Opisi igara

REVIEW: Tesla Effect A Tex Murphy Adventure

Tex Murphy serijal je u periodu između 1989. i 1998. godine iznedrio 5 poprilično uspešnih naslova, od kojih su većina postali veliki hitovi u žanru avantura, odlično prihvaćeni i kod kritike i kod publike.  Prošlo je više od decenije kada su 2008. godine originalni tvorci igre uspeli da otkupe prava za vlasništvo nad Tex Murphy franšizom, a zatim su polako pripremali materijal za povratak Tex Murphya, i maja 2012. godine su izašli tamo gde ćete obično priču o starom hitu najbolje prodati, a to je naravno Kickstarter. Uspešno su sakupili potrebna sredstva  i tačno dve godine kasnije imamo priliku da igramo 6. po redu naslov u ovom serijalu.

ss_1c961538267247298fed35fe5d91f230ea023b8d.1920x1080_resize

Tesla Effect je, kao i svi njegovi prethodnici, neo-noir avantura smeštena u sredinu 21. veka. U ulozi ste junaka iz naslova, privatnog detektiva Tex Murphya koji  se budi sa jakom glavoboljom i apsolutno nesvestan prethodnih 7 godina života. Pokušavajući da shvati šta mu se desilo upletaće sebe sve dublje i dublje u stvari mnogo veće od njega samog. Priča je klasična limunada, ima tu bukvalno svega – izdaje, spletki, tajnih društva, ludih naučnika, izgubljenih artefakta, mutnih likova, natprirodnog, lepih žena, ružnih mutanata  i još što šta drugog. Čini nam se da je priča nekako na silu popunjena i jeftina, ali imajte na umu da je ovo igra koji pokušava da uhvati retro osećaj pisanja krimića iz poslednjih decenija 20. veka, tako da priču kao takvu i moramo da gledamo. Inače, celokupni narativni aspekt igre rađen je kroz glumu pravih glumaca, smeštenih u 3D okruženja. Glumci svoj posao rade na zavidnom nivou,  sami likovi su izuzetno upečatljivi i karakterni, pa glumcima nije bilo toliko teško da iznesu njihove ličnosti. Šminka i kostimi su urađeni takođe pristojno. Međutim, ma koliko je to dobro izvedeno, kroz te scene se hvata određena nota amaterizma i loše produkcije, kao da gledamo neki treš TV film B produkcije. A u tome u stvari ima neke čari, jer kada malo razmislite, klasični humoristički noir filmovi (i igre) uvek su u sebi nosili određenu notu naivnosti i prostodušnosti, jer ova igra ni ne želi da bude pretenciozna i savršena, želi da igraču jednostavno bude prijatno dok je igra, u čemu i uspeva.

ss_8134ccc281e99f5eda4f500bb12d162a5661ab3e.1920x1080_resize

Osim scena snimanih uživo, ostatak igre igrate u 3D okruženju, krećući se uglavnom po lokacijama u vašem kvartu, sa povremenim izletima do ključnih lokacija van kvarta. Grafika je izrazito zastarela za godinu u kojoj živimo, i jedva da ispunjava i 8 godina stare standarde, a često se pojavi i po koji grafički bag. Teksture su isprazne, predmeti često kockasti i jeftino odrađeni. Ipak, verujemo da ljudima koji igraju ovu igru to neće smetati, jer nisu ni uzeli da je igraju zbog savremene grafike, ali ostaje utisak da je to moglo i bolje da se odradi. Muzika u igri je savršena, odlično se uklapa u ambijent i znatno pomaže pri uranjanju u atmosferu i događaje koji se odigravaju.

ss_92111213a5f60127cbe2f06c9779dde55cda290f.1920x1080_resize

Gejmplej je poprilično jednostavan, uglavnom sakupljate dokaze ili stvari koje vam mogu pomoći istražujući dostupne lokacije, razgovarate sa raznim likovima sa kojima se susrećete i od njih sakupljate informacije, klikćete na sve kliktavo i Tex će reći nešto o tome ili čak aktivirati mali flash video o događaju koji se nekada odigrao. Na lakšem nivou igranja imate tip sistem kada zaglavite, čija se mogućnost korišćenja dobija sakupljanjem određenih nagradnih poena, ali ovo nismo isprobali u praksi jer smo igrali na težim nivoima. Generalno ništa u igri vam neće praviti problem, osim ukoliko se desi da ste zaboravili šta zapravo trebate da radite, jer u igri ne postoji nikakav task meni  ili dnevnik gde će se arhivirati vaši razgovori, misli ili bilo šta, što je veliki, ogroman propust za jednu avanturu, i nije nam jasno kako ovako nešto ne postoji u igri. Ukoliko su developeri mislili da tako nateraju igrače da i sami budu privatni detektivi i beleže sve na papiru, onda su svakako preterali. Same zagonetke u igri uglavnom su lagane, od sakupljanja predmeta, do igranja mini igara.

Tesla Effect možete odigrati za nekih 15h igranja i svakako je preporučujemo pre svega svim ljubiteljima serijala, ali i fanovima avantura i neo-noir okruženja.  Nećete ostati bez daha, ali sasvim sigurno ćete se zabaviti i pomalo i nasmejati dovitljivim dopaskama Texa i njegovih sagovornika.

 

Autor: Petar Vojinović

Tesla Effect A Tex Murphy Adventure

0

Za:

  • Šarmanti i živopisni likovi
  • Retro šmek

Protiv:

  • Zastarela grafika
  • Na trenuteke igra deluje previše traljavo i amaterski odrađeno
Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top