izdata za sve konzole naredne generacije, odlučila da World Cup izda samo za PlayStation 3 i Xbox 360, jer se, po njihovim rečima, konzole nove generacije slabo prodaju na određenim tržištima, pre svega u Brazilu koji je i domaćin prvenstva. Takođe, oštrom oku neće promaći da u listi nema ni PC platforme, ali za to EA nije ponudio objašnjenje.

Šta još reći? Volite fudbal, volite svetsko prvenstvo i mislite da je FIFA 14 bolja od PES 2014? Šta čekate, pravac u prodavnicu! Ah da, ukoliko imate Xbox 360 ili PS3.

 

Autor: Stefan Starović

Comments

Najpopularnije vesti nedelje

Exit mobile version