Opisi igara

REVIEW: Trials Fusion

Nakon Trials HD-a koji je pre pet godina postao hit na Xbox Live Arcade-u, i (odlične) varijacije na temu u vidu Trials Evolution-a, pred nama je  Trials Fusion. Ova igra, zajedno sa  svojim mlađim bratom za mobilne platforme Trials Frontier, predstavlja sledeći „nastavak u Trials franšizi“, a ujedno i debitantski naslov ovog serijala na next-gen platformama. Puno se toga u međuvremenu promenilo u svetu gaminga, a nismo slučajno već u prvoj rečenici spomenuli i mobilnu verziju!

ss_76a79957876726b30c27b94798c9d160dd664962.1920x1080_resize

Naime, baš u tom periodu od izlaska Trials HD-a pa do sada, dogodila se eksplozija mobilnih uređaja i video igara na njima, koje su se na ovim platformama pojavile tek onako u prolazi. Svi znamo do koje mere su uređaji bez dugmića osakaćeni kada je gaming u pitanju. Međutim, izdavači nisu mogli (odnosno hteli) da ignorišu komercijalni potencijal iOS i Android platforme, pa su developeri igara krenuli da eksperimentišu sa raznim žanrovima i time koji od njih bi mogao da funkcioniše na touchscreen uređajima. I tu dolazimo do glavnog  „problema“. Mnogima se učinilo da gameplay Trialsa može da se prenese na telefone i tablete, pa se poslednjih nekoliko godina na tržištu pojavio ogroman broj (izuzetno) loših Trials kopija. Kakve sve ovo veze ima sa novom Trials igrom od finskog RedLynx studija, tima koji je i definisao ovaj žanr? Pa danas je situacija takva da je velika verovatnoća da će mlađe generacije na pomenu Trials-a prvo da vam kažu: a da, to je ona igra za telefone, pa i nije nešto… Čitav taj mini žanr je pretrpeo ozbiljan udarac, pojavom velikog broja loših kopija RedLynx-ove igre…

ss_80ea983517f94d2b9d30e20b372d283d00124a30.1920x1080_resize

Na svu sreću, sve ovo nema nikakvog uticaja na Trials Fusion. RedLynx je nastavio tačno tamo gde je stao. Igra možda i ne donosi toliko puno toga novog, ali je makar kvalitet na koji su nas do sada navikli, ostao na visokom nivou.  U slučaju da nikada niste igrali Trials-a, radi se o igri koju bi mogli da svrstamo u žanr platformskog racer-a. Gameplay se odigrava u jednoj ravni, poput 2D igara. Na vama je da na motoru (ili četvorotočkašu koji je po prvi put u Trials igri) balansirajući gas i težinu vozača, završite stazu kaja je obstacle course tipa. Staze su relativno kratke i ako ste dobar vozač i znate šta radite, trebaće vam par minuta da stignete do cilja. Tamo vas u starom Trials maniru, čeka komična scena „pogibije“ vašeg vozača (ovoga puta su developeri pokazali par vrlo kreativnih ideja u ovom segmentu).

Sam gameplay je alfa i omega jedne Trials igre i kao što smo već napomenuli, on je i ovoga puta dobar kao i uvek. Nema potrebe preterano trošiti reči, ako ste nekada igrali Trials, znate tačno koliko se radi o skill based gameplay-u, sa izuzetno responsive analognim komandama. Kontrolišete gas na analognom trigeru i raspoređujete težinu vozača uz pomoć levog stick-a. Ono što je novina su trikovi koje izvodite uz pomoć desnog stick-a i oni su prilično hit and miss. Umeju lepo da začine velike skokove ali nam se čini da kontrola trikova  deluje i previše random u pojedinim momentima.

ss_fa3f9938ef2813ca8009825e4b4dc60487cd2b81.1920x1080_resize

Osim ovoga, suština gameplay-a su i checkpoint-i koji su raspoređeni odlično i nikada nećete imati utisak da ponavljate dugačke sekcije nivoa. Težina u igri je ovoga puta malo „čudno“ izbalansirana. Naime, za razliku od prethodnih delova, ovde su normal i medium prilično slični. Gameplay će vam se zasnivati na tome koliko brzo pređete celu stazu, često i bez jednog restarta na checkpoint-u, ako želite da osvojite zlatnu medalju. Tu su i po tri challenge -a, koji su specifični za svaku stazu i oni su odličan dodatak, koji će učiniti da vam staze budu zabavne i recimo kad na njima već osvojite zlatnu medalju. Međutim, onog trenutka kada otvorite staze hard nivoa težine, počinjete da igrate potpuno drugu igru! Ovde Trials od vas očekuje da koristiti checkpoint-e i po 50 i više puta u toku nivoa. Staze postaju izuzetno teške i od vas se očekuje da se kako znate i umete dokotrljate od jednog checkpoint-a do drugog. Sve u svemu, tek tada ćete videti sav potencijal ove igre. Zaista je šteta što ovoga puta između medium i hard nivoa postoji ovolika razlika u težini, nešto što je u ranijim igrama bilo bolje izbalansirano.

Razlika u odnosu na Evolution je i setting koji je malo „čudan“ vid budućnosti, za koji imamo utisak da se neće svima dopasti, mada ruku na srce, to i nije previše bitno u ovoj igri. Suština je u gameplay-u i level dizajnu, koji nisu razočarali. Novina je i pomenuti četvorotočkaš, međutim na žalost upravljanje sa njim nije ni blizu dobro kao sa motorom. Tu je i multiplayer mod koji se sastoji u trkanju sa drugim igračima ali je on prilično u drugom planu i čini nam se da je tu „samo zato što to može“. Mnogo interesantniji su ghost-ovi (ili vaš ili vaših prijatelja) na stazama koje ste već prešli.

ss_57e9368567493cd4894183a99548ffd2eab82922.1920x1080_resize

Trials Fusion sadrži i robusni level editor, koji deluje prilično komplikovano. Ako vam kreiranje staza zvuči kao zabava ili nešto u čemu ćete pokazati svoju kreativnost – go for it. Ako međutim mislite da ćete na brzinu odraditi interesantnu stazu, na to zaboravite. Takođe, imamo utisak da level editor znatno bolje funkcioniše na PC-u nego na konzoli, imajući u vidu koliko je manipulaciju sa tako puno objekata i komandi, lakše postići uz pomoć miša nego joypad-a.

Za kraj da spomenemo i da PS4 verziju koju smo mi testirali izgleda odlično, sa dobitnom kombinacijom 1080p rezolucije i 60 frejmova u sekundi. Xbox One verzija nije u full HD rezoluciji, naravno kao ni X360 verzija. Što se tiče PC-a, tu je situacija kao i uvek – koliko para toliko i muzike. Igra pati i od sitnih tehničkih problema koji se ogledaju u neshvatljivo dugačkom učitavanju na ekranu za biranje vozila, kao i dužem vremenu za učitavanje pojedinih tekstura u toku vožnje.

Sve u svemu, kao što smo već napomenuli, Trials Fusion ne donosi puno toga novog. Ali mi to nismo ni tražili. Suština je i dalje tu i ponovo je na vrlo zavidnom nivou kvaliteta. Ako ste voleli prethodne delove, Fusion će vam priuštiti vaš Trials fix. Ako nikada niste probali Trials-e, ovo je prava prilika da to učinite. Zaboravite na mobilne klonove i slično softversko đubre, kada odigrate par nivoa „full“ Trialsa, biće vam jasno zašto je ovo jedna od najzabavnijih igara koja je trenutno dostupna na next-gen  konzolama. I još jedna stvar za kraj, Welcome to the future tema (koja se čuje svaki put kada uđete u menije) će vas izludeti! Što u pozitivnom, što u negativnom smislu. Nemojte posle da vas na to nismo upozorili.

 

Autor: Filip Nikoilić

Trials Fusion

0

Za:

  • Fenomenalan gameplay
  • Welcome to the future…

Protiv:

  • Ne baš dobro izbalansirana težina
  • Sitni tehnički problemi
  • Welcome to the future… (takođe)
Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top